Nagyvilág
Mayor of Gdansk Pawel Adamowicz flashes the sign of victory as he gives a speech in front of people taking part in an antifascist demonstration on April 21, 2018 in Gdansk, Poland. (Photo by Simon Krawczyk / AFP)

A lengyel demokrácia kapuőrét ölték meg

Zgut Edit
Zgut Edit

2019. 01. 15. 15:03

Gdanks liberális polgármesternének meggyilkolása aggasztó kérdéseket vet fel a végletekig polarizált lengyel társadalommal kapcsolatban. A Jaroslaw Kaczynski vezette, kormányzó PiS a radikális üzenetek tudatos beemelésével, a szélsőjobboldali szubkultúra legitimálásával igyekszik kifogni a szelet a tőle jobbra álló szervezetek vitorlájából.

Állítsuk meg a gyűlöletet! jelmondattal tízezrek vonultak lengyel nagyvárosok utcáira azt követően, hogy Gdanks liberális polgármestere hétfő este elhunyt. Pawel Adamowiczot vasárnap este a Karácsonyi Jótékonysági Nagy Zenekar (WOSP) záróeseményén támadta meg egy zavarodott elméjű, börtönviselt lengyel állampolgár, aki „Adamowicz halott” felkiáltással szúrta szíven a politikust. A helyszínen őrizetbe vett férfi arról beszélt a színpadon, hogy az ellenzéki Polgári Platform (PO) kormányzása idején került börtönbe.

Pawel Adamowicz a kirekesztés ellen politizált: kiállt az LGBT-csoportok, a menekültek jogai mellett. Tavaly már a PO-ból kiválva, függetlenként indult a polgármesteri posztért, de maga mögött tudhatta korábbi pártja támogatását. Kíméletlenül bírálta a PiS idegenellenes politikáját. Egyike volt annak a tucatnyi polgármesternek, aki 2017-ben aláírta a „menekültek barátságos befogadásáról” szóló nyilatkozatot.

Legfontosabbak a keresztény értékeink, a humanitárius kötelezettségünk, hogy segítsünk az embereken

– mondta a menedékkérők és bevándorlók integrációját célzó Gdansk-modellről beszélve. Ennek is köszönhetően 25 ezer bevándorló él a városban. Az egykori polgármesternek volt bátorsága szembe menni az Európa-szerte mainstreammé váló bevándorlás-ellenes retorikával egy olyan régióban, ahol a társadalmak többsége mereven elutasítja a  más kulturális háttérrel rendelkezőket.

Ilyen politikai pedigrével Magyarországon bárki életfogytig tartó fideszes céltáblát bérelhetne magának. Gdanks húsz évig regnáló polgármesterét a PiS propagandamédiája sem kímélte:

Adamowicz a történelmi területek elpusztításában versenybe szállhat a Vörös hadsereggel

– hirdette tavaly a TVP Info közmédia weboldala.

People lit candle during a march throught the center of Warsaw, Poland on January 14, 2019 in commemoration of Pawel Adamowicz, Mayor of Gdansk, who was stabbed on stage on Sunday during a national charity event and died of wounds in a hospital a day after.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto)
FOotó: Beata Zawrzel/NurPhoto/AFP

A vasárnapi eseményt megrendező, Karácsonyi Jótékonysági Nagy Zenekar (WOSP) Lengyelország legnépszerűbb adakozási akciója. A civil szervezet 27 éve gyűjt támogatást rászoruló gyermekek, alulfinanszírozott kórházak részére: hírességek, önkéntesek járják dobozokkal Lengyelországot, hogy az adakozóknak piros szívet ábrázoló matricát adjanak cserébe. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) évek óta támadja a liberális értékeket képviselő NGO-t, a lengyel hadsereget illetve a nagykövetségeket pedig eltiltotta a gyűjtésben való részvételtől.

A PiS láthatóan nem állt a válságkommunikációs helyzet csúcsán:

a kormány képviselői egyrészt a leghatározottabban elítélték a gyilkosságot, az utcai megemlékezések idején a propagandacsatornává silányított közmédia azonban már korábbi PO-nyilatkozatokkal próbálta igazolni, hogy az ellenzék kezdte a politikai gyűlöletkeltést.

Andzrej Duda államfő eredetileg pártokon átívelő megemlékezést tervezett, ám a PO elzárkózott az egyeztetéstől. A varsóiak pedig végül Rafal Trzaszkowski polgármester vezetésével vonultak a Zacheta Nemzeti Galériához. A helyszín a politikai erőszak elleni harc szimbólumává vált: 1922 december 16-án egy szélsőjobboldali elkövető itt gyilkolta meg Lengyelország első köztársasági elnökét, a balközép támogatottságú Gabriel Narutowiczot.

Noha a mostani elkövető szándékairól egyelőre keveset tudni, a tragédia több fontos tanulsággal szolgál a választási maraton előtt álló Lengyelország, illetve Európa számára. A bevándorlásellenes, euroszkeptikus, populista üzeneteivel a vidéki területeken továbbra is jól szereplő, ám a nagyobb városokban visszaszoruló kormánypártot súlyos felelősség terheli a lengyel társadalom szélsőséges polarizálása miatt.

A PiS főpolgármester-jelöltje a tavalyi helyhatósági választások előtt uszító videót tett közzé, miszerint ellenzéki győzelem esetén szexuálisan agresszív iszlám bevándorlók fogják lángba borítani Varsót.

A kormánypárti körökben is megosztó felvétel jól leírja a „PiS-től jobbra csak a fal lehet” elv lényegét. Igaz Európa Mozgalom néven nemrég új pártot alapított például az ultrakonzervatív körökben befolyásos Tadeusz Rydzyk, a katolikus Radio Maria rádió alapítója, amely elsősorban a vidéki, vallásos választók körében vihet el szavazatokat a PiS-től.

Jaroslaw Kaczynski pártja sok esetben radikális üzenetek beemelésével, a szélsőjobboldali szubkultúra legitimálásával igyekszik kifogni a szelet a tőle jobbra álló szervezetek vitorlájából. A tavaly októberi helyhatósági választások előtt az Összlengyel Ifjúság szélsőjobboldali szervezet halálozási bizonyítványokat állított elő 11 liberális ellenzéki politikus, köztük Pawel  Adamowicz nevére. Mateusz Morawiecki kormányfő nemrég ennek a radikális szervezetnek a korábbi vezetőjét tette meg digitális ügyekért felelős miniszterhelyettesnek. A közösségi médiában nagy eléréssel rendelkező, de még konzervatív körökben is megosztó Adam Andruszkiewicz feladata minden bizonnyal a rendszerellenes, radikális szavazók becsatornázása lesz.

Several thousand people march throught the center of Warsaw, Poland on January 14, 2018 in commemoration of Pawel Adamowicz who was murdered on stage on Sunday during a national charity event. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto/AFP

A PiS feltehetően ugyanennek jegyében állt a hagyományosan lengyel szélsőséges szervezetek által szervezett, november 11-i függetlenségi felvonulás élére. A több százezer embert vonzó eseményt tavaly az állami rendezvénnyel együtt tartották meg úgy, hogy a külföldi radikális, oroszbarát szervezeteket gyakorlatilag csak egy kordon választotta el a gyerekeikkel felvonuló lengyelektől. A Lengyel Tudományos Akadémia keretén belül zajló helyszíni felmérés előzetes eredményei szerint hogy a PiS sikeresen „elorozta” az eseményt. Míg a megkérdezettek többsége a helyszínen azt mondta, hogy a szélsőséges körök által szervezett rendezvényre jött, a később általuk visszaküldött kérdőíven már az állami rendezvényt jelölték meg többen.

A szélsőséges, tekintélyelvű szereplők hatalomtól való távoltartásához a mainstream pártok közös ellenstratégiáira van szükség.  Steven Levitsky és Daniel Ziblatt „Hogyan halnak meg a demokráciák” című új könyvükben a demokrácia kapuőreinek nevezik azokat, akik a rövidlátó hatalompolitikai megfontolásokat félre téve minden erejükkel az antidemokratikus erők kiszorítását célozzák. A PiS és a Fidesz a szélsőséges nézetek visszaszorítása helyett azok legitimálására törekszik a társadalmi nézetkülönbségek tudatos mélyítésével. Az EP-választások közeledtével Pawel Adamowicz, a demokrácia lengyel kapuőreként szolgáljon mintául a radikális jobboldal csábításával szembesülő európai pártok számára.

A szerző külpolitikai elemző, a Lengyel Tudományos Akadémia Filozófiai és Szociológiai Intézetének PhD kutatója, a Varsói Egyetem Európáért Központjának vendégoktatója. A cikk a Visegrad/Insight DemocraCE projektjének része.

Fotó: Simon Krawczyk / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.