Külföld
A Union flag flies in the wind in front of the Big Ben clock face and the Elizabeth Tower at the Houses of Parliament in central London on November 3, 2016.
The High Court struck a blow Thursday to the British government's plans for leaving the EU, ruling it must seek parliament's approval before starting exit talks. The ruling raises the prospect of a protracted parliamentary debate before then, in a chamber which overwhelmingly opposed Brexit and may seek to soften the break with the EU. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N

Megint sikerült káoszba süllyeszteni Európát

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2016. 11. 03. 17:33

Még az is lehet, hogy a Brexit nem áll meg David Cameron politikai meggyilkolásánál, hanem eljut az új miniszterelnökig, Theresa Mayig is. A fellebbviteli bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy May kormánya nem kezdheti meg a kilépést az Európai Unióból, mert előbb még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, hogy egyáltalán kiléphetnek-e. Azt, hogy ez valószínűleg így lehet, már korábban elismerte a kormány.

A háromtagú bíróság szerint a parlament szuverenitása többszáz éves hagyomány, amelyet nem írhat felül más rendelkezés. Azt írják az indoklásban, hogy Nagy-Britannia parlamentje bármely törvényt megalkothat és eltörölhet, és nincs olyan másféle szabályozás, ami a parlamenti szuverenitást felülírhatja. Ezzel elveszni látszik May érvelése, aki azt mondta, a népszavazás egyértelmű felhatalmazást adott a kormánynak, ezért az 50. cikkely megkezdéséhez már nem kell a parlament felhatalmazása.

Ideas of May

May korábban azt is mondta, hogy a tervek szerint 2017 elején elkezdenék a kilépés folyamatát. A mostani ítélettel ez elég sokat csúszhat. A fellebbviteli bíróság ítélete nem jogerős, May jogászai már fellebbeztek is, az ügy december elején kerülhet a legfelsőbb bíróság elé.

Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy jóváhagyja a mostani, precedensértékű ítéletet, akkor egészen bonyodalmas ügy lehet a kilépésből. Ebben az esetben ugyanis a parlamentnek tényleg szavaznia kell, és nagyon kérdéses, hogyan fognak dönteni.

A népszavazási kampány nagy részében a parlament túlnyomó többsége a maradás pártján állt. A konzervatívok fele-fele arányban voltak megosztottak a kérdésben, de a Munkáspárt és a Liberális Demokraták konzekvensen a maradás mellett álltak, ahogy a Skót Nacionalista Párt is. Eszerint a parlamenti szavazás viszonylag egyértelmű lenne, simán elvetnék a kilépést.

Micsoda Corbyn élünk

De itt jönnek a bonyodalmak. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a döntés bejelentése után arra utalt, hogy a Munkáspárt megszavazná a kilépést. Corbyn elég erőteljesen bázisdemokrata vezető, és utalt arra, hogy ő nem venné semmibe a népszavazás eredményét, mert az emberek már véleményt alkottak arról, ki akarnak-e lépni az EU-ból.

A Brexit elvetése kifejezetten veszélyes is lehetne. Ugyan a népszavazási eredmény kihirdetése után valószínűleg elég nagyot változott az, hogy kik szavaznának a maradásra, és kik a kilépésre, még így is rengeteg olyan ember lehet Nagy-Britanniában, aki továbbra is el szeretné hagyni az Európai Uniót. Ha az ő győztes népszavazásukat semmibe veszik, az nagyon komoly konfliktusokat szülhet az országban.

Ha kénytelen a parlament elé vinni az ügyet, Maynek egyetlen igazi lehetősége van arra, hogy megszerezze a kellő parlamenti legitimitást:

ha előrehozott választásokat ír ki.

Így a választás részben átalakulna egy újabb népszavazássá, ahol az emberek közvetve szintén a kilépésről szavaznának, csak most ennek közvetlenebb kormányzati következménye is lenne.

Brexvalami

Ebben az esetben viszont az a kérdés, hogy melyik párt pontosan mivel kampányolna. A konzervatívok eddig is megosztottak voltak a kérdésben, és ha May mögé állnak a kilépést támogatva (a népszavazás előtti kampányban May még a maradás mellett kampányolt, de nagyon óvatosan), akkor azt kockáztatják, hogy elvesztik a választást. Ha pedig a konzervatívok a kilépés jóváhagyása mellett kampányolnak, nehéz lenne elképzelni, hogy a Munkáspárt is ugyanezt tenné, akár megvolt a felhatalmazás a népszavazáson, akár nem. Akik biztosan a kilépés visszavonásra szavaznának, azok a Liberális Demokraták és a Skót Nacionalista Párt. Utóbbinak még jól is jöhetne egy előrehozott választást, mert a skótok nagy része a maradásra szavazott, amivel a párt még a mostaninál is sokkal erősebb lehetne egy választáson.

Tegyük fel először, hogy a legfelsőbb bíróság helybenhagyja az ítéletet, és előrehozott választások lesznek, amelyen nyernek a maradáspártiak. Ebben az esetben hatalmas kérdés, hogy az Európai Unió mennyire lenne hajlandó elfogadni a változást. A gyakorlatban kénytelen lenne, hiszen az EU-ból kirakni senkit nem lehet, és ha hivatalosan nem indították el a kilépés folyamatát, nem tudnak mit kezdeni a britekkel. De politikai és gazdasági következményei mindenképp lennének. Kérdés, hogy milyenek. A font már a bírósági döntés hírére elkezdett lendületesen erősödni, mert a piacok lelkesen fogadták már a kilépés elhalasztását is. Kérdés, hogy mennyire viseli majd meg a huzavona a brit gazdaságot.

És most tegyük fel, hogy a legfelsőbb bíróság vagy megváltoztatja az ítéletet, vagy helybenhagyja, de a választáson győznek a kilépéspártiak. Erről az esetről már írtunk korábban, de az 50. cikkely ügye még mindig zavaros.
Az Alapjogi Charta 50. cikkelye

  • A cikkely szerint a briteknek két évük van a bejelentés után letárgyalni a kilépés menetét.
  • Az EU korábban azt mondta, szeretnék, ha ez a 2019-es EP-választásra már rendben lenne.
  • Nem tudni, mikor értesíti majd Nagy-Britannia a kilépésről az EU-t, mert a népszavazás önmagában még nem kötelez senkit semmire.
  • Arra, hogy az egyeztetéseknek mi a menete, nincs egyértelmű szabályozás.
  • Sok mindenről meg kell állapodni, például arról is, hogy mi legyen a Nagy-Britanniában élő uniós munkavállalókkal, vagy az EU-ban élő britekkel. Meg arról is, hogy befizessék-e még a britek a 2020-ig esedékes tagdíjukat.
  • Na meg arról, hogy mennyire férnek hozzá a közös piachoz. Itt létezik a svájci, a norvég és a török modell is, de az alapverzió a WTO keretrendszere, ami például az Egyesült Államokra is érvényes. Ez lenne a legrosszabb. A britek viszont a legjobb változatot szeretnék, amit nem fognak megkapni.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.