Nagyvilág

Eltörölték az USA-ban az abortuszhoz való alkotmányos jogot

Stefani Reynolds / AFP
Stefani Reynolds / AFP

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság (LB) döntésében pénteken alkotmányellenesnek minősítette az abortuszhoz való jogot — írja a New York Times. Ez azt jelenti, hogy az Amerikai Egyesült Államok 50 államának nagyjából felében ezután illegális lehet a művi terhességmegszakítás, sőt, egy tucatnyi államban már most is van erre vonatkozó jogszabály, amely azonnal hatályba lép, ha a Roe vs. Wade-del kapcsolatos korábbi ítéletet eltörlik.

A Politico azt írja, hogy 5:4-es arányú döntés született, vagyis a bíróság hat, konzervatívnak mondott tagjából egy, John Roberts, az LB főbírója nem csatlakozott a konzervatív többségi véleményhez. A döntés előzménye, hogy a Bíróság elé vitték a Mississippi államban hatályban lévő abortusztörvényt, amely csak a terhesség 15. hetéig engedélyezi a szabad művi terhesség megszakítást, szemben a Roe vs. Wade-ítéletben megszabott 24. héttel. John Roberts egy közleményt is kiadott, amelyben kritizálta konzervatív társai döntését a Roe megváltoztatása miatt, de a Mississippi törvénnyel egyetértett, ott 6:3 lett a szavazati arány.

OLIVIER DOULIERY / AFP Tiltakozók az amerikai Legfelsőbb Bíróság épülete előtt június 24-én, a döntés után.

Magyar idő szerint péntek este Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen kijelentette, hogy a döntés miatt:

veszélybe került az amerikai nők egészsége és élete (…) Ez egy szomorú nap a bíróság és az ország számára is.

Biden, aki szerint az LB lépése 150 évvel veti vissza az USA-t, bejelentette, utasítani fogja az egészségügyi minisztériumot, gondoskodjanak arról, hogy az amerikaiak számára elérhetők lesznek a fogamzásgátló eszközök, akkor is, ha ezt az egyes államok korlátozni fogják. Az amerikai elnök szerint a Legfelsőbb Bíróság konzervatív többsége megmutatta, hogy mennyire szélsőséges gondolkodású, de a kormány minden törvényes módot ki fog használni a döntés ellensúlyozására.

Véleményem szerint ez a szélsőséges ideológia megvalósulása és a Legfelsőbb Bíróság tragikus hibája (…) Ma a Legfelsőbb Bíróság nem csak korlátozta az amerikaiak alkotmányos jogát, hanem egyszerűen elvette azt.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a kongresszusnak is lépnie kell, és kodifikálnia kell az első Roe-ítéletet, illetve emlékeztette az amerikaiakat arra is, hogy ősszel számos államban választások lesznek, és most még fontosabb lett az, hogy ki kerül az egyes államok élére vagy a szenátusba. Biden egyúttal elítélte a legfelsőbb bírák ellen irányuló fenyegetéseket.

Előzmények

A Roe vs. Wade egy 1970-ben indult per volt, amelyet a Legfelsőbb Bíróság tárgyalt. Főszereplője a Jane Roe álnéven futó Norma McCorvey volt, aki 1969-ben, 22 éves munkanélküli hajadonként a harmadik gyerekét várta, amikor abortuszt akart elvégeztetni Texasban. Henry Wade Dallas megyei főügyész feladata az volt, hogy betartassa a törvényt, miszerint csak akkor lehet engedélyezni a művi terhességmegszakítást, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét.

McCorvey beperelte Wade-et, és az ügy az Legfelsőbb Bíróságig jutott. A felperes azt állította a bíróságon, hogy a texasi jogszabály alkotmányellenesen homályos, és megsérti a magánélethez való, alkotmányosan védett jogot. A bíróságnak arról kellett ítéletet hoznia, hogy az amerikai alkotmány elismeri-e a nők jogát az abortuszhoz – még akkor is, ha erről nincs benne konkrétan szó.

A Legfelsőbb Bíróság 7-2 arányban úgy döntött, hogy elismeri, de ennek a jognak a védelmét egyensúlyban kell tartani a kormánynak azzal a céljával, hogy megvédje a nők egészségét és az „emberi élet lehetőségeit”. Az akkor ugyancsak konzervatív többségű LB döntése szerint az amerikai nőknek joguk van az abortuszhoz a terhesség első trimeszterének végéig, és ebben az esetben a döntés csak rájuk és az orvosukra tartozik.

Kapcsolódó
Talán még sosem volt ekkora veszélyben az abortuszhoz való jog Amerikában
Egy kiszivárgott döntéstervezet szerint a Legfelsőbb Bíróság eltörölheti a mostani abortuszszabályozást, így amerikai nők milliói számára válhat elérhetetlenné a legális és biztonságos terhességmegszakítás lehetősége – még akkor is, ha nemi erőszak áldozatai.

Kiszivárogtatás

Idén májusban aztán kiszivárgott egy döntéstervezet, amelyben arról volt szó, hogy az LB engedélyezné azt, hogy az egyes államok maguk dönthessenek arról, hogy engedélyezik-e a művi terhességmegszakítást. Bár a tervezetekről szoktak próbaszavazásokat tartani és azok még nem jelentenek végleges döntést, az amerikai közvélemény nagyjából biztosra vette, hogy a legfelsőbb bírák valóban meg fogják fordítani a Roe vs. Wade-et.

A kiszivárogtatás felkavarta az amerikai közéletet. Biden kijelentette, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság ténylegesen felülbírálja a Roe-ügyet, akkor ő egy szövetségi törvénnyel fogja garantálni az azokban biztosított jogot az abortuszra. Ehhez azonban rögös út vezet: az amerikai szövetségi szenátusban jelenleg 50 demokrata és 50 republikánus törvényhozó ül. Ha egyszerű többséget igénylő kérdésben döntetlenre állnak, akkor az alelnök, egyben a szenátus elnöke dönt, ám vannak olyan demokrata párti szenátorok, akik időnként a republikánusokkal szavaznak.

A New York Times összeállítása szerint húsz államban teljesen törvénytelenné válik az abortusz vagy erősen korlátozni fogják, tíz államban egyelőre bizonytalan a helyzet, mert a jogszabályokon vagy az állam vezetőin múlik, és húsz olyan állam lesz, ahol továbbra is védett marad az abortuszhoz való jog, vagy ezek után fogják azt kiterjeszteni. A lap számításai szerint a teljes tiltás mintegy 25 és fél millió nőt érint, és több mint 12 millióan lesznek olyanok, akiknél egyelőre nem tudni, mi lesz.

Egyes államok még akkor sem tennének kivételt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye, és egyedül az anya egészségét vennék mindenhol figyelembe.

Több olyan cég is van ugyanakkor, mint például a Disney, a Starbucks, a Netflix, a Tesla vagy az Airbnb, amelyek már közölték, hogy fedezik az útiköltséget azon dolgozóiknak, akik abortuszt szeretnének elvégeztetni, de ehhez másik államba kell utazniuk. Eric Adams, New York polgármestere pedig azt mondta pénteken, hogy a város segít azoknak, akiknek ilyen beavatkozásra van szüksége.

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Michelle Obama szíve összetört

Több republikánus politikus is üdvözölte a döntést. Mitch McConnell, a szenátus republikánus csoportjának vezetője azt mondta, hogy egy fél évszázadot vártak erre az ítéletre, Mike Pence, volt amerikai alelnök pedig kijelentette, hogy „az élet győzött”.

Susan Collins republikánus szenátor, aki időnként a demokratákkal szavaz és számos alkalommal kritizálta Donald Trumpot, arról beszélt, hogy a döntés ellentmond annak, amit Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh mondott akkor, amikor legfelsőbb bíróvá választásuk előtt meghallgatta őket a szenátus. Gorsuch és Kavanaugh ugyanis kijelentette, hogy a Roe-ügyet precedens értékűnek tekintik, most mégis felülírták az ítéletet.

Michelle Obama egykori first lady a Twitteren azt írta, hogy összetört a szíve a hír hallatán és példákat hozott arra, hogy kiket érinthet súlyosan egy ilyen döntés: egy kamaszlányt, aki nem kívánt terhesség miatt nem tudja befejezni a középiskolát vagy egy anyát, akinek halva születik a gyermeke, mégis kénytelen világra hozni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michelle Obama (@michelleobama) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik