A következő élő közvetítés része Zelenszkij csalódott, hogy néhány nagyhatalom nem vesz részt a békecsúcson

Zelenszkij csalódott, hogy néhány nagyhatalom nem vesz részt a békecsúcson

NHAC NGUYEN / AFP
NHAC NGUYEN / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki vasárnap Szingapúrban találkozott az amerikai védelmi miniszterrel, azt mondta, csalódott amiatt, hogy néhány nagyhatalom vezetője nem vállalta részvételét az Ukrajnáról szóló, Svájcban tartandó békecsúcson. Kína jelezte, hogy elnöke, Hszi Csin-ping nem vesz részt a találkozón, Joe Biden amerikai elnök pedig még nem kötelezte el magát.

Csalódottak vagyunk, hogy a világ néhány vezetője még nem erősítette meg részvételét a békecsúcson

– mondta Zelenszkij, anélkül, hogy név szerint megemlítette volna Kínát vagy az Egyesült Államokat.

Zelenszkij vasárnap Szingapúrban megbeszélést folytatott az amerikai védelmi miniszterrel. Az ukrán vezető Lloyd Austinnal a szingapúri Sangri-la Párbeszéd nevű biztonságpolitikai fórum keretében találkozott, amely a világ vezetőit, köztük az amerikai és a kínai védelmi minisztert tömörítő fórum.

Több mint száz ország és szervezet vállalta, hogy részt vesz a júniusra tervezett svájci csúcstalálkozón – mondta Zelenszkij, és sürgette az ázsiai-csendes-óceáni térség országait, hogy csatlakozzanak. Kína pénteken közölte, hogy nem vesz részt a svájci békekonferencián, mert nem teljesül azon feltétele, hogy az eseményen mind Oroszország, mind Ukrajna részt vegyen.

Zelenszkij és Austin azután találkozott, hogy az ukrán elnök pénteken előrelépésnek nevezte, hogy az Egyesült Államok engedélyt adott Kijevnek, hogy amerikaiak által szállított fegyvereket használhasson oroszországi célpontok elleni támadásra, bizonyos feltételek mellett. Az elmúlt napokban Zelenszkij több európai országba is elutazott, hogy újabb katonai támogatást kérjen az ukrán hadseregnek.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik