Nagyvilág
French former Prime minister Manuel Valls poses for a picture during a demonstration called by "Sociedat Civil Catalana" (Catalan Civil Society) to support the unity of Spain on March 18, 2018 in Barcelona.  / AFP PHOTO / Pau Barrena

Barcelonát vezetné a korábbi francia kormányfő, miközben Katalónia Madridot zsarolja

Szegő Iván Miklós
Szegő Iván Miklós

2018. 10. 03. 15:15

Zajlik az élet Katalóniában: Manuel Valls francia exkormányfő bejelentette, hogy szupergazdag barátnője támogatásával indul Barcelona polgármesteri címéért, s el is búcsúzott a francia nemzetgyűléstől, miközben a katalán kormányzat vezetője ultimátumot adott a spanyol kormányfőnek.

Egyhónapos ultimátumot kapott kedden Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfő Quim Torrától, a katalánok regionális vezetőjétől, elnökétől. Torra azt követeli, hogy Sánchez konkrét javaslattal álljon elő a katalán önrendelkezés gyakorlásáról, s ha ez nem történik meg – az El Pais című spanyol újság szerint – megvonja támogatását a madridi kormánytól.

Márpedig a madridi központi kormányzat borotvaélen táncol. Az országot ugyanis pár hónapja kisebbségben irányítja a szocialista kabinet, a pártnak nincs elég mandátuma a törvényhozásban az abszolút többséghez. Pedro Sánchez kormányát így nacionalista, illetve időnként szakadárnak is minősíthető baszk és katalán regionális pártok támogatják nyár eleji hatalomra kerülése óta. Sánchez a néppárti Mariano Rajoyt váltotta a kormányfői székben, miután elődje megbukott egy bizalmatlansági indítvány nyomán.

Pedro Sánchez
Fotó: Jonathan Nackstrand / AFP

A katalán elnök, Quim Torra azután került hatalomra, hogy példátlan módon a tavalyi, a központi kormány által illegálisnak minősített függetlenségi népszavazási kezdeményezés elfojtása után, közvetlen központi kormányzást vezettek be az egyébként nagyfokú önállósággal rendelkező tartományban. Torra elődjét, Carles Puigdemontot pedig a madridi kormány leváltotta. Puigdemont a függetlenséget emigrációba kényszerülve hirdeti (ellene a spanyol elfogatóparancsot a nyáron visszavonták), miközben több katalán szeparatista vezetőt letartóztattak a spanyol hatóságok.

Torra viszont szeptemberben azzal tűnt ki, hogy a katalán szeparatisták sárga szalagját tűzte ki, és támogatta a spanyol GDP egyötödét előállító tartomány önállóságáért tartott szeptemberi demonstrációkat. Vagyis Torra kiállt a „szabad Katalóniáért” – bármit jelentsen is ez, hiszen kerüli a nyíltan a spanyol alkotmányba ütköző kijelentéseket. Azóta viszont még radikálisabb tüntetések zajlottak, így például az elmúlt napokban a tavalyi katalóniai népszavazás erőszakos elfojtásának egyéves évfordulója alkalmából. (Az erőszakos beavatkozásról még az előző, néppárti kormány döntött.) Utcai zavargások is voltak, a tüntetők megpróbáltak középületekbe is behatolni, sőt Torra lemondását követelték a héten, aki a felfokozott hangulatban gesztusokat tett a tüntetőknek.

Ezeket a nacionalista gesztusokat azonban a szocialista párti miniszterelnök, Sánchez rossz szemmel nézi. A szocialisták válaszút elé kerültek: ők eddig Spanyolország egységét képviselték, de eddig valamivel megértőbbek voltak a katalán autonómia-törekvésekkel szemben, mint konzervatív elődeik, akik formailag egy korrupciós ügybe buktak bele, de a legerősebb oka a hatalomból való távozásuknak az volt, hogy képtelenek voltak kezelni a katalán helyzetet. Sánchez azonban a barcelonai erőszaktól tartva most keményebben fogalmazott Torrával kapcsolatban is, óvta attól, hogy ő maga is erőszakra buzdítson.

Catalan regional president Quim Torra arrives to attend the first session of the Catalan regional parliament after the summer break, in Barcelona, on October 2, 2018.
Catalonia's separatist executive was today accused of playing a "dangerous" game after the regional leader encouraged radical independence activists to carry out disruptive acts on the anniversary of a banned referendum that culminated in clashes. Hundreds of pro-independence protesters knocked down barriers at the entrance of the regional parliament late yesterday evening, provoking clashes with police and forcing the leader in Catalonia of anti-secession party Ciudadanos to leave the building under escort. / AFP PHOTO / PAU BARRENA
Quim Torra
Fotó: Pau Barrena / AFP

Pedro Sánchez kormányáról egyelőre azonban nem tudni, milyen formában is képzeli el a katalánok autonómiáját. Katalónia teljes függetlenségét ugyanis a szocialisták nem támogatják. Torra emiatt is mondta most az El Pais szerint:

a türelem nem végtelen.

Mindeközben Barcelona polgármesteri székéért immár nemzetközi verseny folyik, amelybe beszállt egy korábbi francia kormányfő is. Manuel Valls kedden búcsúzott el a francia nemzetgyűléstől, miután bejelentette: indul a szomszédos Spanyolországban a helyhatósági választásokon.

A barcelonai polgármesterségért szállna ringbe Valls, aki katalán apától és olasz svájci anyától született Barcelonában, amikor szüleik ott töltötték a szabadságukat.

Valls eddig Franciaországban futott be politikai karriert, 1982-ben lett francia állampolgár, azaz ekkor „honosították”. Elsősorban képviselőként tevékenykedett Essone választókerületében és az ebbe a körzetbe eső Évryben volt hosszú ideig polgármester is. Ám a világ miniszterelnökként ismerte meg, amikor a legsúlyosabb iszlamista merényletek sújtották Franciaországot. Ő volt Franciaországban az első honosított állampolgár, aki kormányfői rangra emelkedett.

Szerdától tehát már nem Essone képviselője Valls, aki lemondását Richard Ferrandnak, a francia nemzetgyűlés elnökének nyújtotta be – írja a párizsi Le Monde. Ferrand a találkozójuk után azt írta, a korábbi miniszterelnöknek azt kívánja, hogy Európa jövőjének egy szép lapját nyissa meg.

Valls sikerére nincs garancia, ám feltelezett új barátnője segítheti: a katalán milliomosnő a spanyol egység mellett tett hitet a tavalyi zavargások idején, pénze viszont sok van. Valls új élettársa „spanyolista” (españolista), aki nem támogatja a katalán függetlenséget, ahogyan nem áll e törekvések mellé Valls sem. A részben katalán származású, de Franciaországban érvényesülő politikus jelöltségét a polgármesteri tisztségre a Ciudadanos nevű jobbközép párt támogatja.

A volt párizsi kormányfő kénytelen most minden hivatalát feladni Franciaországban, mind országos, mind helyi szinten. A barcelonai helyhatósági választások 2019. május 26-án lesznek, Vallsnak lesz tehát elég ideje – majdnem nyolc hónapja – felkészülni a kampányra.

French MPs applaud former French prime minister Manuel Valls (C) during a session of questions to the Government at the French National Assembly in Paris, on October 2, 2018.
Valls who will run for the mayor of Barcelona, gave his resignation letter to the President of the French National Assembly on October 2, 2018. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
Manuel Vallst tapsolják meg utolsó napján a francia nemzetgyűlésben
Fotó: Christophe Archambault / AFP

Valls lépését, barcelonai kandidálását legrosszabbul talán szűkebb választói bázisa fogadta. Évryben, ahol több mint tíz évig volt polgármester, a Le Monde beszámolója szerint dühösek és csalódottak az emberek. Aláírásokat is gyűjtöttek azért, hogy ha már Barcelonában fog versengeni, akkor mondjon le az essone-i mandátumról. Ezt végül meg is tette a francia (katalán?) politikus. Közben látszik, hogy Valls nemcsak az országokat, hanem a politikai mezeket is ügyesen váltogatja: korábban szocialista volt, mostanra pedig az LRM (A Köztársaság Lendületben), azaz Macron francia köztársasági elnök pártjának színeiben szerzett mandátumot a legutóbbi francia választásokon – ezt a mandátumot adta vissza a napokban.

Valls párizsi távozásáról megoszlanak a vélemények: a sok szerencsét kívánók mellett megszólalt például Laetitia Avia képviselő is, aki szerint Valls „meg fogja bánni” mostani lépését. Egy szintén volt szocialista, de jelenlegi LRM-képviselő, Françoise Dumas azt írta Valls távozásakor eddigi frakciótársáról:

Manuel, nagyon fogsz nekünk hiányozni, de menj, nyerd meg Barcelonát, hogy megvédd republikánus érdekeinket és a testvériséget Európán belül!

Valls a maga részéről hálásnak mutatkozott Franciaország iránt, amelyről azt mondta: lehetőséget ad arra, hogy valaki, aki külföldön született, polgármester, parlamenti képviselő és miniszterelnök legyen az országban. A francia nemzetgyűlés megtapsolta a távozó képviselőt, de azért voltak, akik olyan feliratokkal búcsúztatták: „Jó, hogy megszabadultunk” (tőle) – ez legalábbis az értelmezése a francia „Bon débarras” kifejezésnek. Ez a Le Point című hetilap videójából derül ki.

Valls döntésének van egy kevésbé ismert háttere: híresztelések szerint új élettársa az a Susana Gallardo, aki Spanyolország egyik leggazdagabb családjának tagja, az Almirall gyógyszergyár egyik részvényese. A Gallardo család a 2,7 milliárd eurós tőzsdei értékű gyógyszergyár 66 százalékát birtokolja, elsősorban Susana apja és nagybátyja játszik szerepet a cég irányításában. Susana Gallardo arról is ismert, hogy a tavalyi népszavazáskor a spanyol egységállam mellett állt ki az El Pais spanyol lap szerint. De volt férje révén Gallardo érdekelt volt a Pronovias nevű cégben is, amit azonban válásuk után egy brit befektetési alapnak adtak el 550 millió euróért.

Manuel Valls jelenleg arra számít, hogy a Ciudadanos nevű párt támogatja majd a barcelonai polgármesterségért folytatott választási harcban. De számít Gallardóra is, aki korábban a konzervatív  néppártot támogatta. A néppárt azonban rendkívüli módon meggyengült Katalóniában, miután a spanyol kormány e párt irányítása alatt lépett fel erőszakosan tavaly a katalánok ellen a függetlenségi népszavazáskor.

Barcelona, 2018. szeptember 11.
Hatalmas zászlót visznek függetlenségpárti résztvev??k a katalán függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson Barcelonában 2018. szeptember 11-én. A Diada néven ismert nemzeti ünnepen a spanyol örökösödési háborúban, 1714-ben bevett katalán f??város, Barcelona bukásáról emlékeznek meg, ami kulcsfontosságú mozzanat volt a katalán autonómia elvesztésének folyamatában. (MTI/AP/Santi Palacios)
Hatalmas zászlót visznek függetlenségpárti résztvevők a katalán függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson Barcelonában
Fotó: Santi Palacios/AP/MTI

A Ciudadanos párt most abból profitál, hogy a néppárt vállalhatatlanná vált Katalóniában. Valls tehát az egykori jobboldali, spanyolpárti szavazókra számíthat – ők sincsenek kevesen a tartományban. A függetlenségpártiak körülbelül 47 százalék állnak Katalóniában, szemben a 43 százalékos „spanyolistákkal”.

Vallsnak nem lesz könnyű dolga a barcelonai versengésben: bár a városban született, de szülei szabadsága idején. Ellenfelei is kemények lesznek: Ada Colau a világ egyik legradikálisabb polgármestere.

Ő jelenleg Barcelona első embere és a közvélemény-kutatók szerinte pártja nem esélytelen a győzelemre – Barcelonában egyébként a megválasztott helyi képviselők közvetve választják meg a polgármestert.

Ada Colau azzal lett közismert, hogy jelzáloghiteleseket sújtó intézkedések ellen lépett fel, és 2009 óta és akcióját olyan siker övezte, hogy híveivel politikai pártot (Barcelona en Comú) is létrehozott, amely a barcelonai választásokat 2015-ben megnyerte, így Colaut választották polgármesterré a városatyák. Colau lesz várhatóan Valls legfőbb ellenfele, de a hivatalban lévő polgármestert sok ügyben támadják: különösen a turisztikai szektor bírálja a városvezetőt, miután nem tesz eleget a város népszerűsítéséért.

Kiemelt képünkön: Manuel Valls egy unionista tüntetésen Barcelonában.  Pau Barrena / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.