Belföld

Taktikából háttérbe vonulnak a CEU-tüntetés szervezői

Nomád stratégiát választott a habonyi média ellen a mostani tüntetésszervező közösség. Nem adnak nekik célpontokat.

A netadós tüntetések óta nem láttunk akkora tömegeket megmozgató tiltakozáshullámot, mint a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében. A negyedik demonstráción vagyunk túl és szerdán jön az ötödik:

  • az elsőn mintegy tízezren vonultak végig a Kiskörúton a Kossuth térre,
  • a másodikon is vagy négyezren alkottak élőláncot a CEU környékén,
  • a harmadikról egyenesen azt írtuk, döbbenetes méretű volt a tömeg, vasárnap délután a szervezők szerint a 70-80 ezret is elérhette a létszám, a tüntetők a Várkert Bazártól vonultak a Kossuth térre, onnan meg a Hősök terére, a Fidesz-székházhoz,
  • a negyedik pedig – miután Áder János aláírta a CEU-ellenes jogszabályt – abszolút spontán szerveződött a Várba, a Sándor-palotához, ehhez képest 1500-2000 ember ide is kijött, ráadásul hétfő este.

A demonstrációsorozat sikere a számok alapján nem tűnik kétségesnek, de eddig zéró eredményt ért el: a kormány átverte a lex CEU-t a parlamenten, Áder pedig aláírta. A nyomásgyakorlás nem hozott eredményt.

A tüntetések nem fordultak erőszakba, még ha akadtak is durvább jelenetek (az EU-s zászló körül kialakult csetepaté a rendőrökkel a Kossuth téren, a köztévé stábjának vegzálása, a paprikasprays-zászlós eset a Magyar Rádiónál), szóval a szervezők eddig jól irányítják a dolgokat.

És itt jön a lényeg: a szervezők ráéreztek a Habony-Vajna-Mészáros-féle média lejárató jellegére, és próbálnak minél kisebb támadási felületet hagyni nekik.

Taktikából háttérbe vonulnak a CEU-tüntetés szervezői 1
Fotó:24.hu/Fülöp Dániel

Ez nemcsak azt jelenti, hogy kerülik a balhét, hanem azt is, hogy több szervező van, és senki nem törekszik a tüntetések élére állni. Az Oktatási Szabadságot Facebook-csoport szervezte az első három tüntetést, de aztán ők is hátraléptek. A hétfői demonstráció spontán szerveződött a Facebookon, míg a szerdait a Civilizáció 2017 nevű csapat csinálja.

De az Oktatási Szabadságot kollektíváján belül is ügyelnek a vetésforgóra. Jó példa, hogy az egyik karakteres arc, a vasárnapi tüntetés szónoka, Berg Dániel CEU-s hallgató jelenleg – egy előre egyeztetett program miatt – külföldön van, ő már tegnap se beszélt a Szent György téren, és nem tudni, szerdán ott lesz-e a Hősök terén.

Úgy tudjuk, ez nem véletlen, a szervezők ügyelnek arra, hogy ne használódjanak el a nevek, ne kezdje betámadni őket a kormánypárti média, ne váljanak célponttá, amint az más, nagyobb kormányellenes tüntetéseket szervező csoportokkal történt.

Ezért nem emelkedik ki jelenleg senki sem, mint a tüntetések vezére. Ezért a szokatlan új stratégia.

Érdemes megemlíteni a hétfői tüntetés egyik szervezőjét, Barna Miklóst is, aki flashmobszerűséget akart a Várba, ami össze is jött, majd közölte, ennyi volt, kiszáll a szervezkedésből. Így fogalmazott az esemény – azóta törölt – oldalán:

Én nem vagyok egy tüntetésszervező, nem is szereték azzá válni. A továbbiakban is használni fogom a face’ adta lehetőséget a gyors kommunikációra sok emberrel.

Egyebek közt azt is hosszasan ecseteli, hogy az erőszak semmilyen formáját nem szabad elfogadni, mert az csak a kormányoldal malmára hajtja a vizet: nem kell a rendőröket provokálni, lángra gyújtani papírfecniket, letaposni a tulipánokat. Később ismét írt a Facebookra, hogy a barátaival még beszélgetni szeretne a lehetőségeikről, valamint lényegében itt is elismételte, hogy háttérbe vonulna:

Én nem akarok semmiféle vezető lenni, én jogaiért kiálló állampolgár akarok lenni. Veletek együtt. Nem vállalhatok felelősséget olyan emberek tetteiért, akik közvetetten az én meghívásomra vannak valahol, de én nem ismerem őket személyesen. Ezért én ma azt hiszem, nem megyek tüntetni, ha lesz is tüntetés.

A Hősök Vétója nevű szerdai eseménynek (ahova viszont Barna is kilátogat) egyébként még nincs meg a listája arról, kik szólalnak fel. Nem tudni, új nevek lesznek-e, vagy a már ismert arcok, de az biztos, hogy a tüntetéssorozatnak egyelőre nincsenek új ellenzéki sztárjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik