Élő Nagyvilág

Nizzai támadás: a támadónak már volt komoly balhéja

Amit tudunk:

  • 84 ember meghalt és csaknem 200 megsérült, amikor egy támadó áthajtott a tömegen kamionjával Nizzában a francia nemzeti ünnepre szervezett tűzijátékon.
  • A sofőr két kilométert ment a járművel a Promenade des Anglais sétányon helyi idő szerint 23 órakor.
  • A támadó tüzet nyitott az emberekre a helyi beszámolók szerint. A rendőrök visszalőttek és megölték őt.
  • A merénylő neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel. 31 éves tunéziai származású francia férfi, három gyermek édesapja. Szomszédai szerint zárkózott, magányos emberként ismerték, nem volt vallásos.
  • Pénteken délelőtt átkutatták a lakását. Kora délután gyanús csomagot találtak a környéken a férfi kisteherautójában, amit tűzszerészek felrobbantottak.
  • A rendőrök fegyvereket és gránátokat találtak a kamionban, de később bejelentették, hamisított darabokról van szó.
  • Nizza környékén a legmagasabb szintre emelték az terrorellenes készültséget.
  • Francoius Hollande Párizsból Avignonba utazott, ahol krízistalálkozón vett részt Manuel Valls miniszterelnökkel.
  • Hollande a támadással kapcsolatban úgy nyilatkozott, annak terrorista természete nem megkérdőjelezhető.
  • Az államfő néhány órával a támadás előtt bejelentette, visszavonják a szükségállapotot az országban. Pénteken bejelentette, meghosszabbítják azt.
  • Magyarországon nem növelik a terrorkészültséget, de biztonságnövelő intézkedések lesznek.
  • Kiderült, a támadónak már volt olyan ügye, ami alapján feltételezték, hogy terrorista kötődése van. Egy közlekedési csetepatéban fegyvert rántott, többeket megsebesített. Az esetet végül annak tudták be, hogy pszichiátriai kezelés alatt állt.

84 halott, 18 súlyos, 50 könnyű sérült

A Belügyminisztérium közlése szerint 84-re emelkedett a halálos áldozatok száma, 18 sérült állapota továbbra is válságos. 50-en könnyebben sérültek meg, további 120-an pedig “érintettek” a támadásban.

A rendőrség ismerte a sofőrt

A feltehetően tunéziai származású férfi több alkalommal is követett már a bűncselekményt. A titkosszolgálatok számára ugyanakkor eddig ismeretlen volt.

Clinton megdorgálta Európát

Hillary Clinton, demokraták amerikai elnökjelöltje a Fox News-nak adott interjújában úgy fogalmazott, nincs megfelelő együttműködés az amerikai és az amerikai hírszerző ügynökségek között.

Ez Európa egyik nagy problémája. Nem osztanak meg elég információt. Erős diplomáciára van szükségünk, hogy a jövőben ne történhessenek hasonló támadások

– fogalmazott a politikus.

Amit eddig tudunk

  • Legalább 80 ember meghalt, további 100 megsérült, 18 sérült állapota pedig válságos.
  • A kamionsofőr tüzet nyitott a rendőrökre. A feltehetően tunéziai származású nizzai férfit megölték.
  • A hatóságok és Francois Hollande francia elnök egyaránt terrortámadásra gyanakszik.
  • Franciaország meghosszabbította a szükségállapotot.

Lőtt a sofőr, mielőtt lelőtték

A kamion – feltehetőleg tunéziai állampolgárságú – sofőrje tüzet nyitott a rendőrökre, mielőtt megölték – mondta Christian Estrosi, Nizza polgármestere az AFP-nek.

Az ENSZ elítélte a Nizzában történteket

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken “barbár és gyáva terrortámadásnak” minősítette a nizzai tömeges gázolást, és határozottan elítélte azt.

A testület 15 tagországa közös nyilatkozatot adott ki a francia tengerparton elkövetett támadásról, amelynek legalább 80 halálos áldozata volt.
A BT teljes együttérzéséről és részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia kormányt.

A testület tagjai megállapították: a terrorizmus az egyik legkomolyabb fenyegetést jelenti a világ békéjére és biztonságára. A terrorcselekmények bűntettnek számítanak, bármilyen cél is vezérelje elkövetőit – tették hozzá a nyilatkozat elfogadói.

Hangsúlyozták: elkerülhetetlenül fontos minden eszközzel küzdeni a terrorizmus ellen, mégpedig az ENSZ Alapokmányával, illetve a nemzetközi jog keretein belül rögzített kötelezettségekkel összhangban. (MTI)

Tunéziai származású nizzai férfi volt a sofőr

Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi volt annak a teherautónak a sofőrje, amely a tömeg hajtott – írja a Nice-Matin című helyi újság saját információja alapján.

A rendőrség egyelőre annyit erősített meg, hogy az említett személy igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.

A francia elnök terrortámadásról beszélt

Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra. A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni

– hangsúlyozta a francia nemzethez intézett beszédében Francois Hollande államfő, aki arról számolt be, hogy legalább 77 halálos áldozata van a merényletnek, a halottak között több gyermek is van, és húsz sebesült állapota még válságos.

Hollande jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Ennek érdekében magas készültségi fokon fogják tartani a Sentinelle (Őrszem) hadművelet keretében létrehozott tízezer fős különleges katonai erőt – tette hozzá az elnök, aki a tartalékosokat is felszólította, hogy segítsék a rendőrség és más rendfenntartó szervek munkáját, elsősorban a határok ellenőrzésében. Közölte, hogy a rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet a jövő héten fogja a parlament elé terjeszteni.

Rihanna is Nizzában tartózkodott

A barbadosi énekesnő pénteken az Allianz Stadiumban adott volna koncertet, de menedzsmentje és a hatóságok javaslatára törölték fellépését. Rihannának nem esett baja a csütörtöki támadásban.

80 halott, 18 sérült állapota válságos

Bernard Cazeneuve belügyminiszter legutóbbi beszámolója szerint 80-ra emelkedett a halottak száma, 18 ember életéért még küzdenek. Az áldozatok közt van egy magas rangú határrendészeti tisztviselő is.

Olvasói sztorik