Élő Nagyvilág

Lefejeztek egy fogságba esett ukrán katonát

X / Nexta
X / Nexta

Ukrán katonát fejeztek le az oroszok

Donyeck megyében orosz megszállók lefejeztek egy ukrán katonát, ami miatt ukrán ügyészek vizsgálatot indítottak – jelentette be Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

„Az ukrán hadsereg tájékoztatást kapott hétfőn arról, hogy az orosz megszálló erők egyik alakulatának parancsnokai a donyecki régióban lévő Volnovaha körzetében utasítást adtak beosztottjaiknak, hogy ne ejtsenek ukrán hadifoglyokat, hanem fejezzék le őket. Az ukrán fegyveres erők a régió egyik harcállásán végzett légi felderítésük során felfedeztek egy sérült páncélozott járművet, rajta egy ukrán katona levágott fejével” – írta a főügyész, aki szerint az ilyen barbár cselekmények súlyosan sértik a genfi egyezményeknek a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló cikkeit, amelyek nem maradhatnak büntetlenül.

Drónokkal mértek csapást orosz olajraktárakra

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) drónjai csapást mértek keddre virradó éjjel az Azovproduct orosz vállalat rosztovi olajraktáraira és a Donnyeftyeprodukt cégnek a régióban lévő fióktelepére – közölték az SZBU-nál az Ukrajinszka Pravda hírportállal. A közlés szerint a Oroszország Rosztovi területén lévő két raktárban összesen 22 üzemanyagtartályt tároltak.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy mind a tíz orosz Sahid drónt kilőtték, amelyekkel Oroszország mért csapást az éjjel Ukrajnára. A jelentés szerint a keleti országrészben lévő Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyékre irányították az orosz erők a drónokat, amelyeket az oroszországi Krasznodari Területen lévő Primorszko-Ahtarszk város térségéből indítottak.

(MTI)

Putyin sorcserét hajtott végre a védelmi minisztériumban, saját unokahúgát miniszterhelyettessé nevezte ki

Vlagyimir Putyin több felsővezetőt is leváltott az orosz védelmi minisztériumban, saját unokahúgát, Anna Civiljevát pedig kinevezte védelmi miniszterhelyettessé – írja az Insider. Mihail Fradkov volt miniszterelnöknek, az Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatójának és a külföldi hírszerzés vezetőjének legfiatalabb fiát, Pavel Fradkovot szintén védelmi miniszterhelyettessé nevezték ki.

Putyin hétfőn a miniszterhelyettesek számát tízről tizenkettőre, az első helyettesekét pedig kettőre emelte. Leonyid Gornyint – aki korábban a pénzügyminiszter első helyettese volt –  a tárcavezető első helyettesévé tette. Gornyinnak új posztján a pénzmozgások átláthatóságának növelése lesz a fő feladata, de az orosz fegyveres erők pénzügyi ellátásának teljes területét is felügyeli majd.

Alexander KAZAKOV / POOL / AFP

Anna Civiljeva az ukrajnai háborúból visszatért katonák támogatására tavaly létrehozott Haza Védelmezői Alapítvány korábbi elnöke volt. Putyin egy 2023. decemberi beszédében dicsérte unokahúgát azért, hogy több mint 10 milliárd rubel adomány érkezett az alapítványhoz. Miniszterhelyettesként a hadsereg szociális és lakásellátásáért lesz felelős. Férje, Szergej Civiljev a kemerovói régió kormányzója volt, őt májusban energiaügyi miniszternek nevezték ki.

Civiljeva a tulajdonosa a Kolmar nevű nagy szénipari vállalatnak is, ami a totális ukrajnai invázió elindítása után 2022 augusztusában Svájcból Dubajba települt át, hogy megkerülje az orosz szénre vonatkozó embargót. A család tulajdonában van egy turisztikai vállalkozás is a Sheregesh síparadicsomban, amelyet Civiljeva előző házasságából született fia vezet, aki szintén Putyin rokona.

Andrej Belouszov közgazdász-politikust május 12-én nevezték ki a védelmi minisztérium élére, a tisztségben Szergej Sojgut váltotta, aki katonai rangja szerint hadseregtábornok.

Indul az általános katonai alapképzés az ukrán iskolákban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a közép- és felsőoktatási intézményekben tanulók általános katonai alapképzéséről szóló törvényt az ukrán parlament honlapján megjelent közlemény szerint – írja az MTI.

A jogszabály célja az általános katonai képzés rendszerének javítása, amely az Ukrajna védelme tantárgy oktatásával történik. A dokumentum indoklásában a célok között szerepel „az ukrán állampolgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra”. A törvényt május 22-én fogadta el a kijevi törvényhozás. Akkor Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő kifejtette, hogy a sorozás előtti képzés helyett általános katonai alapképzés bevezetését javasolják, amelyet a gimnáziumi, szakközépiskolai és felsőoktatási intézményekben, valamint minden más oktatási tevékenységre engedéllyel rendelkező intézményben oktatnának. Az Ukrajna védelme elnevezésű tantárgy programját egy végrehajtó hatóság fogja kidolgozni a védelmi minisztériummal egyeztetve.

Zseleznyak közben a Telegram-csatornáján közölte, hogy az államfő további öt törvényt írt alá. Köztük a roamingra vonatkozó európai jogszabályok normáinak végrehajtásáról szólót, valamint a közigazgatási törvénykönyvnek az isztambuli egyezmény ratifikálásával kapcsolatos módosításáról szóló törvényt. Az egyezményt az ukrán parlament még 2022 júniusában ratifikálta. Az államfő egyben aláírta a dokumentumok külföldön történő feldolgozásának folyamatáról szóló törvényt is, amely kísérleti jelleggel jóváhagyja a jelenleg alkalmazott megközelítéseket. Ez vonatkozik a Dokument nevű állami vállalat külföldi munkájára, valamint a belföldi és külföldi útlevelek egyidejű feldolgozásának és cseréjének lehetőségére.

Még meg sem érkezett Putyin Észak-Koreába, máris hálálkodik

Órákkal azelőtt, hogy az orosz elnök megérkezett volna Phenjanba, az észak-koreai médiában máris megjelentek szemelvények Vlagyimir Putyin megszólalásaiból, aki köszönetet mondott Észak-Koreának, amiért az támogatja Oroszország ukrajnai invázióját. Az AP által idézettek szerint Putyin kijelentette, hogy Oroszország és Észak-Korea együtt fog fellépni a Nyugattal szemben, mert az megakadályozza egy „igazságos, kölcsönös tiszteleten alapuló többpólusú világrend kialakulását”.

Mint ismert, Oroszországot az Egyesült Államok és annak nyugati szövetségesei sújtják gazdasági szankciókkal az ukrajnai háború miatt, míg Észak-Koreát az ENSZ BT az atomfegyver- és rakétaprogramja miatt. Putyin ezzel kapcsolatban azt mondta, a két ország közösen lép fel, hogy tiltakozzanak ezen szankciók ellen, amelyek az ő álláspontja szerint egyoldalúak és törvénytelenek.

Putyin várhatóan két napos látogatásra érkezik kedden Észak-Koreába, ahol ezt megelőzően 24 évvel ezelőtt járt. Látogatására közel egy évvel azután kerül sor, hogy az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun az orosz távol-keleten járt tavaly ősszel. Ahogy annak a találkozónak, úgy a mostaninak is az lehet a célja, hogy a felek megállapodjanak: Oroszország gazdasági segítség mellett a kutatás-fejlesztéshez szükséges technológiai ismereteket oszt meg Észak-Koreával, ami cserébe fegyverekkel és lőszerrel látja el hadban álló szövetségesét. Az orosz elnök mindezek mellett arról beszélt még az észak-koreai sajtó szerint, hogy tervben van egy olyan tranzakciós rendszer kidolgozása, amit a Nyugat a jövőben képtelen lesz ellenőrizni, ezzel szavatolva, hogy a két fél – és esetleges további szövetségeseik – védve legyenek a nyugati szankcióktól.

Olvasói sztorik