Nagyvilág

Erre nem lehetett felkészülni – felperzselte Athén környékét a tűz

COSTAS BALTAS / ANADOLU / AFP
COSTAS BALTAS / ANADOLU / AFP
Az idei év eddigi legsúlyosabb futótüzével néztek szembe a görögök a hét elején. A kormány nemzetközi segítséget kért és kapott, de sokaknak így is porig égett az otthona. Szerdára végül sikerült megfékezni a lángokat.

A tűzoltók heroikus küzdelmének és az időjárási viszonyok javulásának köszönhetően szerdára sikerült megfékezni az Athén külvárosában tomboló erdőtüzet. A természeti katasztrófában legkevesebb egy ember életét vesztette, és számos településen evakuálni kellett a lakosokat.

A történelmi Marathón városában ütött ki hétvégén a tűz, amit valószínűleg egy meghibásodott villanyvezeték okozhatott. A gócpont 35 kilométerre északkeletre volt Athéntól, majd a lángok az erős szél által gyakorlatilag egy nap alatt a görög főváros határáig terjedtek, és 25 méteres magasságig is felcsaptak, számos épületet elpusztítottak. A futótűznek az adott táptalajt, hogy a térségben gyakorlatilag semmi csapadék nem volt a nyáron, a június és a július pedig – amióta ezt mérik – a két legforróbb hónap volt Görögországban.

A hatóságok tájékoztatása szerint ugyanakkor nem egy egybefüggő erdőtűzzel volt dolguk, hanem több lokálissal. Összesen 40 különböző helyen ütött ki tűz nagyjából 100 ezer hektáron Athén közvetlen környezetében a hét elején.

A mentésben résztvevő tűzoltók a hírek alapján néhány nap alatt teljesen elkészültek az erejükkel, mert ugyan ez az elmúlt hat év legsúlyosabb futótüze, már nyár eleje óta folyamatosan munkát adtak nekik az országszerte kipattanó tüzek. Két tűzoltót égési sérülésekkel kellett ellátni hétfőn.

A tűzoltók teljes gőzzel dolgoznak hónapok óta. Kimerültek

– nyilatkozta még kedden Nikos Lavrano, a legnagyobb görög tűzoltó szakszervezet elnöke az AP hírügynökségnek.

Galéria
COSTAS BALTAS / ANADOLU / AFP

Vasilis Kikilias idegenforgalmi miniszter megerősítette, hogy rendkívül nehéz körülmények között kell dolgozniuk a tűzoltóknak, akik közül sokan 20 órán keresztül alvás nélkül próbálták megfékezni a lángokat. Éppen ezért nemzetközi segítséget kértek és kaptak is.

  • Franciaország egy helikoptert, kétszáz tűzoltót és 28 tűzoltóautót küldött,
  • Olaszország két vízbombázó repülőgépet indított Athénba,
  • Csehország 75 tűzoltóval és 25 tűzoltójárművel segít,
  • Szerbia és Románia szintén bekapcsolódott a károk elhárításába,
  • Törökország tűzoltó repülőgépeket és egy helikoptert vezényelt a helyszínre,
  • és Spanyolország is jelezte, hogy számíthatnak rájuk a görögök.

Valaki beletörődött, valaki az utolsókig kitartott

A legkritikusabb területen élők csak hétfőn legalább harminc értesítést kaptak okostelefonjukra, amiben felszólították őket, hogy távozzanak az otthonaikból. Átmeneti elszállásolásukra három kórházat, egy gyerekkórházat, két monostort és egy gyermekotthont ürítettek ki.

A szél egyszer az egyik irányba fúj, aztán a másikba. A füst fojtogató. Nem látni semmit. A szemeid könnyeznek. Nem kapsz levegőt. Még a vizet szóró helikoptert sem lehet látni, csak hallod a hangját

– írta le a helyzetet a hét elején Spyros Gorilas, a futótűz által érintett Dioni egyik lakosa, aki vízzel locsolta le a házát védekezésként a CNN szerint.

Akadt olyan lakos is, akik menekülés közben szenvedett balesetet. A BBC cikke szerint Pantelis Kyriazis, a tűz központjában lévő Pantalisban az autójával egy fának csapódott. Mint mondta: „semmit nem láttam. Nekimentem egy fenyőfának, ez történt.”

A tűz miatt szívszaggató események is történtek. Vassilis Stroubelis, egy 81 éves helyi görög azután tért vissza az otthonába, hogy az megsemmisült a természeti csapásban.

Harminc éve építem a házamat. Harminc év, és vége

– nyilatkozott a könnyeivel küszködve.

Stergios Tsirkas, Marathón polgármestere egészen odáig ment, hogy „bibliai katasztrófával nézünk szembe.”

Valami hasonlót érzett egy, a görög állami tévének név nélkül nyilatkozó férfi is, aki úgy ítélte meg a helyzetet, hogy Isten kezében vannak. Az állattenyésztő a jószágaiért, száz juháért és öt kutyájáért aggódik a legjobban. „Hallottam, ahogy elpusztulnak” – mondta.

COSTAS BALTAS / ANADOLU / AFP

A kockázatot nem mindenki mérte fel jól, sok lakos ugyanis a felszólítás ellenére sem volt hajlandó elmenni a házából. Többeket ki kellett menekíteni a tűzoltóknak, akik viszont így a saját életüket is kockáztatták.

A legfrissebb hivatalos információk szerint 18 ember került eddig kórházba a tűz következtében, főleg füstmérgezés miatt kellett őket ellátni. Az eddigi egyetlen halálos áldozat egy 63 éves, kétgyermekes nő, akinek a holttestét egy leégett üzletben találták meg Vrilissia településén, Athéntól északra.

Ugyan a főváros volt közvetlenül érintett a futótűzben, a helyi lakosok és a turisták a saját bőrükön érezték a történteket. Folyamatosan helikopterek köröztek Athén fölött, a távolban fekete füstfelhőt lehetett látni, többen pedig arról írtak a közösségi oldalakon, hogy hamu ült le az erkélyeikre. Precedens nélküli az is, hogy a járókelőkön szinte kivétel nélkül szájmaszk volt a hét elején, ami jól mutatja, hogy mennyire rossz volt a levegő minősége.

A kormány szerint leküzdhetetlen volt a tűz a legelején

A görög kormányt élesen bírálta az ellenzék a katasztrófa kezelése miatt. Stefanos Kasselakis, a Sziriza nevű párt elnöke azt kifogásolta, hogy túl kevés mentőcsapatot vezényeltek a helyszínre. Követelte Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnöktől, hogy hozza nyilvánosságra az adatokat, mert a „görög népnek tudnia kell az igazságot”. A kormány részéről erre az a válasz érkezett Vassilis Kikiliastól, hogy öt perccel az első tüzek kitörése után légi úton megérkeztek a helyszínre a tűzoltók, a földi csapatok pedig hét percen belül a helyszínen voltak.

A helyzet az, hogy a reagálás gyorsasága ellenére, amennyiben szélsőséges körülmények uralkodnak, akkor a probléma leküzdhetetlenné válik

– magyarázta a miniszter.

A tűzvész miatt Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök vasárnap szabadságát megszakítva visszatért Athénba. A kedd esti rendkívüli kormányülésen kiemelte: „Minden évben próbálunk jobban felkészülni, de a körülmények sajnos egyre nehezebbé válnak” – jelentette ki.

A mentőakcióban eddig már 700 tűzoltót, 199 tűzoltójárművet és 35 vízibombázó repülőgépet vetettek be.

A héten Athéntól északkeletre több mint száz négyzetkilométernyi terület perzselődött fel – közölte a tűz megfékezését követően a Kopernikusz európai éghajlatváltozás-figyelő szolgálat. A görög katasztrófavédelem alátámasztotta ezt az adatot, de azt egyelőre nem tudják, hány ember veszítette el otthonát, vállalkozását vagy gazdaságát.

Szerdán elkezdődött a kárfelmérés a tűz által sújtott településeken, és a lakók visszatérhettek otthonaikba. A belügyminisztérium kedden 4,7 millió eurónyi kártérítés szétosztásáról döntött az érintett nyolc településen.

Legutóbb 2018-ban volt a mostanihoz hasonló méretű tűz a görög főváros környékén, akkor az Athéntól keletre lévő Mati városában ejtették foglyul a lángok a lakosokat. Akkor több mint száz ember meghalt, többen vízbe fulladtak, amikor a tengerbe futottak.

Emlékezetes, hogy tavaly is számos népszerű görög nyaralóhelyen pusztítottak súlyos tüzek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik