Nagyvilág

Döntés született a londoni Líbia-találkozón

Kontaktcsoport létrehozásáról döntöttek a kedden Londonban rendezett nagyszabású nemzetközi Líbia-konferencia részvevői.

A brit külügyminisztérium szerint a csoport fő feladata a Líbiával kapcsolatos további nemzetközi erőfeszítések összehangolása lesz. A kontaktcsoport első értekezletét Katarban tartják.

Mint arról korábban beszámoltunk, William Hague brit külügyminiszter a keddre Londonba összehívott nagyszabású nemzetközi Líbia-konferencia előtt, a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a brit kormány azt szeretné, ha Kadhafi távozna a hatalomból. Arra a kérdésre, hogy London szerint a líbiai vezetőnek hova kellene mennie, Hague azt felelte: Nagy-Britanniának erre nincs befolyása. “Nem én fogom kiválasztani Kadhafi nyugdíjas otthonát” – fogalmazott a külügyminiszter.

Hozzátette azonban, hogy véleménye szerint Kadhafinak a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt lenne a helye.

Kadhafi megint üzent

“Vessenek véget kegyetlen és igazságtalan támadásuknak Líbia ellen. (…) Hagyják Líbiát a líbiaiakra” – idézi a JANA hivatalos líbiai hírügynökség Kadhafi üzenetét a Líbiával foglalkozó londoni nemzetközi konferencia résztvevőihez.

Kadhafi Hitler európai katonai kampányához hasonlította a nyugati koalíció líbiai fellépését. Szerinte a nyugati koalíció “irtóhadjáratot” folytat népe ellen, és elpusztít egy fejlődő országot. Kadhafi felszólította a londoni értekezlet résztvevőit, hogy hagyják az Afrikai Unióra a líbiai válságkezelést. Hozzátette, hogy Tripoli elfogadja a szervezet minden döntését.

Mi lesz Kadhafi sorsa?

A keddi londoni értesülés néhány órával a brit fővárosba összehívott, Líbiával foglalkozó nemzetközi konferencia kezdete előtt szivárgott ki a hír, hogy Washington, Párizs és London elállna Kadhafi bíróság elé állításától. Az értekezleten részt vevők kísérletet tesznek arra, hogy tervet dolgozzanak ki a Líbiában kialakult helyzet politikai rendezésére. Diplomáciai források információi szerint a fórumon megvitatandó egyik legfőbb kérdés az, hogy mi legyen Kadhafinak és családjának a sorsa.

Bár London és Párizs ragaszkodik ahhoz, hogy Kadhafit állítsák bíróság elé, nem zárják ki, hogy esetleg kompromisszumot kössenek. Ennek értelmében a líbiai vezető mentesülne a bírósági eljárás alól, ha lemondana a hatalomról, és önkéntes száműzetésbe vonulna.

A nyugati hatalmak álláspontjának változása a Kadhafi elleni nemzetközi bírósági eljárás kérdésében azzal magyarázható, hogy az ellenzéki erőknek az elmúlt napokban nem sikerült bevenni a líbiai Szirt városát, és heves ellenállásba ütköztek a rendszert támogató fegyveres erők részéről. Szakértők szerint a líbiai konfliktus elhúzódik, és azzal fenyeget, hogy destabilizálja a helyzetet egész Észak-Afrikában.

Eközben a csatatéren..

Amerikai erők tüzet nyitottak három líbiai hajóra – közölték katonai tisztségviselők kedden.Hétfő éjjel három líbiai hajó – köztük a parti őrség egyik vízi járműve – megtámadott egy kereskedelmi hajót a Tripolitól 200 kilométerre keletre található Miszráta kikötőjében.

Válaszul az amerikai haditengerészet P-C3 Maritime Patrol, illetve az amerikai légierő A-10 Thunderbolt repülőgépe tüzet nyitott a támadókra.

A líbiai parti őrség 12 méteres, Vittoria nevű hajóját partra kellett vontatni. A másik két kisebb hajó közül az egyik megsemmisült, a másikat pedig sorsára hagyta a legénység.

A líbiai tengerparton nyugat felé nyomuló felkelőktől a Moammer Kadhafihoz hű erők keddre virradóan visszafoglalták en-Naufalíja városát – közölték maguk a felkelők és szemtanúk.

A nyugati koalíció légitámadásainak köszönhetően a felkelők eddig viszonylag gyorsan haladtak előre nyugat, vagyis a főváros, Tripoli felé. Kadhafi szülővárosa, Szirt előtt azonban meg kellett torpanniuk. A felkelők hétfő reggel azt állították, hogy Szirt már a birtokukban van. Ezt azonban semmi nem támasztotta alá, sőt több tudósító arról számolt be, hogy a városban csak kormánykatonákat látni, és nyugalom van.

Propagandával a diktátor ellen

A nyugati koalíciós erők nemcsak fegyverrel, de propagandával is gyengíteni igyekeznek Moammer Kadhafi líbiai vezető erejét. Az észak-afrikai ország légterében egy amerikai repülőgépről a kormánykatonáknak szánt üzeneteket sugároznak, és szórólapokat dobnak le az ő ellenőrzésük alatt lévő területeken – közölték kedden amerikai tisztségviselők.

Az üzenetekben Kadhafi utasításainak nem teljesítésére, a harcok befejezésére és hazavonulásra szólítják fel a katonákat. Bár a Pentagon mindennap részletesen beszámol arról, hogy hány bombát dobtak le Líbiában, a propagandakampányról eddig nagyon keveset közöltek. A koalíciós erők más országokhoz tartozó gépeiről is dobnak le szórólapokat. Legutóbb vasárnap juttattak el ilyeneket a nyugat-líbiai Miszráta közelébe, ahol akkor a kormányerők katonái állomásoztak.

Az USA hátrébb lép

A NATO szerdán veszi át a líbiai katonai akciók irányítását – egyebek közt ezt jelentette be hétfői televíziós beszédében az amerikai elnök. Barack Obama arról is szólt, hogy meg kellett állítani a líbiai “mészárlást”, ám figyelmeztetett, hogy ha Moamer Kadhafit erőszakkal próbálnák elűzni, akkor azzal az “iraki útra” lépnének. A washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen tartott, és a televízióban is közvetített beszédében az elnök kijelentette, hogy a jövőben az amerikai hadsereg mérsékli a részvételét a líbiai akcióban.

A Pentagonban hétfőn tartott sajtóértekezletén William E. Gortney altengernagy, az egyesített vezérkar igazgatója újólag cáfolta, hogy a koalíciós erők légicsapásainak polgári áldozatai lennének Líbiában. Gortney azt hangoztatta, hogy erre semmiféle bizonyíték nincs.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nem vesznek részt a németek a líbiai ramazuriban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik