Közélet

Kis pénz, kis foci – Maróth üzent a kutatóknak

Pedig Orbán Viktor azt mondta neki, még „több pénzt” akart adni.

A Népszava szerint az MTA-tól elvett kutatóintézetekkel még csak ismerkedik Maróth Miklós, de aggályai máris vannak. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének azt írta: végig kellene gondolni, mi legyen az álláshalmozó kutatókkal, akik

miniszteri szintet meghaladó jövedelemre tesznek szert.

Az ELKH-elnök kíváncsi arra is, milyen elvekre alapoznák a teljesítmény szerinti differenciált bérezést, a kutatókkal kapcsolatos szakmai elvárásokat.

Maróth szerint „egy átlagos akadémiai kutatóra” 2,3 állás jut, az intézetek valós teljesítményét azok adják, akiknek csak egy állásuk van, a többiek „munkát csak keveset végeznek”. Mint írta, a Magyarországnál „valamivel kisebb” Csehországban évente mintegy 360 ezer tudományos munka születik, míg nálunk csak 210 ezer.

Az elnök úr rossz adatok alapján, borzasztóan leegyszerűsítő módon gondolkodik

– nyilatkozta egy kutató a Népszavának. Az MTA hivatalos adatai szerint a párhuzamos állások arányszáma nem 2,3 hanem 1,25, és a cseh-magyar összevetés is sántít, mert valóban 2,5-szer többet publikálnak, de a magyar tudományos munkák idézettsége a cseh 1,5-szerese. Csehország a GDP 2 százalékát fordítja kutatásokra, Magyarország 1,3 százalékot, náluk egymillió emberre körülbelül 3600 kutató jut, nálunk 2500.

Maróth Miklós egyébként levelében elismeri: ő maga még csak ezt követően látogat el az intézetekbe, hogy tájékozódjon az ottani helyzetről.

Korábban lapunknak az elnök azt mondta, Orbán Viktor neki elárulta, azért robbant ki a botrány a kutatóintézetek körül, mert a kormányfő „több pénzt” akart adni. Akkor szellemesnek nevezte ezt a magyarázatot, majd fontos kormányzati felismerésnek tartotta, hogy „kis pénz, kis foci”. Egyébként már akkor is beszélt arról, hogy sok kutató alibizik, más meg állást halmoz és egy fenékkel három lovat ül meg.

Maróth Miklós mostani levele inkább azért meglepő, mert saját bevallása szerint ő sohase kezdi azzal, ő mit gondol, megvárja, hogy mindenki mondja el a magáét és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökeként is a közös bölcsesség megtestesítője akar lenni.

Üzent egykori kutatótársainak az MTA elnöke
Lovász László külön kiemeli, nem búcsúzik tőlük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik