Nagyvilág

Kivégezték a tálibok az elrabolt olasz újságíró afgán tolmácsát

Nem kegyelmeztek a tálibok az elrabolt, majd később fogolycsere kapcsán szabadon engedett afgán tolmácsnak.

Kivégezték a tálibok vasárnap a korábban elrabolt, majd szabadon engedett olasz újságíró afgán tolmácsát, mert a kabuli kormányzat követelésük ellenére nem bocsátott szabadon több bebörtönzött lázadót – jelentette be egy tálib szóvivő.


Dadullah mollának, a tálibok dél-afganisztáni hadműveleti parancsnokának a szóvivője műholdas telefonon adott nyilatkozatában azt hangoztatta: a tálibok sokáig vártak, ám a kabuli kormányzat nem teljesítette követelésüket. Az afgán túszt ezért vasárnap kivégezték – tette hozzá.


Daniele Mastrogiacomót, a La Repubblica című olasz lap újságíróját március 5-én rabolták el két afgán kísérőjével – tolmácsával és sofőrjével – együtt a fanatikus szunnita muzulmán tálibok a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. Matrogiacomo március 19-én fogolycsere keretében kiszabadult, öt elfogott tálib harcos elengedéséért cserébe. Az újságíró sofőrjét pár nappal korábban lefejezték az emberrablók, tolmácsát viszont továbbra is fogva tartották.


A fogolycserét annak idején nemzetközi bírálat érte. Az Egyesült Államok elítélte a megállapodást és az afgán hatóságok is attól tartottak, hogy az ügy precedenst teremthet, arra ösztönzi a tálibokat, hogy még több nyugati állampolgárt raboljanak el. Hamid Karzai afgán elnök pénteken leszögezte: egyszeri és megismételhetetlen eset volt, hogy elengedtek öt bebörtönzött tálibot egy külföldi túsz kiszabadulása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik