Nagyvilág

Az orvos nem bokszzsák – felbolydult az indiai orvostársadalom egy kolléganőjük brutális meggyilkolása után

Vipin Kumar / Hindustan Times / Getty Images
Vipin Kumar / Hindustan Times / Getty Images
A kolkatai kórházban történt brutális gyilkosság egyszerre hívja fel a figyelmet a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekre és az egészségügyben tapasztalható áldatlan állapotokra. Szivák Júlia, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Nemzetközi és Politikatudományi Intézetének munkatársa szerint a demonstrációkkal az egészségügyi dolgozók annyit szeretnének elérni, hogy az állam biztosítsa számukra a legalapvetőbb munkafeltételeket, mind a biztonság, mind a felszerelések tekintetében, hogy például ne történhessen olyan, hogy a női ápolókkal és orvosokkal vérnyomásmérés vagy vérvétel közben kezdenek el erőszakoskodni.

A napokban látványos tiltakozási hullámot váltott ki Indiában, hogy nemrégiben az egyik állami kórházban megerőszakoltak és megöltek egy fiatal orvosgyakornokot. A holttest felfedezése után az illetékesek először azt mondták – legalábbis a szülők nyilatkozata szerint –, hogy 31 éves lányuk, aki orvosgyakornokként dolgozott a kolkatai (korábban kalkuttai) RG Kar Orvosi Egyetemi Kórházban, öngyilkos lett. A családtagokat három órán keresztül várakoztatták, míg végül az édesapa megnézhette a lemeztelenített holttestet abban a szemináriumi teremben, ahol megtalálták.

A család igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot kért, amely megállapította, hogy a fiatal nőt brutálisan megerőszakolták, majd megfojtották. Az incidens egyszerre két problémás területre hívja fel a figyelmet: az indiai nők helyzetére, és az egészségügy kritikus állapotára. Indiában gyakoriak a nők elleni erőszakos támadások, 2016-os adatok alapján naponta 106 nőt erőszakolnak meg, és ez csak a bejelentett bűncselekményekre vonatkozik. 2013-ban szigorítottak ugyan az erőszaktevők büntetésén, de az azóta nyilvánosságra került esetek is azt bizonyítják, a törvényi szigor nem áll az erőszak útjába.

A mostani eset ismét széleskörű felháborodást váltott ki és országszerte sztrájkba léptek az egészségügyi dolgozók, akik biztonságosabb munkakörülményeket és erősebb jogi védelmet követelnek.

Sanchit Khanna / Hindustan Times / Getty Images

Harcolt, ahogy csak tudott

Az indiai sajtóban nem nevezték meg a kórházi támadás áldozatát, azt azonban tudni lehet, hogy augusztus 9-én látták utoljára élve, amikor egy hosszú munkanap után lepihent. Több más indiai kórházhoz hasonlóan az RG Karban sincs kijelölt pihenőszoba az orvosoknak és a nővéreknek, helyette az oktatási célokra is használt egyik szemináriumi teremben alhatnak.

Így tett az áldozat is, akihez az éjszaka folyamán bement a kórházban dolgozó egyik civil önkéntes, Sanjay Roy és erőszakoskodni kezdett vele.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik