A következő élő közvetítés része Elesett egy erdélyi magyar Ukrajnában

Előrenyomultak az ukránok

BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / AFP
BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / AFP

Az ukrán erők október 24-én folytatták az ellentámadást Kelet- és Dél-Ukrajnában: Bahmuttól délre és Zaporizzsja megye nyugati részén nyomultak előre, olvasható az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete mai jelentésében. Az október 23-án közzétett, geolokációval hitelesített felvételek szerint az ukrán erők Andrijivka falutól keletre tudtak területet nyerni (Bahmuttól 10 km-re délnyugatra). Andrijivka egy nagyon pici, alig százfős falu Donyeck megyében. Október 24-én közzétett, szintén geolokációval hitelesített felvételek szerint Robotinétől nyugatra tudtak valamelyest előrenyomulni az ukrán ellentámadók. Ebbe az irányba tudnák tovább építeni a sikereiket Tokmak felé, amely egy 30 ezer lakosú kisváros ugyan, de annak a sokat emlegetett, stratégiai fontosságú ellátási útvonalnak a mentén fekszik, amely a Krím szárazföldi összeköttetését biztosítja.

Az ukrán vezérkar október 24-én arról is beszámolt, hogy az ukrán erők folytatták a támadó műveleteket Bahmuttól délre, és részleges sikereket értek el Robotine közelében.

Az orosz erők október 24-én támadó hadműveleteket hajtottak végre Avdijivka közelében: a településtől északkeletre nyomultak előre. Orosz források korábban arról tájékoztattak, hogy az ukrán védelmi vonalak, beleértve az aknamezőket is, jelentősen nehezítik az orosz előrenyomulást a térségében.

Ukrajnában október közepétől, végétől beköszönt a raszputyica, amely szó szerinti fordításban „úttalanságot” jelent. Ilyenkor az Ukrajna területének mintegy 70 százalékát borító síkság összefüggő mocsárvidékké változik, jó darabig ellehetetlenítve minden gyors mozgásra, gépesített hadviselésre alapozó támadó műveletet.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik