Kultúra

Beindult a katasztrófaturizmus Csernobilban az arról készült új sorozat miatt

Bár az orosz állami és kormányközeli médiának nem tetszik, ahogy az HBO és a Sky Csernobil című sorozata kezeli az 1986-os atomerőmű-balesetet és saját sorozatot terveznek készíteni róla, a legtöbbeknek nagyon is felcsigázta a kíváncsiságát a széria. A Reuters azt írja, hogy tömegek látogatnak el a tragédia helyszínére. Egy Csernobilba túrákat szervező utazási iroda szerint 40 százalékkal nőtt az oda látogatók száma a sorozat kezdete óta, ahol az angol nyelvű túrák személyenként 100 dollárba (kb. 30 ezer forint) kerülnek.

A Chernobyl Tour ügynökség által kínált utazás során például a sorozatban is látható helyszíneket járhatják be a turisták, többek között az elhagyott falvakat, az áldozatok síremlékét és azt a bunkert is, ahol 33 évvel ezelőtt arról döntöttek, hogy nem evakuálják a környéket.

„Sokan jönnek ide, sok kérdést tesznek fel a sorozatról és az itt történtekről. Az emberek egyre kíváncsibbak” – mondta el Viktoria Brozhko idegenvezető, aki szerint a hely teljesen biztonságos a látogatók számára és ugyanannyi sugárterhelés éri az embert, mint az otthon töltött 24 óra alatt.

Ha gyerekek milliói tüntetnek világszerte, tudod, hogy baj van
Megtanultuk-e a leckét a csernobili atomkatasztrófából? És kell-e értenie egy színésznek a fizikát? A Csernobil című minisorozat főszereplőivel beszélgettünk.

Kiemelt kép: Youtube / HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik