A következő élő közvetítés része Háborús bűnök miatt életfogytiglanra ítélték az elsőként bíróság elé állított orosz katonát

A német alkancellár szerint Magyarország nélkül is lehet olajembargó

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra, mondta Robert Habcek német alkancellár, gazdasági miniszter egy hétfői interjúban.

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt. Rámutatott hogy a tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti. Hozzátette: ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy

megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatnék.

Arról is szólt, hogy már eddig is igen hatékonyak az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszországra kivetett szankciók. Az orosz központi bank elnökének kijelentései alapján tudható, hogy „az ország csődben van”, és legfeljebb azon a fejlettségi szinten képes tovább működni, amelyen 1980-ban állt, mondta a német alkancellár az MTI tudósítása szerint.

Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke a Deutschlandfunknak szintén arról beszélt, hogy a többi 26 uniós tagállamnak Magyarország nélkül kellene kezdeményezni az olajembargót. A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy ez korántsem ideális megoldás, de szerinte a magyar miniszterelnököt csak nagy összeg árán tudják rávenni arra, hogy beleegyezzen az olajembargóba.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik