Nagyvilág

Navalnij zseniális trükkel szerezte meg a FSZB-s vallomását arról, hogy az orosz titkosszolgálat tényleg meg akarta őt gyilkolni

A világon eddig egyedülálló módszert alkalmazott Alekszej Navalnij: annak érdekében, hogy végső bizonyosságot szerezzen, hogy tényleg az FSZB mérgezte-e meg őt, álnéven kezdte hívogatni az eddigi információk szerint az ellene küldött FSZB-s különítmény tagjait – a trükköt végül sikert koronázta. A kis híján áldozattá váló politikus végső soron így leleplezte az ellene küldő osztagot.

A Navalnij elleni őszi merénylet elkövetői után kutató nemzetközi újságírói csapat oknyomozás eredményét és folyamatát bemutató cikkünkben megírtuk: az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezető alakját 2020 nyarán. Az oknyomozás azt is bemutatta, hogy pontosan kik végezték el a piszkos munkát.

Kapcsolódó
Filmbe illő módon leplezték le a Navalnijt megmérgező titkosügynököket
A napokban egy nemzetközi újságírócsapat nemcsak azt bizonyította be, hogy az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezető alakját 2020 nyarán, de azt is bemutatták, hogy pontosan kik végezték el a piszkos munkát. Bénák vagy gátlástalanok voltak a leleplezett ügynökök?

A kronológia ez volt:

  • 2020. augusztus 20-án eszméletlen állapotban, mérgezésre utaló tünetekkel kórházba viszik Navalnijt, miután az őt szállító gép kényszerleszállást hajt végre Omszkban. A gép Novoszibirszkből repült volna Tomszkba.
  • Segítői aggódnak a kómában fekvő Navalnijért, és kiharcolják, hogy a férfit Németországba szállítsák és ott kezeljék tovább.
  • Az orosz orvosok szerint Navalnij rosszullétét diabétesz- vagy vérnyomásproblémák okozták, ám szeptember elején a német kormány bejelenti, hogy a politikus szervezetében novicsok nyomait találták meg. Ezt később három független labor, és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is megerősíti.
  • A politikus stábja minden mozdítható dolgot összeszed az omszki szállodai szobából, és a tárgyak jelentős részén is találnak novicsokot.
  • Navalnij állapota a németországi kórházi kezelés során folyamatosan javul, szeptember közepén fel tud kelni az ágyból, október elején pedig már interjút is ad.

Az újságírók legkomolyabb teljesítménye az volt, hogy azonosították azt a három férfit is, akik 2020 augusztusában Novoszibirszkbe, majd Tomszkba utaztak a mit sem sejtő Navalnijjal. Alekszej AlekszandrovotIván Oszipovot és Vlagyimir Panyajevet legalább öt másik FSZB-s felügyelte, akik közül néhányan Omszkba mentek, miután Navalnijt beszállították a helyi kórházba, és közben folyamatosan tartották egymással a kapcsolatot telefonon. Ugyanakkor beismerő vallomást nem sikerült szerezni tőlük – ezt tette meg most Navalnij.

Az MTI azt írja a Spiegel friss cikkét bemutató hírében, hogy Navalnij a belbiztonságért felelős nemzetbiztonsági szolgálat több ügynökénél érdeklődött a merénylet részleteiről. Nevüket és telefonszámukat a Der Spiegel és több más szerkesztőség, köztük a CNN amerikai hírtelevízió és a Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírói hálózat közös tényfeltáró nyomozása révén ismerte.

  • Az első ügynöknek álnéven, Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy munkatársaként mutatkozott be, de partnere felismerte a hangját és bontotta a vonalat.
  • A második esetben a saját nevében mutatkozott be. “Jó napot kívánok, Alekszej Navalnij vagyok, azért keresem, mert szeretném megtudni, hogy miért akart megölni” – kezdte a beszélgetést a Der Spiegel beszámolója szerint. Partnere nem kívánt nyilatkozni.
  • Számos további sikertelen próbálkozás után Konsztantyin Kudrjavcevet hívta fel, akinek ismét Nyikolaj Patrusev tanácsadójának adta ki magát, és azt mondta, hogy adatokat kér egy jelentéshez, amelynek az a témája, hogy miért volt sikertelen a Navalnij elleni művelet és mit lehet tanulni az esetből. Ezúttal az ellenzéki politikus megtévesztette  beszélgetőpartnerét, aki így 49 percen keresztül ismertette az akció  részleteit. Kudrjavcev több mindent is elárult a beszélgetés alatt (amely itt hallgatható meg).

 

Az FSZB-s férfi megerősítette, hogy Sztaniszlav Maksakov volt az osztag parancsnoka, és Alekszej Alekszandrov meg Ivan Oszipov volt a tomszki mérgezés fő elkövetője. Elmondta még, hogy az FSZB tényleg meg akarta ölni Navalnijt.

A német hírmagazin közreműködésével feltárt adatok szerint az FSZB legkésőbb 2017 közepétől kezdett intenzíven foglalkozni Alekszej Navalnijjal, miután a politikus bejelentette, hogy elindul a következő évi elnökválasztáson. Alekszej Navalnij szervezetébe úgy juttatták be az életének kioltására szolgáló anyagot – amely független német, svéd és francia vizsgálatok szerint a novicsok típusú harci idegmérgek családjába tartozik -, hogy bekenték vele alsónadrágjának belső részét. Az ellenzéki politikus az elkövetők elemzése alapján azért élte túl a támadást, mert időben kényszerleszállást hajtott végre a repülő, amelyen utazott, amikor a méreg hatni kezdett. Ha tovább tartott volna a repülőút, sikeres lett volna a támadás – mondta Konsztantyin Kudrjavcev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vegyi anyagokra szakosodott munkatársa Alekszej Navalnijnak a napokban telefonon.

Az FSZB-s ügynökök legkevesebb harminc esetben követték a világ legnagyobb országában menetrend szerinti repülőjáratokkal megtett útjain. Valószínűleg 2019-ben is megpróbálták megmérgezni, és akkor is az volt a céljuk, hogy a méreg egy repülőút közben fejtse ki hatását. A kómába esett politikust 32 napig ápolták a berlini Charité egyetemi klinikán, 24 napig intenzív osztályon. Orvosai szeptember 23-án közölték, hogy állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. A Der Spiegel szerint állapota javul, és készül a hazatérésre.

Kiemelt kép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista távozik egy moszkvai börtönből 2019. augusztus 23-án. Navalnijt július 24-én épp akkor fogták el, amint éppen kocogni indult volna. Az őrizetbe vétel oka hivatalosan be nem jelentett tüntetés szervezése volt, ami miatt harminc napos börtönbüntetésre ítélték. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik