Kultúra

Újabb Munkácsy ihlette szobrot avatnak Békéscsabán

Szoborrá válik a Köpülő asszony, de furcsa mellékalakjai is lesznek.

Az idei Múzeumok Éjszakájának békéscsabai rendezvényein az épp száznyolcvan éve született Munkácsy Mihály is központba kerül, hiszen az egyik alkotását idéző köztéri szoborról is lehull majd a lepel – írja az MTI.

A szöveg szerint a Napsugár Bábszínház kertjében szombaton avatják fel Széri-Varga Géza Köpülő asszony a bábok ölelésében című alkotását, amely

a Munkácsy-negyed negyedik új, a festőgéniuszt vagy leghíresebb műveit megidéző kültéri szobra lesz.

A végleges alkotásról az interneten sajnos egyetlen fotó sem elérhető, a Behir tavaly szeptemberben azt azonban elárulta, hogy a számos békéscsabai szobrot jegyző Széri-Varga Géza alkotásának

bekerülési összege 17,9 millió forint, az önkormányzatnak 11,2 millió forintja van rá, így a fennmaradó részt a jövő évi költségvetésből kell tervezni.

A lap a város vezető politikusainak reakcióját is összegyűjtötte: a kormánypárti képivselők egyike, Szente Béla szerint Békéscsaba büszke lehet rá, hogy újabb Széri-Varga-munka díszíti majd a várost, jó minőségű szoborhoz pedig ennél olcsóbban nem lehet hozzájutni. Szavaihoz a szintén a Fidesz-KDNP színeiben aktív Opauszki Zoltán hozzáfűzte: ez egy olyan munka lehet, ami a már álló társai minőségéhez illeszkedhet.

Dancsó Tibor (DK) elmondta: két bizottság vizsgálta a szoborpályázatot, ezek közül a szakmai lehúzta a győztes műve, a város által összeállított helyi bizottság pedig több változtatást kért.

Erre a gondolatra a pályázatot lebonyolító Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Sódar Anita hozzátette:

a Ludwig múzeum szakértői az elmúlt öt évben eddig soha, egyetlen pályázat kapcsán sem fogalmaztak meg pozitív véleményt,

a helyi bizottság pedig a festőállvány karcsúsítását, valamint azt kérte, hogy az alkotáson egy újabb figura, láda legyen.

A mű, illetve a tavaly őszi közgyűlésen bemutatott, majd elfogadott – később ismeretlen módon finomított – koncepció, valamint az eredeti festmény, a Köpülő asszony (1871-1872) egymás mellett így fest:

Wikimedia Commons, ill. a képviselői előterjesztés melléklete

A Munkácsy-negyedben az elmúlt években feltűnt, a festőművész munkái ihlette Rőzsehordó nőt, illetve a Kisasszonyt két évvel ezelőtt a 2022-es év legrosszabb magyarországi köztéri szobrai közt mutattuk be, három éve pedig a művész óriássá változott alakjának felavatásáról is beszámoltunk.

Széri-Varga pályájának korábbi fontos alkotásai itt láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik