Nagyvilág

Hónapokig tarthattak fogva Kínában egy hongkongi könyvkereskedőt

Az egyik tavaly eltűnt hongkongi könyvkereskedő két nappal hazatérése után azt mondta, hogy a kínai hatóságok elrabolták és több mint nyolc hónapig fogva tartották.

A politikailag kényesnek számító könyveket értékesítő hongkongi Causeway Bay Books könyváruház üzletvezetője, Lam Ving-ki sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta, tavaly októberben tartóztatták le a kínai hatóságok a Hongkonggal szomszédos Sencsenben, majd bekötött szemmel és megbilincselve vonatra tették, 13-14 óra múlva pedig a kelet-kínai Csöcsiang tartomány székhelyén, Ningpóban találta magát.

Ott egy kis szobában tartották fogva, naponta kihallgatták és folyamatosan megfigyelték. Elmondta, hogy ez idő alatt nem léphetett kapcsolatba családjával és nem fogadhatott ügyvédet. Erről egy papírt is aláírattak vele.

A kínai hatóságok azzal vádolták, hogy tiltott könyveket csempészett Kínába, majd egy listát mutattak neki mintegy 600 kínai nevével, akik a Causeway Bay Bookstól könyveket rendeltek. Lam állítása szerint azért engedték haza Hongkongba, hogy idővel visszatérjen Kínába ezeknek a vásárlóknak az adataival. Lam leszögezte, nem áll szándékában valaha is visszatérni a Kínai Népköztársaságba.

Ez nem csak rólam szól. Ez a hongkongi emberek szabadságáról szól.

Hozzátette, saját testi épségét kockáztatja, hogy megszólal az ügyben, mert a kínai hatóságok ráparancsoltak, hogy hallgassa el az igazságot. Lam saját elmondása szerint azért szólalt meg mégis, mert ami vele történt veszélyezteti az “egy ország, két rendszer” elvet, amely alapján Hongkongot, az 1997-ben a Kínai Népköztársasághoz visszacsatolt egykori brit gyarmatot kormányozni ígérték.

Arra a kérdésre, nem fél-e attól, hogy a vele történtek megismétlődhetnek, azt válaszolta,

az attól függ, hogy a hongkongi kormány gondját tudja-e viselni az embereknek.

Lam és négy sorstársa, Kuj Min-haj, Li Po, Lui Por és Csang Csi-ping nyomtalanul tűntek el tavaly, majd a szárazföldi Kínában kerültek elő, ahol az állami médiában arról győzködték a nézőket, hogy önszántukból működnek együtt a kínai hatóságokkal, egyebek közt az ott tiltólistán szereplő könyvek csempészésével kapcsolatos nyomozásban. Azóta mindannyian visszatértek Hongkongba.

Lam azonban csütörtökön azt mondta, a kínai televízióban sugárzott interjúk valójában előre meg voltak rendezve, kényszer alatt mondták azt, amit. Hozzátette, miután hazatért Hongkongba, találkozott Li Póval, aki beismerte neki, hogy őt is elrabolták.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik