Nagyvilág

Divattervező, elnöki testőr és az ügyfeleit kifosztó sztárügyvéd felesége is szerepel a legújabb hollywoodi botrányban

Amy Sussman / North America / Getty Images
Amy Sussman / North America / Getty Images
2017-ben azzal vádolták meg a híres énekesnőket is öltöztető Marco Marcót, hogy a cég több százezer dolláros hitelkártyacsalással károsította meg az egyik amerikai valóságshow szereplőjét. Az eljárást évek múlva hirtelen leállították, most pedig az egykori vádlott azt állítja, hogy a magát csalás áldozatának beállító híresség lehetett a valódi csaló.

A Real Housewives of Beverly Hills (Beverly Hills-i feleségek) című amerikai valóságshow 11. évadának 2. részében, amelyet 2021 májusában vetítettek – és az azt megelőző ősszel, azaz a koronavírus-járvány első évében vettek fel – a főszereplők a festői szépségű Tahoe-tónál béreltek ki egy házat, hogy a távolságtartási előírásokat betartva üdüljenek pár napot – természetesen bekapcsolt kamerák mellett.

Hogy elüssék az időt, egyik este egy „két igaz állítás, és egy hamis” nevű játékot játszották, amelynek során a résztvevők három dolgot mondanak magukról, és a többieknek ki kell találniuk, hogy melyik igaz és melyik hamis. A neves amerikai ügyvéd, Tom Girardi felesége, Erika Girardi első állítása az volt, hogy „be voltam poloskázva, és tanúskodtam egy kormányzati ügyben”, a második, hogy adoptálták, a harmadik pedig, hogy

egy időben a maffiának dolgoztam.

Az egyik feleség rögtön bemondta, hogy az adoptálás a hazugság, hiszen mindannyian találkoztak Erika édesanyjával. Ő azonban kijavította, ugyanis a nevelőapja adoptálta őt, tehát az az állítás igaz. A másik két lehetőség túlságosan hihetetlennek tűnt ahhoz, hogy az egyik igaz legyen, de végül kiderült, hogy a maffiás munka volt a hazugság. A sztriptíztáncosnőből, majd pincérnőből lett ügyvédfeleség, Erika azonban nem akart részleteket megosztani arról, hogy mikor és milyen kormányzati nyomozásban volt benne, és ez jó ideig nem is derült ki.

Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images Erika Jayne

A 24.hu rendszeres olvasóinak ismerős lehet a Girardi név, a házaspárral ugyanis egy hosszabb cikkben foglalkoztunk 2022 augusztusában. Az apropót akkor az adta, hogy egy chicagói ügyvéd beperelte a Los Angelesben élő, kártérítési perekre szakosodott Tom Girardit, azzal vádolva őt, hogy módszeresen megkárosította az ügyfeleit és a saját ügyvédi irodáját annak érdekében, hogy fenn tudja tartani a feleségével folytatott tékozló életmódjukat. A vádak szerint Girardi többek között

  • egy gázrobbanás károsultjaitól,
  • egy rákkeltő anyagokkal foglalkozó cég alkalmazottjaitól
  • és egy malajziai repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak családtagjaitól lopott pénzt hosszú évek alatt,

becslések szerint 100 millió dolláros nagyságrendben.

Felesége, Erika, 2020 november elején adta a be a válókeresetet, nem sokkal azelőtt, hogy kitört a botrány. Azóta a nő azzal védekezik, hogy nem tudott a férje sikkasztásairól, ám a mostani ügyben az Erika Jayne művésznéven énekesként is szereplő celeb nyakig benne van a történtekben, ahogy az a Los Angeles Times 2023 februárjában közölt tényfeltáró riportjából kiderült. A cikkben Erika Girardiról megtudhatjuk:

bűncselekményektől sem riadt vissza, hogy elfedje az ő és férje súlyos anyagi problémáit.

Britney, Mariah, Erika

Az előzmények 2014-ig nyúlnak vissza, amikor Chris Psaila, a Marco Marco nevű cég egyik tulajdonosa először találkozott Erikával. Psaila üzlettársa, Marco Morante divattervező, aki olyan hírességeknek készített fellépőruhákat, mint Britney Spears, Mariah Carey, Cardi B és Katy Perry. A Marco Marco különösen népszerű volt a queer és meleg férfiak körében, és Morante későbbi elmondása szerint ez Erika Jayne-nek is hasznára vált, ugyanis éppen ezt a célcsoportot célozta meg tempós dance számaival.

Az énekesnői karrierjének ekkor még nagyon az elején járt, az Instagramon mindössze 800 követője volt, de férje hajlandó volt bármennyi pénzt beleölni a popkarrierjébe. Azóta már tudjuk, hogy ezt a forrást sikkasztással lenyúlt kártérítési pénzekből szerezte, de Girardi akkor még „csak” egy országosan ismert és rendkívül jó igazságszolgáltatási és politikai kapcsolatokkal rendelkező ügyvéd volt egy nála 33 évvel fiatalabb feleséggel.

A Marco Marco és Erika kapcsolata igen gyümölcsözőnek bizonyult. A kedden nyilvánosságra hozott vádirat szerint

a valóságshow-szereplő két év alatt 934 ezer dollárt, azaz mintegy 325 millió forintot költött a Marco Marcónál fellépőruhákra

maga és a háttértáncosai számára, valamint egyéb szolgáltatásokra, például ruhaigazításra. Az első ruhakészítés alkalmával Psaila elmondása szerint át akarta nyújtani a számlát Erikának, de ő visszautasította, mondván, nincs szükség papírokra, helyette írják fel az American Express hitelkártyájának az adatait, és a következő munkák során csak vonják le a szükséges összegeket. Psaila ugyan furcsának tartotta a számla visszautasítását, de Erika Jayne 2014 és 2016 között rendszeres állandó munkát biztosított a Marco Marco stúdiónak, sőt a csúcson a cég bevételeinek 20–30 százalékáért felelt – mesélte később a Los Angeles Timesnak.

Az ügynök kontra Volkswagen

A munkakapcsolat egészen 2016-ig tartott, amikor egyszer csak drámai módon megszakadt. De mielőtt erre kitérnénk, be kell hozni a történetbe Tom Girardit és egyik barátját, Robert Savage-et. Savage 2016 őszén a Secret Service szövetségi ügynökség Los Angeles-i irodáját vezette. A Secret Service látja el a hivatalban lévő és a korábbi amerikai elnökök, azok családja, továbbá más fontos közjogi méltóságok testőri védelmét, emellett bizonyos pénzügyi bűncselekmények, például hitelkártyacsalások után is nyomoz, leginkább olyan nagyszabású esetekben, amikor nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági veszély is fennáll. (A Secret Service magyarul titkosszolgálatot jelent, ám mivel nem hírszerzési tevékenységet folytat, ezért cikkünkben inkább az angol nevét használjuk.)

Savage ügynök nagyjából tíz éve ismerte Girardit, Savage feleségének családja viszont évtizedek óta, és rendszeresen együtt vacsoráztak. A Savage házaspár ekkoriban tagja volt egy pertársaságnak, amely a Volkswagen ellen adott be keresetet egy hibás fék miatt. Savage és pertársai már megegyeztek az autógyártóval, hogy kapnak 7500 dollár kártérítést, és ingyen kijavítják a hibát, de a férfi úgy érezte: talán több pénzt is kaphattak volna, és ezt a vélelmét megosztotta Girardival is.

A rutinos ügyvéd kapott az alkalmon, és azt mondta, segít Savage-nek. Talán részben azért, mert Girardinak is szüksége volt a pénzre.

Az ügyfeleit évtizedek óta megkárosító ügyvéd bevételei egyre kevésbé fedezték a kiadásait, így arra számíthatott, hogyha egy nagyobb összeget ki tudnak szorítani a Volkswagenből, akkor a sikerdíj enyhítheti az anyagi gondjait.

Közben a Girardi házban is problémák adódtak. Néhány hónappal korábban az ügyvéd felrótta a feleségének, hogy túl sokat költ a hitelkártyájával. Erika később azt állította, hogy nem volt hozzáférése a számlakivonatokhoz, azok a férjéhez érkeztek, de Girardi nem árult el részleteket az általa kifogásolt tételekről. Ezért a nő feltett a telefonjára egy alkalmazást, amellyel figyelni tudta a költéseit. Egy alkalommal kapott egy értesítést egy 5700 dolláros levonásról a Marco Marco részéről, melyet nem hagyott jóvá. Amikor ez újra megtörtént, két asszisztensével együtt átnézték a számlakivonatokat, és azt látták, hogy Psaila és Morante cége több százezer dollárnyi olyan tételt számolt el, amire Erika Jayne és stábja nem adott engedélyt.

A celeb szerint a ruhák és a szolgáltatások többségéről nem kapott számlát, és amikor kapott, azt is csak azután, hogy azt külön kérvényezte. Erika a férje jóbarátjához, Savage-hez fordult, aki meghallgatta őt, majd két beosztottjára bízta a feladatot, és – bevallása szerint – közvetlenül sosem beszélt az ügyről Girardival.

Beszéltek viszont másról. Ezzel egy időben zajlott ugyanis Savage Volkswagen elleni perének meghallgatása, amelyen a rutinos róka Girardi csúnyán leszerepelt. Girardi durván támadta a pertársaságot – így korábban Savage-et is – képviselő ügyvédeket, akik másfél évig egyezkedtek az autógyártóval, de Girardi szerint csaltak. Az ügyben eljáró bíró a beszámolók szerint alig bírta türtőztetni a haragját Girardival szemben, mondván: a túlmozgásos ügyvéd nem veszi figyelembe a már megszületett ítéletet. Girardi, aki sok bírót tudhatott ismerősei között, meglepődött, hogy valaki nem vevő a műsorára, ezért egy következő tárgyaláson ajánlatot tett: amennyiben a bíróság úgy találja, hogy valami rosszat tett, akkor saját zsebből fizet Savage-nek 100 ezer dollár kártérítést. Annak a férfinak, akinek az alkalmazottai éppen Girardiné ügyében nyomoztak.

A következő nap az ügyvéd Savage nevében kezdeményezte a Volkswagen elleni beadvány visszavonását. Girardi azonban nem tartotta be a bíróság előtt tett ígéretét, 100 ezer helyett csak 7500 dollárt fizetett Savage-nek, aki később azt mondta:

Nagyon kínos volt végignézni, és nem erre számítottam egy, a legjobbak közé tartozó, lenyűgöző hírnévvel rendelkező ügyvédtől.

A kormány beépített embere

Aznap, amikor Savage kellemetlen pillatanokat élt át a tárgyalóteremben, a Secret Service munkatársai rejtett mikrofonnal szerelték fel Erika Girardit, akinek Psailával volt találkozója. Ez volt az a „kormányzati ügy”, amelyre a nő a cikk elején említett játékban utalt. A találkozó 26 percig zajlott, és a két fél teljesen ellentétesen értékelte azt. Erika szerint „megdönthetetlen” bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy csalás történt, míg Psaila szerint csak az derül ki, hogy fogalma sincs, hol történhetett probléma, és amiatt pánikolt, hogy elveszítheti a cégük legjobb ügyfelét. Korábban semmilyen elszámolási problémájuk nem akadt, és egészen 2016 novemberéig Erika és stábja egyszer sem tett panaszt.

Psaila elmondta, hogy visszamenőleg hosszabb időbe telik lekövetni az elszámolásokat, de felmerült, hogy egy lehetséges könyvelési hiba miatt van egy 100 ezer dolláros eltérés, amiért ő és üzlettársa, a divattervező Morantes felelősséget vállal, és hitel segítségével visszafizetik. Amikor azonban Erika elmondta, hogy ők 800 ezer dollárnyi hiányt számoltak, Psaila ledöbbent. A nő kijelentette:

Nyolcszáz-, kilencszázezer vagy mennyi eltűnt a férjem pénzéből. Ezt nagyon nehezen viselem, és nagyon nehéz elmagyaráznom neki. Tudod, ő jó volt hozzám, te pedig egyszerűen csak elvetted a pénzemet.

Morante, aki közel húsz éve volt Psaila barátja, és szabálykövető embernek ismerte, nem hitte, hogy több százezer dollárt csalt volna ki Erika Girarditól.

2017. január 17-én reggel tucatnyi, állig felfegyverkezett és testpáncélt viselő Secret Service ügynök rohamozta meg a Marco Marco Los Angeles-i stúdióját, és kiterelte az utcára az ott dolgozó varrónőket. Psaila és Morantes az utcáról nézte, ahogy a kommandósok a varrógépek és félkész, flitteres ruhák között kutakodnak, majd elviszik az összes iratot és számítógépet. „Sok megalázó pillanata volt az ügynek, ez volt az egyik” – idézte fel a Los Angeles Timesnak Psaila.

Hol vannak a bizonyítékok?

A szövetségi büntetőügyben kilenc rendbeli személyazonosság-lopással, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és eszközhöz való jogosulatlan hozzáféréssel vádolták meg Psailát, Morantét viszont nem. Annak ellenére, hogy a cégben azonos, 49-49 százalékos tulajdonnal rendelkeznek. A ruhákat tervező és kreatív részlegért felelős Morante ezt így indokolta:

Nekem vannak követőim, és hangos vagyok. És van egy csomó nagyon-nagyon híres, hangos, nem fehér barátom, akik szívesen beolvasnak bárkinek.

Lara Solanki / Netflix Jobboldalt Marco Morante a Netflix Next in fashion című sorozatának 1. évadában.

Psailát letartóztatták és bilincsben vitték el, a férfi saját bevallása szerint elsírta magát.

Az eljárás évekig húzódott, részben a koronavírus-járvány miatt. Psailát súlyos börtönbüntetés fenyegette, eközben meghalt a fivére, az édesapja, és elutasították a férje és az ő örökbefogadási kérelmét. Aztán Psaila 2020-ban, az apja után kapott életbiztosítási pénzből felfogadott egy veterán védőügyvédet.

A korábban szövetségi ügyészként is dolgozó Stanley Greenberg furcsának találta, hogy a Secret Service miért szállt bele egy sima hitelkártyacsalási ügybe, ahogy azt is, hogy Morantét mint az egyik legfontosabb tanút miért nem hallgatták ki sosem.

Psaila az ügyészek számára összeállított egy aktát, amelyben emailek, üzenetek, számlák, képek és más bizonyítékok segítségével több mint 100 vitatott költségre tudott magyarázatot adni. Greenberg értesítette az eljáró ügyészt, hogy megegyezés helyett bíróságra viszik az ügyet, mert meggyőződése volt, hogy védence ártatlan. 2021 szeptemberében kész volt tanúként beidézni a Girardi házaspárt. Akkor, amikor Girardi ügyvédi irodája már összeomlott, kiderült a 100 milliós nagyságrendű csalássorozata, kizárták az ügyvédi kamarából, a felesége pedig beadta a válópert.

A Psaila elleni perben azonban nem jutottak el a tanúk meghallgatásáig: nem sokkal később az ügyészség bejelentette, hogy ejtik a vádakat. A Los Angeles Timesnak egy kacifántosan megfogalmazott közleményben azt írták:

Megállapítottuk, hogy a bűnüldözési bizonyítékok megőrzésével kapcsolatos problémák aláássák azon képességünket, hogy végigvigyük a pert, és az igazságszolgáltatás érdekében ejtjük azt.

Vagyis az ügyészség szerint nem volt elegendő bizonyíték, de a védelmet erről nem értesítették. „Azért hiányzik a bizonyíték, mert eleve hanyag munkát végeztek” – jelentette ki Greenberg.

Visszavágó

A sztori azonban ezzel nem még ért véget, Psaila 2023 augusztusában 18,2 millió dolláros kártérítést követelve polgári peres eljárást indított Erika Girardi és két asszisztense, az American Express (AmEx) és egyik alkalmazottja, valamint Robert Savage és két másik Secret Service-ügynök ellen.

Psaila azzal vádolja Erikát, hogy a férje anyagi nehézségei miatt a 800–900 ezer dolláros hitelkártya-tartozást úgy akarták megúszni, hogy a legitim üzleti szolgáltatásokat csalásnak állítják be. Ehhez segítségül hívták a Secret Service Los Angelesi irodájának akkori vezetőjét, Savage-et, aki nem csak a barátja, hanem az ügyfele is volt Tom Girardinak, és így segítettek egymásnak.

A vádirat szerint az AmEx, illetve annak egyik alkalmazottja a cég saját előírásait megszegve nem indított vizsgálatot akkor, amikor felmerült annak a gyanúja, hogy csalás történt, helyette „bemondásra” elhitte a Secret Service állításait. Ennek eredményeképpen 787 ezer dollár hitelkártya-tartozást engedtek el a Girardi házaspárnak. Érdemes megjegyezni, hogy bár az adott kártya Erika nevére szólt, a számla Tom tulajdona volt, így ő felelt a törlesztőkért, vagyis a felesége által indított ügyből ő profitált úgy, hogy direkt nem volt hozzá köze.

Astrid Stawiarz / Getty Images Erika Jayne

Psaila ügyvédei felhívták a figyelmet arra, hogy bár az AmEx a csalásra hivatkozva elengedte Girardiék tartozását, ezzel együtt

a Marco Marcótól mindössze 4500 dollárt vettek vissza, kevesebb mint tizedannyit, mint amennyi ellopásával vádolták őket.

A vádirat megjegyzi, hogy „mivel a 2015-ös és 2016-os évekre vonatkozó számlák összege 934 ezer dollárt tett ki, Erika Girardi alperes lényegében azt állította, hogy Marco Marco nem nyújtott semmilyen árut és szolgáltatást”, miközben az általuk készített ruhákat a Secret Service is látta a nyomozás során a nő gardróbjában.

Az ügyvédek egy Savage-dzsel kapcsolatos adalékot is elhelyeztek a vádiratban. Információik szerint a férfit azért rúgták ki a Secret Service-től, mert maga sem vetette meg a csalást: amikor az amerikai elnök kaliforniai látogatásait szervezte, a munkájára hivatkozva ingyen szállt meg luxushotelekben és golfklubokban. Kitértek arra is, hogy Psailának fogalma sem volt arról, hogy Savage és Girardi hosszú ideje fennálló szakmai és személyes kapcsolatot tartott fenn, ez számukra is csak akkor derült ki, amikor a Los Angeles Times idén februárban megírta.

A vádirat kitér arra is, hogy a Psaila ellen indított eljárás súlyos,

18 millió dolláros üzleti kárt okozott a cégnek,

miután nemcsak korábbi ügyfeleik egy részét vesztették el, de a jövőbeni lehetséges megbízások is elmaradtak. Ráadásul amellett, hogy 180 ezer dollárt kellett ügyvédekre költenie, Psailát testileg és lelkileg is megviselték a történtek, és emiatt orvosi kezelésre is szorult.

A TMZ megkereste Erika Girardi ügyvédjét, Evan Borgest, aki alaptalannak tartja a vádakat, és kijelentette:

Úgy tűnik, hogy a felperes úgy időzítette a pert, hogy az egybeessen az Erika Las Vegas-i műsorát dicsérő kritikáival.

Hozzátette: csupán fantazmagória, hogy a celeb utasítani tudna egy kormányzati szervet vagy egy akkora céget, mint az American Express.

Bár ebben az ügyben nem szerepel alperesként, Tom Girardi is bíróságra jár. Egy orvosi vizsgálat megállapította, hogy a férfi Alzheimer-kórban szenved, ezért kérdéses, hogy felelősségre lehet-e vonni, az ügyészség új vizsgálatot kért, mert kételkednek az orvosi szakvéleményben, és készek bizonyítani, hogy a diagnózis csak egy trükk arra, hogy a bukott ügyvéd elleni vádakat elejtsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik