Nagyvilág

Mexikó szerint nem bizonyított egy készülő al-Kaida merénylet

Mexikó megvizsgálta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat állítólagos fenyegetését, hogy megakadályozza az Egyesült Államokba irányuló mexikói olajkivitelt, de nem talált bizonyítékot az ország ellen tervezett terrortámadásra - közölte egy magas rangú illetékes.

Venezuelában, amely szintén az Egyesült Államok egyik fő olajszállítója, a védelmi miniszter közölte, hogy a hadsereg ki fogja vizsgálni a fenyegetést, míg egy befolyásos törvényhozó úgy vélte, hogy valószínűleg a washingtoni kormány áll a fenyegetés mögött.

Egy, az al-Kaida szaúd-arábiai szervezetének nevében az interneten szerdán elhelyezett közleményben az iszlamisták arra buzdították a muzulmán szélsőségeseket, hogy világszerte intézzenek támadásokat az Egyesült Államoknak olajat szállító országok – köztük Kanada, Mexikó és Venezuela – olajlétesítményei ellen. Az üzenet hitelességét eddig nem sikerült bizonyítani.

Roberto Campa, a mexikói nemzetbiztonsági tanács főtitkára csütörtökön azt mondta, hogy a belügyminisztérium nem talált bizonyítékot a közép-amerikai ország – egyébként jól őrzött – olajlétesítményei elleni támadási tervekre.

Rául Isaias Baduel venezuelai védelmi miniszter azt mondta, hogy a katonai hírszerzés vizsgálatot fog indítani az ügyben. Saul Ortega a parlament külügyi bizottságának elnöke eközben azt állította, hogy “nem az al-Kaida helyezte el a felhívást, hanem feltehetőleg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA)”. Mint mondta, a fenyegetés “része az amerikai terrorista stratégiának, amely előkészíti a terepet a terrorista aktivitás számára Venezuelában”.

Az Amerika-ellenes Hugo Chávez venezuelai elnök már többször megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy leállítja oda irányuló olajszállításait, amennyiben a Bush-adminisztráció fellép ellene. Legutóbb szerdán úgy nyilatkozott, hogy Washingtonnak jogában áll véget vetni venezuelai olajvásárlásainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik