Külföld

Rossz hír a magyaroknak, szigort hoz a Brexit

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 27. 15:39

Megszűnik az uniós munkavállalók szabad beáramlása a brit EU-tagság megszűnésével.

A londoni belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy várhatóan 2019 tavaszára már hatályban lesz az új bevándorlási szabályozás. Brandon Lewis a részletekről csak annyit árult el, hogy a kormány még idén közzétesz egy “fehér könyvet” az új szabályrendszer fő pontjairól, a törvénytervezet pedig már jövőre a parlament elé kerül.

A szabad munkaerőmozgás is az EU négy alapvető szabadságjogának egyike – a javak, a tőke, a szolgáltatások szabad áramlásával együtt -, ha Nagy-Britannia kilép, ezeket az alapelveket “nyilvánvalóan” nem fogja jelenlegi formájukban érvényesíteni – tette hozzá az államtitkár.

Brandon Lewis főnöke, Amber Rudd belügyminiszter ugyanakkor a Financial Times csütörtöki számában megjelent írásában biztosította a brit üzleti szektort és a külföldi EU-állampolgárokat, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem zárulnak be hirtelen az ajtók. Nagy-Britanniának is érdeke, hogy “a legtehetségesebb, legjobb” munkavállalóknak vonzó maradjon.

A belügyminiszter cikkében hangsúlyozta: az elmúlt egy évben meghallgatta a brit üzleti szektor vezetőinek véleményét arról, milyen nagyra becsülik a Nagy-Britanniában dolgozó EU-polgárok munkáját, szakképzettségét, ötleteit.

A kormány odafigyel, és osztja az üzleti vezetők azon szándékát, hogy továbbra is szívesen fogadjuk mindazokat, akik hozzájárultak az Egyesült Királyság jólétének megteremtéséhez.

Amber Rudd közölte: a lehető legpontosabb képet kell kapniuk arról, hogy a brit gazdaságban mekkora a szerepe a külföldi munkaerőnek. Ezért a kormány felkéri a bevándorlási tanácsadó szervezetet (Migration Advisory Committee, MAC), hogy készítsen átfogó felmérést arról, az EU-munkavállalók miképp hatnak az angol, a walesi, a skót és az észak-írországi gazdaságra.

Korábban nagy vihart kavart, amikor a miniszter azt akarta elérni, hogy a cégek hozzák nyilvánosságra külföldi alkalmazottaik számát.

British Home Secretary Amber Rudd delivers a keynote address on the third day of the annual Conservative Party conference at the International Convention Centre in Birmingham, central England, on October 4, 2016. 
British Prime Minister Theresa May announced at the weekend that her Conservative government would start the process of leaving the EU within the next six months -- possibly leading to Britain severing ties with the single market. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Majdnem kiszúrt a magyarokkal a brit belügyminiszter
Amber Ruddnak volt egy olyan terve, hogy megkérdezi a brit cégeket, hány külföldi munkavállalójuk van, és ezt nyilvánosságra is hozza. Mindenki ellene fordult szerencsére.
k.

Az eredeti terv annyit finomodott, hogy a kabinet most arra kíváncsi, milyen a külföldiek aránya a teljes foglalkoztatotti állományon belül az egyes szektorokban, milyen mértékben szorul rá a brit gazdaság az idénymunkásokra.

A brit Munkáspárt nem kér az olcsó kelet-európai munkaerőből
Kormányra kerülése esetén a brit Munkáspárt véget vetne az alacsony bérért dolgoztatott munkaerő "nagybani importjának".

A brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NFU) elnöke már szolgált is számszerű információval. Meurig Raymond az NFU minapi kongresszusán azt mondta: az agrárszektornak jelenleg 85 ezer, 2021-ben már 90 ezer idénymunkásra lesz szüksége, és e munkavállalók nagyon nagy többsége a kelet-európai EU-országokból érkezik. Ha a brit mezőgazdaság az EU-tagság megszűnése után nem fér hozzá e munkaerőhöz, akkor “a földeken fog elrohadni a termés”.

A brit statisztikai hivatal (ONS) néhány napja közzétett visszatekintő becslése szerint az évtized közepén 1,3 millió közép- és kelet-európai állampolgár tartózkodott életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Közülük a magyarok foglalkoztatottsági rátája volt a legmagasabb. Az ONS számításai alapján a vizsgált 2013-2015-ös időszakban a Nagy-Britanniában élő magyarok átlagos száma 79 101 volt, foglalkoztatottsági rátájuk pedig meghaladta a 84 százalékot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.