Nagyvilág

Szennyezett brazil mellimplantátumokat tiltottak be

A Silimed cégtől nemcsak a mell-, hanem a mellkas-, far-, here-, vádli- és arcimplantátumok beültetését sem ajánlják.

A francia és a brit egészségügyi hivatal azt javasolta, a gyártó egyetlen beültethető termékét se vegyék igénybe addig, amíg ki nem jelenthetik, hogy az implantátumok nem kockáztatják a páciensek egészségét. A svájci egészségügyi kormányzat hasonló ajánlást adott ki.

A Silimed honlapján az olvasható, hogy a cég katalógusa több mint 5000 terméket tartalmaz, ezeket öt kontinens több mint 75 országába exportálják.

Az árusítást azután függesztették föl, hogy a német TÜV Süd független nemzetközi minőségtanúsító “szemcsék jelentétét állapította meg a mellimplantátumok felszínén”. Ezután a TÜV Süd bejelentette az európai egészségügyi hatóságoknak, hogy időlegesen felfüggeszti a brazil gyártmányú termékek CE-jelzésének használatát, ami valójában az eszköz európai kereskedelmének tilalmát jelenti.

Az implantátumok európai eladásainak megelőző célú felfüggesztése öt évvel az után történt, hogy kirobbant a francia Poly Implant Prothese (PIP) szakadásveszélyes mellimplantátumainak botránya. A segédeszközt a becslések szerint 30 ezer francia és 300 ezer külföldi páciensnek ültették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik