Nagyvilág

Az Egyesült Arab Emírségekben esetenként már három oltást is beadnak a Sinopharm-vakcinából

AFP
AFP

Az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi hatóságai több embernek már harmadszor is beadták a Sinopharm vakcináját. Helyi orvosok szerint a kínai oltóanyag bizonyos esetekben nem termelt elegendő antitestet, így nem váltotta ki a koronavírus elleni védelemhez szükséges hatást – írja a Wall Street Journal cikke alapján a Napi.hu.

Mint korábban már írtunk róla, a Sinopharm a fertőzöttek alacsony számára hivatkozva nem Kínában végezte a vakcina széles körű tesztelését, elsőként az Egyesül Arab Emírségekben kezdődtek meg a harmadik fázisú, azaz nagyobb számú alanyon végzett kísérletek tavaly júliusban. Többek között ennek tudható be az is, hogy az Öböl menti monarchia a világon elsőként – azaz még Kína előtt –, már szeptember közepén jóváhagyta a vakcinát, a vizsgálatok részletes dokumentációját azonban azóta sem hozták nyilvánosságra.

Kapcsolódó
A világ egyik leggazdagabb országa lehet Orbán új laboratóriuma
Az ország és a kormány is nagyot nyerhet a kínai vakcinával, a képletben azonban túl sok a bizonytalan tényező. A vakcinát először engedélyező Egyesült Arab Emírségekben bárki besétálhat érte, míg a Pfizerre ott is várni és regisztrálni kell.

A G42 Healthcare, a Sinopharm harmadik fázisú klinikai tesztjeit a Közel-Keleten koordináló vállalat szerint a harmadik dózist egy tudományos vizsgálat részeként adják be egy kiválasztott embercsoportnak, hogy megfigyeljék az immunrendszer reakcióját. Azt azonban sem a cég, sem a hatóságok nem hajlandóak elárulni, hogy pontosan hány ember kapta meg a harmadik dózist, és mi okból.

Farida al Hosani, az emírségek kormányának egészségügyi szóvivőnője annyit közölt, hogy „egyelőre elenyésző a harmadik oltást kapottak aránya az összes Sinopharmot kapó személy számához képest”.

A Wall Street Journal  nyolc olyan kormányalkalmazottal beszélt Abu-Dzabiban, akiket elmondásuk szerint a hatóságok berendeltek a harmadik oltásra. Azt állítják, nem közölték velük, hogy tudományos kutatásban vesznek részt, és antitesttesztet sem végeztek rajtuk.

A lapnak két orvos azt mondta, hogy a betegek és kollégáik közül néhány beoltott alig vagy egyáltalán nem mutatott antitestválaszt a második adag után. Viszont azt is jelezték: nem világos, hogy az antitesttesztek milyen mértékben mérik az immunrendszer teljes válaszát a vakcinára. A lap szerint december állami tisztviselők zárt ajtók mögött zajló előadásokon már figyelmeztettek kormánycégeket, hogy szükség lehet egy harmadik, emlékeztető oltásra Sinopharm vakcinájából.

A kínai oltóanyagot már ötven országban engedélyezték, ám az Európai Unióban egyedül Magyarország használja. A kormány egy közvetítő cég beiktatásával ötmillió adagot rendelt belőle, adagonként 30 eurót (12 ezer forintot) – plusz öt százalék áfa – fizetett érte, így a jelenlegi palettán messze ez a legdrágább vakcina.

Kapcsolódó
Kínai vakcinaüzlet: kiderült, kik az 55 milliárdos beszerzést végző magyar cég tulajdonosai
Árulkodó kapcsolat van a kínai vakcinák vásárlása és a botrányos lélegeztetőgép-beszerzés közt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik