Nagyvilág

Valóban megmérgezhették Arafatot

Jasszer Arafat (Jasszer Arafat)
Jasszer Arafat (Jasszer Arafat)

A néhai Jasszer Arafat személyes tárgyait vizsgáló svájci szakértők megerősítették annak a lehetőségét, hogy a volt palesztin elnököt radioaktív anyaggal mérgezték meg - írta hétfőn megjelent számában a The Lancet című brit orvosi szaklap.

A lausanne-i egyetemi kórház radiofizikai intézetének szakértői szerint „a testnedveket (vért és vizeletet) tartalmazó leletek megmagyarázhatatlan és magasabb radioaktivitást mutattak a 210-es polóniumból a normál értékekhez képest”. Ezek a szakértők már 2012 júliusában is azt állították az al-Dzsazíra arab televízió által közzétett dokumentumokban a személyes tárgyak (fehérnemű, sapka, fogkefe) vizsgálata után, hogy Jasszer Arafat kilenc évvel ezelőtti halálát valószínűleg az okozta, hogy polóniummal megmérgezték.

A szakértők annak ellenére nem zárják ki a mérgezés lehetőségét, hogy halálakor Arafatnál nem észlelték a jelentős sugárzás két fontos jelét: a hajhullást és a csontvelő elégtelen működéséből fakadó vérszegénységet. A palesztin vezetőnél észlelt tünetek (hányás, fáradtság, hasmenés, étvágytalanság, majd máj- és veseelégtelenség) viszont utalhatnak radioaktív anyaggal történt mérgezésre. Béatrice Schaad, a lausanne-i kórház szóvivője szerint ugyanakkor “semmilyen újdonság nincsen a 2012-ben állítottakhoz képest”. “Még mindig nem lehetséges azt a következtetést levonni, hogy (Arafatot) megmérgezték” – hangsúlyozta a szóvivő.

A palesztin vezető 75 éves korában, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban: hasi fájdalmakra panaszkodott, de láza nem volt. Onnan szállították egy Párizs melletti katonai kórházba, ahol november 11-én meghalt. A francia orvosok tiszteletben tartották a család kérését, így nem hoztak nyilvánosságra részleteket Arafat állapotáról, és fel sem boncolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik