A következő élő közvetítés része Népszavazást írnak ki az Oroszországhoz csatlakozásról több elfoglalt területen

Népszavazásokat írnak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról több elfoglalt területen

Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban az Oroszországhoz való csatlakozásáról – közölték kedden a két délkelet-ukrajnai szakadár régió kormányzatai. A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája hétfőn kezdeményezte a saját regionális vezetőjénél a referendum kiírását.

Kedden hasonló kezdeményezés történt a dél-ukrajnai Herszon megyében is. Volodimir Saldo, Herszon oroszok által kinevezett vezetője a Telegramon közzétett bejegyzésében azt mondta, reméli, hogy Herszon Oroszország részévé válik , az ország teljes jogú részévé – írta a Reuters. Az orosz erők Ukrajna Herszon területének mintegy 95 százalákát ellenőrzik az ország déli részén. Saldo nem nevezte meg a javasolt szavazás időpontját.

A RIA Novosztyi hírügynökség egy helyi, orosz tisztségviselőre hivatkozva közben arról ír, hogy Ukrajna Zaporizzsja régiójának orosz ellenőrzése alatt álló része a következő napokban népszavazást írhat ki az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna szeparatisták által ellenőrzött területein élő embereken múlik, hogy akarnak-e népszavazást tartani az Oroszországhoz való csatlakozásról. Lavrov az állami tévében azt mondta:

A kezdetektől fogva azt mondjuk, hogy az adott területek népeinek kell dönteniük a sorsukról.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik