Kultúra

Falusi keresztelőtől a fecskenadrágos Lator Lászlóig – Fodor András költő fotói a hatvanas évekből

Fodor András örökösei / Fortepan
Fodor András felesége, Mátis Sarolta Dávid fiát tolja babakocsiban a fonyódi kikötőben 1962-ben. A túlparton balra a Badacsony, jobbra távolabb a Gulács.
Fodor András örökösei / Fortepan
Fodor András felesége, Mátis Sarolta Dávid fiát tolja babakocsiban a fonyódi kikötőben 1962-ben. A túlparton balra a Badacsony, jobbra távolabb a Gulács.
Kossuth-díja volt, jogosítványa nem. Szeretett vonatozni, így több ideje maradt olvasni. Fodor András költő, esszéíró élete végéig naplót is írt, fényképeket is készített. A Fortepan gyűjteményébe került felvételein főként családtagjai, barátai bukkannak fel, valamint egy kor (ez esetben a hatvanas évek) fura rekvizitumai. Fotográfiái nem művészi alkotások, de tökéletes lenyomatai a művészvilág egy szeletének, az elegáns balatoni nyaraknak, és még az is kiderül belőlük, hogy prímán megfér egymás mellett egy Trabant és egy Triumph. Pedig az egyik egy autó.

1954-et írunk, ami kínál néhány szenzációt. Megszületik a világ egyik leghíresebb és legfontosabb dala, Bill Haley Rock Around the Clockja. Megjelenik néhány egészen jó könyv, Tolkientől A Gyűrűk Ura, vagy Goldingtól A legyek ura. Készülnek aztán csodafilmek is, hogy csak egyet említsünk, Fellini mestermunkája, az Országúton, s ha már kép, elkészül az ikonikus szoknyafellibbenős fotó Marilyn Monroe-ról. Végül születik egy vereség is, amitől a magyar szív majdnem meghasadt: az aranycsapat 3:2 arányban elveszíti a világbajnoki döntőt az NSZK ellen. Nemzethalál. Vannak aztán további veszteségek is jócskán: meghal Robert Capa magyar származású fotográfus, akárcsak Haller Frigyes fotóművész, és mások mellett ugyancsak távozik Frida Kahlo, valamint Henri Matisse, sorolhatnánk még hosszan.

Fodor András örökösei / Fortepan Fodor András költő első saját íróasztalánál, növekvő könyvtára első könyvespolcai előtt lakása dolgozószobájában, a VI. kerületi Révay köz 4. ötödik emeletén 1954-ben.

Szóval 1954-et írunk, és a fentiek fényében látszólag súlytalan esemény, hogy Fodor András (később Kossuth-díjas) költő, esszéíró a budapesti Révay közben található lakásának dolgozószobájában ül az íróasztalánál, és mereng. Mögötte tengernyi könyv (a felvételen nem látszik, de élete végére több mint tízezer), a falon egy József Attila-kép (fontos helyeken írják: József Attila költészete vezette rá a líra műhelytitkaira). Fodor András nem csupán mereng, ír is valamit. Talán verset, talán naplóbejegyzést. Ő ugyanis minden nap írt valamit a naplójába kamaszkorától halála előtti napjáig, ennek egy része hét vaskos kötetben később meg is jelent. Az 1979-ig írt naplói nemrégiben a Petőfi Irodalmi Múzeumba kerültek, hanem a későbbiek is rejtenek érdekességet bőven, ezek egyelőre a kisebbik fia, Fodor János polcán sorakoznak. Akad még feldolgozásra váró anyag. Csak érdekességképpen: az egyébként szép, egységes írásképpel teleírt nagyalakú spirálfüzetek végén Fodor hosszasan sorolja és osztályozza a vonatkozó időszakban látott filmeket, olvasott könyveket is, ezek mennyisége meghökkentő. Miként az általa írt költemények száma is, amely úgy ezerre tehető.

Fodor András örökösei / Fortepan Fodor András és felesége, Fodor Andrásné Mátis Sarolta 1960-ban.

Fodor András nem csupán a gondolatait, az általa megtekintett filmeket, elolvasott könyveket dokumentálta, hanem fotográfiák segítségével családja mindennapjait is. Készített 41, fényképekkel sűrűn teleragasztott albumot, 20 ezer fotót, melyek értelemszerűen nem csupán egy család életét, a családtagok szövevényes rokoni, baráti kapcsolatait mutatják meg, hanem a háttérben egy kort is szemléltetnek. Jelen esetben a hatvanas évek első felét. A 41 fotóalbum és a 20 ezer kép döntő többsége a Petőfi Irodalmi Múzeumba vándorolt. 280 felvételt pedig a Fortepannak adományoztak az örökösök – kiegészítve a családi fotógyűjteményt Fodor András apósa, dr. Mátis Lajos képeivel is. Ebből adunk közre most néhányat.

Galéria
Fodor András örökösei / Fortepan
A népművészetéről híres Sárközhöz tartozó Őcsényben a mai napig beöltöznek ünepekkor a gazdagon díszített népviseletbe. A csoportkép jobb szélén Fodor András anyósa, dr. Mátis Lajosné Kiss Sarolta.

A fókusz persze a Fodor család mindennapjain van. Fodor András holtig tartó házassága korai választáson alapult. A somogyi vasutas család legkisebb gyermeke nyaranta sokat járt a vasútvonal balatoni végén, Fonyódon, ott nézte ki magának az őcsényi körzeti orvos nagyszüleinél nyaraló lányát: Mátis Sárikát. A romantikus gyermekkori vonzódás 1953-ban egy házasságban teljesedett ki, ebből két fiú született: 1961-ben Dávid és 1969-ben János. Itt most egy család bonyolult és a kívülálló számára ágas-bogas viszonyrendszerének ismertetése következne, de ettől eltekintünk, noha a képek többségén a családtagok láthatók. Például Sárika édesapjának, Őcsény közkedvelt háziorvosának orvoslakásához tartozó, még nem teljesen kész kertje, ahol a családtagok sertepertélnek. Kitűnő felvételen nyílik meg előttünk Sárika tetszetős játékokat rejtő szekrénye, mely előtt a polgári jólétben élő kislány ragyog, kissé kopottas barátnője szomorog; ő ilyesmiket legfeljebb csillogó áruházak ünnepi kirakataiban láthatott. Majd két pompás felvétel: az egyiken Fodor András közeli rokona éppen a fonyódi móló korabeli viharjelző kosarát mutatja Dávidkának, a másikon Fodor András apósa hajol be a képbe, hogy ismerkedjen a mózeskosárban fekvő Dávidkával. Ez a fotó különösen tanulságos. A kompozíció jelzi, hogy Fodor Andrásnak volt szeme a fényképezéshez, de igazi figyelme talán mégsem, lásd azt a női lábat, amely csaknem „kilóg” a behajoló dr. Mátis Lajos szájából; egy képszerkesztő sóhajtva pillantana az égre…

Fodor András örökösei / Fortepan A Szekszárd melletti Őcsény nagyon megbecsülte első saját orvosát, dr. Mátis Lajost, aki ezen az 1940-es fényképen megörökítette a neki épített orvoslakás még formálódó kertjében apósát (Kiss József lengyeltóti járásbírósági elnököt), anyósát, Szemerey Jankát (balra), feleségét, Kiss Saroltát (balra hátul) és lányát, Mátis Sárikát a babakocsival.  
Fodor András örökösei / Fortepan Fodor Andrásné is vidéki, de polgári miliőben nőtt fel, jogász nagyapja és orvos apja a kor megbecsült értelmiségi jómódjában nevelhette.  
Fodor András örökösei / Fortepan Fodor Dávid és Fodor András sógora, Szentannay László a fonyódi mólón 1963-ban. A viharjelző kosara lent van, tehát békés az idő.
Fodor András örökösei / Fortepan Fodor András apósa, dr. Mátis Lajos ismerkedik unokájával, a csecsemő Fodor Dáviddal 1961-ben.

Amint azt fentebb írtuk: Fodor András megszállottan dokumentálta életét, azon keresztül járulékos hozadékként különféle korok rekvizitumait. A hatvanas években készült kollekcióban például a mózeskosarat, amelyben Dávidkát épp a keresztelőre viszi a család, a bizonyára finom, de a mai kor szirupos túlzásaitól mentes „Éljen Dávidka!” feliratú, ügyetlen, de kedves tortákat, és a keresztelőt követő zsúfolt családi ebéd asztalán látható szódásüvegeket, egyszerű üvegpalackba töltött, bizonnyal finom szekszárdi borokat.

Felvillan aztán egy foncsorozott napszemüveg is, a költő felesége viseli egy badacsonyi ebéd idején. Látható az egyik felvételen ma már muzeális Ikarus busz, a másikon egy fura teherautó, odébb egy Trabant autó, mondjuk így bátran: Trabant autó, autóságát ugyanis erősíteni kell szegénynek, mert, ha egy ilyen szerkezet nagyritkán nyugatra tévedt, ott például nem hitték el, hogy valóban az. És felbukkan egy holland rendszámú Triumph is, ez akkoriban a luxus kategóriába tartozott, egyébként Kibédi Varga Áron hollandiai magyar irodalomtörténész, költő tulajdona, és Fábry Zoltán felvidéki író háza mellett látható. Fábry az ablakából libákat etet, vicces és szép kép. Mellesleg Fodor András sohasem vezetett autót, vonatozott, mert a vonaton lehetett olvasni, vezetés közben ez viszonylag nehéz lett volna.

Fodor András örökösei / Fortepan Sárosi Bálintné, Colin Mason angol zenekritikus, író, Fodor Andrásné ölében a frissen megkeresztelt Fodor Dáviddal és Sárosi Bálint népzenekutató a keresztelő alkalmából rendezett ünnepi ebéden Őcsényben 1961-ben.  
Fodor András örökösei / Fortepan Az ünnepi ebéd tortái.  
Fodor András örökösei / Fortepan Itt már a kisebbik fiú, Fodor János keresztelőjére vonul a menet szintén Őcsényben 1969-ben. A bölcsőt Körmendi Klára zongoraművész és Fodor Andrásné fogják.  
Fodor András örökösei / Fortepan Fábry Zoltán író, irodalomtörténész stószi házában 1968-ban.
Fodor András örökösei / Fortepan Fodor András fiaival és féltestvérével, Fodor Zoltánnal Csepelen 1970-ben.

A képeken megjelennek Fodor András számára fontos emberek, például Takáts Gyula költő, földrajz- és történelemtanár, aki a jó nevű kaposvári Somssich (ma Táncsics Mihály) Gimnáziumban osztályfőnökeként fedezte fel Fodor András költői tehetségét. Takáts ekkor már ismert, Baumgarten-díjas költő volt, s ő támogatta abban, hogy vegyes bizonyítványa ellenére pályázzon a bölcsészkar mellett a sorsát meghatározó Eötvös Collegium tagságára is. Ahol szerzett tudást, mestereket (Fülep Lajos, Keresztury Dezső) és barátokat (Lator László, Sárosi Bálint, Domokos Mátyás).

Fodor András örökösei / Fortepan Takáts Gyula költő, író, műfordító nyaralójában a balatongyöröki Becehegyen 1963-ban.
Fodor András örökösei / Fortepan Fodor Andrásné Mátis Sarolta valószínűleg a badacsonyi Hableány étteremben 1970-ben. Fonyódról közvetlen hajójárat vitt az északi partra, ezért barátokkal is gyakran látogattak Badacsonyba, és onnan vonattal az északi parton nyaraló írótársakhoz.

Több képen láthatjuk a szintén ott megismert Colin Mason angol zenekritikust, írót, akivel Fodor végre elmélyültebben is tudott beszélgetni a számára oly fontos zenéről. Merthogy Fodor András életében nemcsak a naplóírás, a költészet és a fotográfia volt erősen jelen, hanem a zene is. Ne feledjük: zenéről írt tanulmányai mellett külön kötetet szentelt az általa imádott Bartóknak és Sztravinszkijnak, 1959–1968 között rendszeresen szervezett zenehallgató és zeneértelmező esteket, ahol az említettek mellett fölbukkantak John Cage vagy éppen Stockhausen művei is. Ha már külföldi barátok: megjelenik egy fotón a japán zenekutató, Tanimoto Kazuyuki, más fotográfián a kislánya Satoko is, aki éppen a magyar nyugágy kényelmét próbálgatja.

Fodor András örökösei / Fortepan A Fodor Andráséknál vendégeskedő Tanimoto Kazuyuki japán zenekutató és családja látogatóban Fodor András kaposvári diákkori barátjánál, a kiváló angol fordító Lakatos Kálmánnál (jobb szélen) Bélatelepen 1973-ban.
Fodor András örökösei / Fortepan Szatoko Tanimoto (ma a Sapporo Otani Egyetem Zongora Tanszékének vezetője), testvére Maszajuki és Fodor János a fonyódi nyaraló kertjében 1973-ban.

Fodor András fényképein nyilván a költő és íróbarátok is előmosolyognak: Lator László, Csorba Győző, Kormos István, Tüskés Tibor, Németh László, Kányádi Sándor, Bulla Károly, Sárosi Bálint zenekutató és mások, akik hol a nyaralójuk környékén verődtek csoportba egy-egy felvételhez, hol a fonyódi strandon beszélték meg a világ dolgait, mint például az egyik képen Lator László és Tüskés Tibor.

Fodor András örökösei / Fortepan Lator László költő, műfordító és Tüskés Tibor író, kritikus, irodalomtörténész a fonyódi strandon az 1960-as évek közepén.
Fodor András örökösei / Fortepan Csorba Győző költő, műfordító révfülöpi nyaralójában Tüskés Tiborékkal 1972-ben. 
Fodor András örökösei / Fortepan Németh László író 1962-ben.
Fodor András örökösei / Fortepan Juhász Ferenc költő és Simon István költő, műfordító Leningrádban 1964-ben. A Néva folyó túlpartján jobbra a Péter-Pál erőd.

Fodor András és felesége amúgy is imádták a Balatont, különösen Fonyódot, ahová a költő nyaranta elvonult egyedül is néhány hétre, hogy a naplójába rögzített eseményeket, valamint az éppen friss fotókat versekké formálja. Számos kép készült a házaspárról, a családról és ismerőseikről Balatonon, mindegyiken szelíd eleganciával jelennek meg, akkor még így dukált. Ó, azok a hatvanas évek!

Fodor András örökösei / Fortepan
Fodor András örökösei / Fortepan Fodor András fiaival, Jánossal (a babakocsiban) és Dáviddal a pesti rakparton 1970 körül.

Köszönjük Fodor András fiának, Fodor Jánosnak a cikk megírásában nyújtott segítségét.

Írta: Trencsényi Zoltán | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/fodor-andras

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik