Élő Nagyvilág

Megint egyre veszélyesebb a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél

Olga MALTSEVA / AFP
Olga MALTSEVA / AFP

Az előző nap híreit itt olvashatják

Kijevbe tartó ballisztikus rakétákat lőttek le

Kijevbe tartó ballisztikus rakétákat szedett le az ukrán légvédelem – jelentette az AFP hírügynökség. A lövedékek valószínűleg észak-koreai gyártmányú KN-23 típusú rakéták lehettek és orosz tengeralattjáróról lőtték ki őket.

A Guardian cikke hozzáteszi, hogy a rakétatámadással egyidejűleg drónok is elindultak az ukrán főváros felé, de azokat is lelőtték.

Augusztusban ez volt a harmadik légvédelmi támadás Kijev ellen, és a támadások között minden esetben pontosan hat nap telt el.

Közel 25 ezren érkeztek szombaton Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 8704-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 16059-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

A Roszatom és a NAÜ szerint is folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet

Folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet – jelentette ki szombaton Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának szombati telefonbeszélgetésükben. Erről a Roszatom sajtószolgálata számolt be, hozzátéve, hogy Lihacsov meghívta Grossit a kurszki atomerőműbe és Kurcsatov városba, hogy saját szemével lássa az ottani körülményeket.

Oroszország a nap folyamán azzal vádolta meg a Kurszki területre behatolt ukrán csapatokat, hogy támadást terveznek a kurszki atomerőmű ellen, majd Moszkvát akarják felelőssé tenni érte. Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő ezt az állítást őrült propagandának nevezve tagadta az X-en.

Az orosz védelmi minisztérium, amelyet az Interfax hírügynökség idézett, viszont hangsúlyozta, hogy kemény választ fognak adni, ha bármilyen támadás éri a nukleáris létesítményt.

A zaporizzsjai atomerőmű orosz vezetése szombaton azt állította, hogy egy ukrán drón robbanószerkezetet dobott a nap folyamán az erőmű melletti egyik útra, ahol éppen a létesítmény személyzete haladt. Orosz közlés szerint „az ukrán támadás közvetlen veszélyt jelentett a személyzet és az erőmű biztonságára nézve”. Arról nem szóltak, hogy megsérült-e bárki.

Utóbbi esettel összefüggésben Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója szintén a helyzet súlyosbodásáról számolt be.

Újfent a nukleáris biztonság eszkalációját és az erőművet fenyegető biztonsági kockázatokat látjuk. Továbbra is mély aggodalommal tölt el mindez, és megismétlem a felekhez intézett, maximális önmérsékletre, valamint az erőmű védelmét szolgáló, öt megállapított alapelv szigorú betartására vonatkozó felhívásom

mondta Grossi.

A NAÜ szerint a drón becsapódási helye közel volt a hűtővíz medencékhez és nagyjából száz méterre a Dnyiprovszka vezetéktől, amely az erőművet ellátó egyetlen megmaradt 750 kilovolt terhelésű vezeték. A NAÜ szakértői csapata is látogatást tett a helyszínen, és megállapította, hogy a károkat egy robbanószerrel felszerelt drón okozta.

A zaporizzsjai atomerőmű, amely a legnagyobb Európában, orosz ellenőrzés alá került röviddel a 2022 februárjában indított orosz invázió kezdete után. Oroszország és Ukrajna azóta többször vádolta egymást azzal, hogy a másik fél megpróbálja szabotálni a létesítmény működését.

(MTI)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik