Kultúra

J. K. Rowlingot már megint transzfóbiával vádolják, mert szerinte aki menstruál, az nő

J.K. Rowlingot, a Harry Potter-regények anyját transzfóbiával vádolják LMBTQ-szervezetek, miután a szerző egy furcsán szövegezett cikkre reagált a Twitteren. A cikk, amiről szól van, egy véleménycikk a Devex nevű portálon, melynek címe Creating a More Equal Post-Covid-19 World for People Who Menstruate, azaz kb. Egy egyenlőbb világ megteremtése a Covid-19 utáni világban azoknak az embereknek, akik menstruálnak. A publicisztikát Rowling azzal a kommenttel osztotta meg Twitter-oldalán, hogy

Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy van szó ezekre az emberekre. Segítene valaki?

Majd a tippjeivel arra utalt, hogy ez a szó a „nő”. A kommentelők szerint ezzel Rowling transzfób módon nyilvánult meg, a Glaad nevű LMBTQ-szervezet egyenesen lebeszélné követőit a Harry Potter-könyvekről, Rowling azonban higgadt maradt, és több új posztban fejtette ki, mit gondol erről a témáról.

Ha nincs (biológiai) nemünk, akkor nincsen azonos neműek közötti vonzalom sem. Ha a nemek nem léteznek, a nők által megélt realitásokat törüljük el. Ismerek és szeretek transz embereket, de a biológiai nem koncepciójának eltörlése megszünteti annak lehetőségét, hogy sok-sok ember érdemben beszélhessen az életéről. Az igazság kimondása nem gyűlölet. Tisztelem minden transz ember jogát arra, hogy úgy éljen, ahogy az neki komfortos és autentikus. Veletek menetelnék, ha az alapján diszkriminálnának titeket, hogy transzok vagytok. Ugyanakkor az életemet formálta az, hogy nőnemű vagyok. Nem gondolom, hogy gyűlölködés, ha ezt kimondom. A gondolat, hogy olyan nők, mint én, akik empatikusak voltak a transz emberekkel évtizedeken keresztül, bajtársakként tekintve rájuk, mert ugyanolyan veszélyeztetettek, mint a nők, például a férfiaktól elszenvedett erőszak által, hogy mi gyűlölnénk a transz embereket, amiért azt gondoljuk, hogy a biológiai nem valóságos és vannak megélt következményei, egyszerűen butaság.

Rowling nem először szembesül azzal, hogy transzfóbnak tartják: decemberben megvédett egy kutatót, akit azért rúgtak ki, mert azt tweetelte, hogy egy ember nem változtathatja meg a biológiai nemét. Angolul a nem szót két kifejezéssel választják el: a sex az a biológiai nem, amivel születünk, tehát például egy transz nő születésekor hímnemű, és ami egyébként nem ugyanaz, mint a társadalmi nem, a gender, azaz hogy valaki milyen nemi szerepben él a társadalomban – ami ugyanennél a példabeli transz nőnél nőnemű. Akkor Rowling azt írta:

Öltözz, ahogy szeretnél, nevezd magadat, aminek csak szeretnéd. Feküdj le bármely beleegyező felnőttel, aki szeretne veled lefeküdni. Éld a legjobb életet békében és biztonságban. De kirúgni nőket azért, mert szerintük a biológiai nem létezik?

Rowlingnak már akkor is nekiugrottak, most pedig úgy tűnik, egyes LMBTQ-szervezetek és egyének végképp elkönyvelték transzfóbnak.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Justin TALLIS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik