Nagyvilág

Sarkozy és Cameron azonnali távozásra szólította fel Kadhafit

A francia és a brit államfő szerint a jelenlegi líbiai rezsim elvesztette minden legitimitását.

Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit miniszterelnök hétfőn közös közleményben szólította fel azonnali távozásra Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, híveit pedig arra kérte, hogy “addig hagyják el őt, ameddig nem lesz túl késő”.

A Líbia elleni nemzetközi koalícióban résztvevő államok, valamint az Arab Liga és az Afrikai Unió külügyminiszteri szintű keddi londoni találkozója előtt a két ország vezetője egyben arra kérte a líbiai ellenzéket tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot, hogy kezdeményezzen “nemzeti politikai párbeszédet” az “átmenet megszervezésének” érdekében.

“Nem tervezünk semmilyen katonai megszállást Líbiában” – szögezte le Sarkozy és Cameron a francia elnöki hivatal honlapján olvasható közleményben.

Az észak-afrikai országban a katonai beavatkozást kezdeményező két európai állam vezetője hangsúlyozza, hogy “a londoni konferencián a teljes nemzetközi közösségnek alkalma lesz kifejeznie a líbiai nép iránti támogatását az erőszakos diktatúra megdöntésére irányuló harcában, valamint a megfelelő feltételek megteremtésében ahhoz, hogy maga dönthessen jövőjéről”.

Sarkozy és Cameron szerint “ahogy azt az Arab Liga határozata is kiemeli, a jelenlegi (líbiai) rezsim elvesztette minden legitimitását. Kadhafinak tehát azonnal mennie kell”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik