Belföld koronavírus

Közzétették az orosz és a kínai vakcinabeszerzések szerződéseit

A dokumentumokat Gulyás Gergely tette fel a Facebookra, Szél Bernadettnek korábban nem adták ki.

Csütörtökön délután a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook-oldalán közzétette az orosz és a kínai Covid-vakcinák beszerzésével kapcsolatos szerződéseket.

A január 29-én kötött szerződésből kiderül, hogy a Danubia Pharma Gyógyszerkereskedelmi és Szolgáltató Kft. 5 millió adag Sinopharm-vakcina beszerzéséről állapodott meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK). A megállapodás szerint 2021. március 15-i, április 15-i és május 15-i határidővel egyenként 500 ezer vakcinát kell leszállítani és betárolni, június 15-ig pedig a maradék 3,5 millió adagot.

A Sinopharm vakcinájának adagonkénti vételára 30 euró plusz 5 százalék áfa. Január végéig 66 millió eurót kellett kifizetni, a maradék 84 millió eurót pedig március 31-ig kell átutalni.

A Szputnyik V vakcina esetében az NNK közvetlenül állapodott meg az orosz Human Vaccine nevű céggel decemberben, előbb 3000 adag, majd 1 millió háromezer adag oltóanyag beszerzéséről.

A szerződés január 22-én lépett életbe és innentől számítva 30 napon belül 300 ezer, 60 napon belül 500 ezer adagot kell leszállítani, a maradék 200 ezer adagot pedig április végéig, adagonként 19,90 amerikai dolláros áron.

A szerződéseket korábban Szél Bernadett is szerette volna közérdekűadat-igénylés formájában megkapni, ám két nappal ezelőtt levelet kapott a kormánytól, amelyben azt írták, hogy szerintük veszélyeztetné a védekezést, ha késlekedés nélkül kiadnák a Szputnyik V-vel és a Sinopharmmal kapcsolatos iratokat. Pár nappal azelőtt Hadházy Ákos érdeklődött a kínai vakcina áráról, de a képviselő nem kapott választ.

A Danubia Pharmáról az Átlátszó írta meg, hogy 2012-ben 657 millió forint uniós támogatást kapott úgy, hogy akkor még egy Vanuatura bejegyzett offshore cég, a Batavia Investments Ltd. volt a tulajdonosa. A céget később Lachmann Norbert vásárolta meg, aki egy másik, szintén több száz millió forintos uniós támogatást elnyerő vállalkozás, a Q Pharma Kft. ügyvezetője is volt. A két céget az is összekötötte, hogy Debrecenben azonos címen voltak a fióktelepeik – írta az Átlátszó.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai…

Posted by Gulyás Gergely on Thursday, 11 March 2021

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik