Nagyvilág

Ismerős hisztit vágott le a lengyel kormány a karneválért

Egy karneváli kocsin diktátorként ábrázolták Kaczynskit, amin vérig sértődött a lengyel kormány. Csak várjuk ki a végét, lesz még ott is brüsszelezés, sorosozás, tán gyurcsányozás is.

Sérelmezi a lengyel kormány, hogy diktátorként ábrázolták Jaroslaw Kaczynskit, a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt vezetőjét egy hétfői karneváli felvonuláson Düsseldorfban – közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter kedden egy rádióinterjúban.

A pártelnököt egy diktátornak öltöztetett figura ábrázolta, ahogy egyik sarkával egy Lengyelországot ábrázoló vérző nő fejére tapos. A Kaczynskit ábrázoló figura mellett egy Radio Maryja feliratú rádiókészülék volt a karneváli kocsin. A lengyel katolikus rádió arról ismert, hogy támogatja a PiS-t, aminek az alkotmánybíróság és a közmédia átalakításáról hozott döntései nagy visszhangot keltettek az Európai Unió tagországaiban is (leszámítva persze Magyarországot).

A lengyel külügyminiszter szerint a karneváli kocsin ábrázolt jelenet “tiszteletlenség a lengyelek és a lengyel politikusok iránt”, és Varsó tudni szeretné, “hogy mi a célja az efféle bohózatnak”.

Talán ez a német barátaink ízléséről tanúskodik

– jegyezte meg a lengyel diplomácia vezetője. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy más európai politikusokat is kifiguráznak a német karneváli felvonulásokon, ezért Lengyelország diplomáciai úton kér magyarázatot a pártelnök ily módú ábrázolására. Waszczykowsi úgy fogalmazott, hogy “ezt kiegyensúlyozottan akarjuk tenni, hogy a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága ne sérüljön”.

A lengyel-német kapcsolatok megromlottak tavaly novemberben, amikor a PiS választásokat nyert, majd több olyan intézkedést és törvénymódosítást hozott, amiket bíráltak német tisztviselők. Varsó olykor Németország náci múltját felemlegető retorikával válaszolt a kritikára.

Az Európai Bizottság (EB) a PiS-kormány egyes intézkedései miatt január közepén előzetes vizsgálatot indított a lengyel jogállamiság ügyében, és a lengyelországi helyzetet ezt követően az Európai Parlamentben is megvitatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik