Nagyvilág

G7-es csúcstalálkozó: heten egy ellen

g7-es csúcs (Array)
g7-es csúcs (Array)

A Hetek erős vállalásokat tettek az éghajlatváltozás feltartóztatásáért, kiálltak az Oroszország elleni szankciók mellett és elítélték a Krím félsziget bekebelezését.

A Hetek vezetőinek – Németország és az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország állam-, illetve kormányfőjének, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének – találkozóján elfogadott, mellékletek nélkül 23 oldalas nyilatkozatban a vezető ipari hatalmak kiemelték, hogy az Oroszország elleni szankciók “fenntartása közvetlen összefüggésben áll” a délkelet-ukrajnai válság politikai rendezését előirányzó minszki megállapodások végrehajtásával, és jelezték, hogy szükség esetén újabb büntetőintézkedéseket vezetnek be.

A Hetek üdvözölték a kijevi kormány reformtörekvéseit, és a kommüniké szerint a csoport országainak kijevi nagyköveteivel felállítanak egy új testületet a reformok támogatásának összehangolására.

A világgazdasági témák közül kiemelkedik, hogy a Hetek szerint az év végére megállapodásra kell jutni az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi övezet kialakítását célzó szerződés (TTIP) “alapjairól”, szerkezetének legfőbb elemeiről.

A G7 csoport a vezető ipari hatalmak 1975-ban alapított konzultációs fóruma. 1998-ban Oroszország csatlakozásával G8 csoporttá alakult. Tavaly óta ismét hét országból áll, miután Oroszország tagságát felfüggesztették az ukrajnai válságban folytatott tevékenysége miatt. Az intézményt sokan bírálják, kiüresedettnek, idejétmúltnak minősítve azt, és számos szakértő szerint más formátum – például az Egyesült Államok, az EU és Kína alkotta G3 csoport – alkalmasabb lenne az eredeti célra, azaz a világgazdasági folyamatok alakítására a legfontosabb szereplők, legnagyobb gazdasági hatalmak egyetértése, konszenzusa alapján. Ugyanakkor Angela Merkel szerint a kétnapos csúcs azt is megmutatta, hogy a G7 továbbra is élő, hasznos fórum, és nem helyettesíthető mással.

A legmagasabb németországi hegycsúcs, a Zugspitze lábánál fekvő luxushotelben rendezett találkozó biztosítása a bajor rendőrség történetének legnagyobb szabású művelete, több mint 20 ezer rendőrt mozgósítottak. A találkozó ellen tiltakozó demonstrációk a vártnál kevesebb embert vonzottak és a korábbi G7- vagy G8-csúcsokhoz képest békésebbek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik