Nagyvilág

Van-e esély még tűzszünetre Gázában?

Amir Levy / Getty Images
Amir Levy / Getty Images
Ugyan szinte folyamatosak a nemzetközi egyeztetések egy lehetséges gázai tűzszünetről, mintha senki nem hinne igazán benne, hogy belátható időn belül elérhető lenne a fegyvernyugvás. Számos stratégiai és politikai megfontolás gátolja, hogy akár Izrael, akár a Hamász nagyobb engedményt tegyen a másik félnek. A megegyezés hiányában a humanitárius katasztrófa egyre mélyül, Izrael nemzetközi reputációja egyre nagyobb csorbát szenved, a politikai következmények pedig Európát és az Egyesült Államokat sem hagyják érintetlenül.

Nagy meglepetést okozott Joe Biden amerikai elnök május 31-én, amikor bejelentett egy új gázai tűzszüneti kezdeményezést. Ekkor már a tárgyalások Izrael és a Hamász között hetek óta mélyponton voltak és senki nem számított érdemi előrelépésre. A megállapodáshoz szükséges bizalom a két fél között nemhogy erősödött volna, de május végére mélypontra zuhant.

A bizalomvesztés elsődleges oka a konfliktusban kialakult érdekes helyzet volt, amelyben Izrael egyszerre folytatott tárgyalásokat a Hamásszal és fenyegetett folyamatosan a Gázai övezet utolsó nagyobb városának, Rafahnak a megtámadásával. Végül május elején a világ közvéleményét meglepve a Hamász bejelentette, hogy elfogadja Izrael fegyverszüneti ajánlatát, amit Gázában és a világ legtöbb pontján is kitörő örömmel fogadtak. Gyorsan kiderült ugyanakkor, hogy csak egy politikai játékról van szó: a Hamász komoly módosításokkal fogadta csak el a javaslatot, olyanokkal, amelyeket nem egyeztetett előre Izraellel.

Ezek után Izrael megindította az ugyan a vártnál korlátozottabb, de mégis a civil áldozatok magas számával és több mint egymillió civil áttelepítésével járó offenzívát Rafahban. Ebben a helyzetben nehéz volt látni bármi reményt, hogy a felek diplomáciai úton rendezzék a helyzetet, Biden mégis megpróbálkozott egy javaslattal. Az elmúlt két hétben ez a javaslat volt az asztalon, és erről folytatnak a mai napig intenzív egyeztetést a felek.

A legújabb egyezmény tartalma

A hírek szerint Biden elnök javaslata, amelyet szerinte az izraeliek kezdeményeztek, egy három fázisú megállapodás körvonalait tartalmazza. Ezek alapján a fegyverszünet egy hathetes periódussal kezdődne, amely során Izrael kivonulna Gáza jelentős részéről, növelné az övezetbe jutó segélyeket, és több száz palesztin foglyot szabadon bocsátana, cserébe pedig a Hamász elengedne 30-40 túszt. Ez a hat hét teremtene lehetőséget a második fázis részleteinek kidolgozására, amelynek fő eleme az összes maradék túsz szabadon bocsátása és a konfliktus végleges lezárása lenne. A harmadik fázisban pedig elindulhatna a gázai újjáépítés.

A javaslat nagyrészt megegyezik a korábbi tervekkel, ugyanakkor számos engedményt tartalmaz a Hamász számára. Nem véletlen, hogy az izraeli politikusok sem fogadták kitörő lelkesedéssel. Az Egyesült Államok és két regionális közvetítő, Katar és Egyiptom mindent megtettek, hogy nyomás alá helyezzék a feleket a terv elfogadására, még az ENSZ Biztonsági Tanácsa is szavazott róla.

Két hét időhúzás után a Hamász végül csalódást keltően reagált a javaslatra. Ugyan elutasítani nem utasította el, de jelentős változtatásokat kért, amelyek Izrael és az Egyesült Államok szerint sem elfogadhatóak. A szervezet vezetői például már az első fázisban teljes kivonulást kérnek Izraeltől, Gáza blokádjának feloldását, valamint Oroszország, Kína, és Törökország bevonását a folyamatba. Ráadásul minimálisan csökkentették is az első fázisban szabadon bocsátandó túszok számát.

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik