Kultúra filéző

A Margit körút eleje példa lehet a pesti Nagykörútnak

Hirtelen több kihagyhatatlan hely is nyílt a budai körút Széll Kálmánhoz közelebbi részén, Huszár Krisztián ázsiai gulyásával az élen. A pesti neondzsungel félhet, lehet, hogy ő következik.

A Margit körút nem hasonlít a neonnal kikövezett pesti testvérére, de legalább annyira szomorú a sorsa, mint odaát. Hosszú évtizedek óta keresi a helyét a Margit híd és a Széll Kálmán téri szakasz, az üres üzlethelyiségek pedig még mindig arra emlékeztetnek, hogy a múlt században, jóval a Mammut előtti időkben szükség volt a kisebb kereskedésekre. A jó hír viszont, hogy van remény, egyre több menő vállalkozás gondolja úgy, hogy a környék (egész pontosan a Margit körút eleje) megérdemel egy sokadik esélyt. A Mechwart térhez költözött az Igen az elátkozott Négy szürke helyére, és a fine diningból, illetve a ZuZuból szintén átigazolt a körútra Huszár Krisztián a legendás levesével. A forgalmas úttól egy köpésre sok a jó pékség, és ebédnek mindig jöhet egy Ez is budai.

Majdnem két évvel ezelőtt foglalkoztunk részletesen a körúti rémálommal, hogy az egykor Andrássy útnak megálmodott forgalmas szakasz hogy lehet ennyire gagyi. Egymással versenyeznek a fényreklámok és a stílustalan, harsány cégérek; tucatkocsmák üzemelnek éjjel-nappal, ahol a vendégkör maximum az egyetemi évek zavaros éjszakáira foghatja a választást. Sehol a stílus, és ha a hatóságoknak sikerül is egy neont kiirtania, három másik nő a helyére. Igazából senki nem akarja, hogy így nézzen ki a körút, a szabályozások egyértelműek, csak betartatni képtelenség a rendelkezéseket. Büntetni a bíróságon keresztül lehet, a figyelmeztetésektől pedig ritkán lesz ízléses egy szolárium.

Ezért néz ki annyira leprán a Nagykörút
A gagyi hirdetések és harsány fényreklámok nyomába eredtünk.

A Margit körút hangulata bár más, majdnem ugyanolyan lehangoló – legalábbis az volt eddig. Az Index még pár éve kigyűjtötte, hogy a kiegyezés után a budai oldal is szerepelt a városrendezési tervek között. Az egyszintes házakat leváltották a historikus épületek, kisvendéglők, presszók nyitottak, majd a háború után áruház is üzemelt a Mechwart ligetnél a sarki bank helyén. A kisebb üzletek a rendszerváltás után azonban szépen lassan megüresedtek, megnyitott a Mammut, 2001-ben kibővült egy második szárnnyal, és Széll Kálmán tér meg nem volt olyan csábító, mint ma. Turkálók lepték el a körutat, és ha valami nem jut eszünkbe a 4-es, 6-os vonaláról az az, hogy különleges ebédet találunk a környéken. Nem egyszerű újrarakni egy ilyen elhagyott szakaszt, minden csak azon múlik, hogy milyen vendéglátókat és üzleteket vonz a forgalmas körút. Pest választott: javarészt szoláriumok, GSM-üzletek, Négyeshatos kocsmák, kifőzdék, kijjebb pedig szexshopok mellett rakta le a voksát. Innen nehéz nyerni. Buda azonban megrázta magát, és többen is a Margit körutat választották.

Elviteles vietnami gulyás a legjobbtól

A fordulópontot két friss étterem adta teljesen eltérő profillal. A Madách térről átigazolt az Igen és a Fámát büfére cserélte Huszár Krisztián az Átrium mellett a Szirom Food Barban. Huszár a Mákkal hívta fel magára a figyelmet, megjárta a Fámát, a Tanti helyén nyílt ZuZut és volt a Madách téren is egy bisztrója. Az a típusú séf, akinek a hiányát megérzi egy étterem, a Fáma például egyelőre zárva is maradt, Huszár Krisztián viszont él és virul, sőt, most van igazán elemében. A vendégektől kartávolságra.

Ez az én világom, itt jól érzem magam

– mondta a séf az aprócska Sziromban, amit a barátnője fagyizójából alakítottak át.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A villamosmegállóval szemben szinte alig lehet észrevenni a helyiséget, maximum a sor tűnhet fel dél körül. A legtöbben a vietnami gulyásért várnak, ami konkrétan az egyik legjobb gasztrós élmény Budapesten. Ismerhettük már a receptet a Beszállóból, Huszár ikonikus fogása lett, de a füstölt hús gombóccá alakult, és a lényeg, hogy megint akkor ehetjük, amikor csak akarjuk. Méghozzá a Margit körúton.

Az ázsiai gulyás egyszerre egzotikus és otthonos: mint amikor egy olyan idegennel találkozunk, akinél az az érzésünk, mindig is ismertük. Szokatlan hozzávalókkal van tele az ánizstól a galanga gyökérig (gyömbérféle, a gyömbér és a bors keverékéhez hasonlít az íze), de Huszár a legnagyobb természetességgel főzi a levesét a kasszától egy lépésre. A házi tészta és a savanyított tojás mellett a húsgombóc a recept lelke sertéstarjával, kacsazsírral és hagymalekvárral. Nem abból a darabos fajtából való, a gombóc krémes, és szinte kiszorítja a levest a tányérból. A Szirom most, március első hetében üzemel egy hónapja, és nincs megállás: mindent ők intéznek, és bár a helyiségben egy nagyobb táskával nehéz manőverezni, nem tervezik, hogy továbbállnak, jó nekik itt. Elvitelre a legokosabb kérni az ebédet vagy vacsorát, pörög mindenki, gyorsan kell dönteni, hogy jöhet-e a vietnami gulyás a változó menüvel együtt (amikor megjártuk a Sziromot, Angus fartőtatár, tom yum kacsacomb és kardamomos sós karamell mousse szerepelt az étlapon). Az árak magasabbak, mint amit egy átlagos napon az ebédre szánunk (a leves 2500 forint), de egyszer – egy héten – beleférhet Huszár Krisztián védjegye. Akkor is, ha nem leveses. Majd az lesz.

Galéria
Fotó: Marjai János / 24.hu

A képre kattintva galéria nyílik!

Kocsma helyett kemence

Aki még lemaradt a rég bezárt Négy szürkénél, kifejezetten örülhet, hogy az üres terek megteltek élettel, kivilágosodott a sötét üzlethelyiség, ugyanis Vidó Nóriék a Madách téri lyukat feladták a Margit körútért. Annak idején a Központ melletti ablaknál kezdődött az Igen és a magyar nápolyi pizzák sikersztorija. Kezdetben a pizzaszeletes piaci rést kívánták betömni, hogy elfelejtsük mondjuk a Király utcai kelttészta-szörnyet, de végül az első igazi nápolyi pizzéria lett az üzlet vége. A péntek estéket megmentette a vékony, ropogós és pöttyös szélű pizza, azonban sose volt elég a hely, hogy kielégítse a budapesti igényeket. Az építészként dolgozó Vidó Nóri már akkor tudta, hogy menniük kell, amikor az Igen a csúcsokat döngette a belvárosi hajnalban.

Mindegy, hogy kerek vagy szögletes, csak rendes pizza legyen
A rossz pizza is legalább pizza, de azért nem mindegy, hol eszünk. Az Igen lassan újranyit, de van még pár hely, ami sokat tett azért, hogy elfelejtsük végre a rágós rendelt szörnyeket.

Tavaly a tágas Margit körútra esett a választás gyereksarokkal. A pizza a régi, a választék és a kemence nagyobb, az árak meg egy kicsit magasabbak (egy margherita 2190 forint, a legdrágább feltét majdnem 3 ezer forintba kerül). Az Igen akkora kemencét emelt be, hogy egyszerre három pizza sül meg 60-90 másodperc alatt, van gluténmentes, vegán mozarellás, teljes kiőrlésű is, és semmi közük a rendelt életmentőkhöz. A legnagyobb újdonságot Vidó Nóri sütijei jelentik, a pisztáciás sajttorta tényleg egy igazi, leülős éttermet varázsolt a pizzázóból. Minden egyszerű, ízléses, családias, és csak akkor tűnik fel, hogy a Margit körúton vagyunk, amikor elhúz egy 4-es, 6-os az ablak előtt. Egy átlagos hétköznap, ebédidőben is sokan voltak az Igenben, aminek rajtunk kívül a Margit körút örülhet a leginkább. Az persze ront valamennyit az összképen, hogy a terasz kizárva és pont szemben kinőtt egy Négyeshatos söröző, de hátha annyi konkurenciája akad az Igennek és a Sziromnak, hogy az igényesebb vendéglátóipari egységek maradnak többségben.

Galéria
Fotó: Marjai János / 24.hu

A képre kattintva galéria nyílik!

A Margit körút már rég tudta, hogy ő következik

Az túl szép lenne, ha elsőre mindenki meg tudná veti a lábát errefelé. A körút elején két év után tavaly tavasszal bezárt Monofu cukrászda sajnos nincs többé, és a környező utcában sem jön össze egy-egy vállalkozás. De pékségekből és édességből szerencsére nincs hiány a Mammut árnyékában: ott van a Kedveskrém és a Pékműhely a Batthyány utcában, az Édesem a Kis Rókus utcában, a Budai kettő a Varsányi Irénben vagy az Á table! Boulangerie-Patisserie a Retek utcában. A Starbucksnak sem ciki a sarki borozó szomszédsága, és ha egy lépést teszünk az egykori Jégterasztól, megtaláljuk Fülepi Kálmán konyháját, az Ez is budait a Varsányi Irén utcában. A dizájn jó, a kaja finom: az egyszerűséggel hívták fel magukra a figyelmet. Egy tisztességes rántott hússal vagy egy díjnyertes borsófőzelékkel (az állandót rántott sertésszűz majonézes krumplisalátával 2490 forint, a borsófőzelék rántott párizsival vagy tükörtojással 1890) nagyobbat lehet gurítani, és ez a hozzáállás mágnesként vonzhatja a követőket a Széna térhez.

Fotó: Marjai János / 24.hu
A rántott hús nem vész el, csak átalakul
Trend lett a panírozásból, de nem mindegy, hogy hova menjünk érte. Most egy budai hely bizonyította, hogy rántani máshogy is lehet, de Pesten is körülnéztünk.

Az Ez is budaival már részletesebben is foglalkoztunk, és egy olyan helyről van szó, ami a pékségek után az ebédre is jó opciót ad. Bár nem a körúton van, sokat jelent ez a zsúfolt útnak is, és ha szerencsénk van, minden üres üzlethelyiségre vagy ingatlanirodára jut egy vietnami gulyás, pizza vagy pékség az elkövetkezendő pár évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik