Kultúra

Hollywoodnak bejön a magyar hatodikosok kötelező olvasmánya

Egri nők (egri nők)
Egri nők (egri nők)

Egy Los Angeles-i forgatókönyvíró nagy fantáziát látott az Egri csillagokban, amelyből látványos, háborús drámát készítene – írja a Bors, miután Scott Fales interjút adott a hellomagyarok.hu portálnak. A forgatókönyv elnyerte a Disney ügyvezető alelnökének és a The Simpsons tévésorozat rendezőjének tetszését is.

A forgatókönyvíró korábban mérnökként járt többször Magyarországon, itt jött a sugallat, hogy a filmiparnak kellene dolgoznia, mert egy ismert producer megkérte, hogy Budapesten forgatott filmjéhez fotózzon helyszíneket, majd a producer elküldte forgatókönyvírást tanulni.

Így kezdtem el írni és rövid időn belül kiderült, hogy azt a vártnál is jobban, sikeresebben teszem.

Egerbe bármikor visszatérne, örül annak, hogy a polgármester is támogatta terveit, hiszen a film nem más, mint

egy nagy üzlet, mely mögött jelentős pénzügyi befektetés is áll. A mi esetünkben egy 35-40 millió dollárt igénylő filmről beszélünk.

Szerinte az összeg nem kicsi, de a magyar kormány és mások támogatásával kivitelezhető, és mivel nemzetközi közönséget céloznak meg, megközelítőleg 20 millió ember ismerkedhetne meg az 1552-es év jeles történetével. A filmek jelentős hatása lehet a turizmusra.

Gárdonyi Géza nagyszabású történelmi regénye kötelező irodalom az általános iskolákban. A regényből készült Várkonyi Zoltán monumentális kalandfilmje 1968-ban a legnagyobb magyar színészeivel. A regény népszerűségét igazolja, hogy 2005-ben “A Nagy Könyv” játékban az Egri Csillagok lett Magyarország kedvenc könyve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik