Nagyvilág
Italy's Interior Minister and Deputy Prime Minister Matteo Salvini gestures as he speaks during the Italian talk show "Porta a Porta", broadcast on Italian channel Rai 1, in Rome, on June 20, 2018. / AFP PHOTO / Andreas SOLARO

Nem engedték be Mallorcára az olasz belügyminisztert

Olaszországban mindennaposak a botrányok az új kormánykoalíció belügyminisztere körül. Matteo Salvinit legutóbb nemkívánatos személynek nyilvánították a spanyolországi Mallorcán. Olaszországban pedig politikai viták dúlnak az egyre gyakoribb rasszista jellegű támadások miatt.

A bevándorlóellenes és erősen jobboldali nacionalista retorikát alkalmazó Matteo Salvini külföldön nem mindenütt talál elismerésre. Az olasz belügyminiszter, a Liga politikusa legutóbb például a spanyolországi Mallorca szigetén szeretett volna nyaralni, de a sziget tanácsa – amely főleg baloldali pártokból áll, így a Podemos éa szocialisták is meghatározó tényezők a testületben – nemkívánatos személynek nyilvánatotta. Az informális kitiltás oka a bevándorlók és az olaszországi romák elleni kormányzati fellépés – a mallorcai indoklás szerint.

Mallorca politikusai azért is foglalkoznak Salvinivel, mert Olaszországban megtagadták az Aquarius nevű hajó kikötését, amely menekülteket szállított, és amely hajóról végül számosan a Földközi-tengeri szigetre kerültek, mivel a spanyol kormány befogadta a tengerből kimentett embereket.

Az olasz belügyminiszter azóta Donald Trump-szerűen viselkedik: sorozatban közli tweet-jeit Mallorcáról, ami állítólag őt nem is érdekli. Annyira nem érdekli a sziget, hogy egy videó szerint egy politikai nagygyűlésen is elmondta: „ha nem akarnak Mallorcán, akkor inkább Cerviára megyek”.

Salvini azóta közölte a Twitteren azt is, hogy az olaszországi, Adria-parti Cervia úgyis szebb, mint Mallorca, és ott fog nyaralni. Időközben egy másik videó is megjelent az Adriai-tengerben lubickoló politikusról.

Közben a vitát az osztrák Szabadságpárt, a szintén idegengyűlölő kampányáról ismert FPÖ is megpróbálta kihasználni. A párt felső-ausztriai vezetői, a tartományi FPÖ-vezér Manfred Haimbuchner és a welsi FPÖ-s polgármester, Andreas Rabl meghívta Salvinit egy ausztriai üdülésre. Szerintük Salvini Európát a menekültpolitika újragondolására késztette, és ezért szeretnének ők Welsben Mallorcával látványosan szembehelyezkedni. (Érdekes, hogy az osztrák nacionalisták éppen Welsben nyilatkoztak, abban a városban, amelynek a neve is az ókori európai migrációra utal: azt mutatja, hogy kelták nemcsak a brit szigeteken – azaz Walesben – laktak, hanem a mai Ausztria területén is.)

A láncot persze az osztrák szociáldemokraták folytatták. Az SPÖ welsi vezetője, Klaus Hoflehner máris kijelentette: náluk is nemkívánatos személy Salvini a migrációs politikája miatt, és ellenzik, hogy náluk töltse a szabadságát az olasz belügyminiszter. Az SPÖ politikusa szerint cinikus és az emberi méltóságot megalázó az FPÖ-s meghívás, hiszen az olasz menekültolitika miatt több ezer ember fullad a tengerbe. Hoflehner szerint a Salvini-féle és az FPÖ által követett politika az osztrák polgárokat veszélyezteti, hiszen ez az illegális bevándorlást és ezáltal a bűnözést növeli.

Az osztrák szociáldemokraták kritikáját nem osztja viszont Donald Trump – az amerikai elnök éppen hétfőn dicsérte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök előtt Róma menekültügyi álláspontjának változását, azt, hogy keményebben lépnek fel a bevándorlással szemben. Trump hansgúlyozta az egyetemi tanárból miniszterelnökké előlépő Contének: mindketten outsiderek a politikában.

Conte válaszát is idézte a TG1: ebben a római politikus azt emelte ki, hogy Trump és az ő kormányzata is a változás politikáját képviseli. Egyébként Conte az Oroszország elleni szankciók kérdéseben is láthatóan engededékenyebb állásponton van, mint számos más európai politikus, így Trump mellé sorakozott fel tulajdonképpen ebben a kérdésben is.  Az osztrák Die Presse ennek kapcsán egy olasz-amerikai stratégiai szövetség kérdését is felveti, ami a migrációs politikától az oroszbarátságig terjedhet.

United States President Donald J. Trump, right, and Prime Minister Giuseppe Conte of Italy, left, conclude their joint press conference in the East Room of the White House in Washington, DC on Monday, July 30, 2018.
Credit: Ron Sachs / CNP | usage worldwide
Donald Trump és Giuseppe Conte sajtótájékoztatója a Fehér Házban
Ron Sachs / CNP / AFP

Ugyanakkor az olasz lakosság emberségesebb a saját politikusainál: a Crotone, Calabria környékén partra ért, kimerült menekülteket a helyiek és a nyaralók együtt segítették, látták el pár nappal ezelőtt. Az olasz katolikus egyház sem állt az idegengyűlölő belügyminiszter mellé: egy vallásos lapban az ördöghöz hasonlították Salvinit.

Mindeközben Olaszországot két szörnyű támadás is foglalkoztatja: az egyik esetben egy nigériai származású 22 éves olasz sportolónőt, Daisy Osakuét egy mellette elhaladó autóból tojásokkal dobálták meg (a szeme súlyosan sérült), és most azt vizsgálják a hatóságok, hogy rasszista motíváció volt-e az incidens hátterében.

Egy másik esetben pedig egy marokkói bevándorlót vertek halálra Olaszországban. (Az osztrák lapok szerint a marokkóit akkor kapta el két olasz, amikor egy autót akart ellopni. Utánamentek és halálra verték.) Salvini persze nem ismerte el a saját felelősségét a két eset miatt kitört olasz belpolitikai vitában, és tagadta, hogy „szükségállapot lenne” a rasszizmus terjedése miatt hazájában.

Kiemelt kép:  Andreas Solardo / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

WASHINGTON, DC - MARCH 20 : President Donald J. Trump speaks with President of the Federative Republic of Brazil Jair Bolsonaro in the Oval Office at the White House on Tuesday, March 19, 2019 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.