Kultúra

A legjobb az lenne, ha Steven Seagal játszaná Dobó Istvánt

Gárdonyi Géza klasszikusa akkor lehetne igazán látványos hollywoodi történelmi dráma, ha Jennifer Lawrence is benne lenne.

Megírtuk korábban, hogy egy Los Angeles-i forgatókönyvíró nagy fantáziát látott az 1552. évi egri ostrom eseményeinek és előzményeinek történetében, amelyből történelmi akciófilmet, látványos, de drámai csihipuhit készítene. De ki lenne a legautentikusabb az elkészítéshez, ha már az eredeti, 1968-as filmet Várkonyi Zoltán nem tudja, és Sinkovits Imre sincs közöttünk?

Itt vannak a tippjeink:

A rendező: Ridley Scott

A 77 éves direktor ugyan inkább a sci-fijeiről híres, de azért történelmi filmeket is rendezett már, elég csak a Mennyei királyságra, vagy az 1492 – A Paradicsom meghódítására gondolnunk. Legutóbbi filmje, a Mentőexpedíció amúgy is hazánkban forgott, így még a helyismerettel sem lenne gondja. Bor, mámor, Provence című filmje pedig bizonyítja, az egri leánykákkal sem lenne problémája.

Bornemissza Gergely: Benedict Cumberbatch

A végvári vitéz, aki remek tűzszerészi, haditechnikai fortélyaival a török agyára ment, napjaink egyik ügyeletes szépfiúja Benedict Cumberbatch alakíthatná, aki daliás kiállásával már messziről kitűnik a várvédők közül. Vizionálunk egy menő akciójelenetet számára, ahol egy szem karddal vág le több tucatnyi törököt.

Cecey Éva: Jennifer Lawrence

cecey éva

Az Oscar-díjas színésznő pont az a karakter, akiért érdemes megvédeni nemcsak Egert, hanem az egész hont is, ráadásul a Bornemissza Gergellyel kialakuló romantikus kapcsolata vihet némi kötelező erotikát is a filmbe. Szép embereket jó nézni a filmvásznon, de félő, a PG-13 oltárán feláldoznák a meztelenséget. Ettől függetlenül remek párost alkothatnának évődő szerelmesekként, ráadásul Lawrence kisasszony Katniss Everdeeenként már bizonyította, harcos amazonként kiválóan funkcionál.

Dobó István: Steven Seagal

Egy komoly filmbe mindig kellenek olyan arcok, akik kicsit szeretnék újrapozicionálni karrierjüket, majd lehetne róluk cikkezni. Ebbe a sorba pedig simán beleillik az ezerarcú Steven Seagal is, aki most már pont belekorosodott az egri várkapitány szerepébe. Kicsit fásult tekintete, most már levitézlett alkata tökéletessé tenné a dörzsölt, a vár fokán buzdító beszédet tartó Dobó István szerepére, amibe ha kellő drámaiságot is vinne, még Oscar-jelölésre is futná, bár ehhez talán változtatni kéne a szkripten és egy nagy, fatális végső csatában elhullhatna.

Jumurdzsák: Danny Trejo

Machete megszemélyesítője annyira rosszarcú, hogy már egy szemkötő sem rontana rajta semmit, de Jumurdzsák karakteréhez pont erre van szükség. A behízelgő, gonoszságra hajlamos, ármánykodó török személyét pont rá szabták, és Trejo kezében legalább olyan jól állna a hajlított török szablya is, mint a bozótvágó szerszám.

I. Szulejmán: Dwayne „The Rock” Johnson

A Szikla igazi átalakulóművész, így nem okozhat számára fejtörést egy ilyen összetett karakter eljátszása sem. Az egykori pankrátor már termetéből adódóan is tekintélyt parancsoló, és persze neki is beférne egy komolyabb speech, majd egy mindent eldöntő kézitusa Dobó Istvánnal.

Enyingi Török Bálint: Thuróczy Szabolcs

A magyar főnemes nem sokat van jelen a regényben, de szerepe így is fontos, ezért alkalmas lenne arra, hogy honi színész formálja meg. A megfáradt nándorfehérvári bán szerepére a legtökéletesebb a magyar John McClane, Thuróczy Szabolcs lenne. Karizmatikus kiállásával, delejes hangjával, kissé megviselt attitűdjével remekül képviselhetné a török által szorongatott magyar közállapotot.

További szereplők

Bálint pap – Channing Tatum, Izabella királyné – Palvin Barbara, Tinódi Lantos Sebestyén – Jack Black, Zrínyi Miklós – Russel Crowe, és még sokan mások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik