Közélet

Üzent egykori kutatótársainak az MTA elnöke

Lovász László külön kiemeli, nem búcsúzik tőlük.

Az MTA elnöke levelet írt volt kutatótársainak, akik szeptember 1-jétől egy „szervezetileg független” hálózatnak dolgoznak. Lovász László mégsem búcsúzik, ellenkezőleg: arra biztat mindenkit, hogy

Széchenyi István Akadémiáját tekintse a jövőben is sajátjának. Tekintsen a mi Akadémiánkra úgy, mint a magyar tudományosság legrégebbi, a hazai és a határon túli magyar nyelvű kutatói közösséget összefogó nemzeti intézményére.

Azt kéri, lehetőségeikhez mérten folytassák ugyanazzal az elhivatottsággal kutatásaikat, ahogy eddig is tették. Munkájukban csak a saját maguknak felállított szakmai mércének, szűkebb tudományterületük közösségének akarjanak megfelelni.

A Magyar Tudományos Akadémia sem cselekszik másként.

Az MTA feladatai a kutatóintézet-hálózat elcsatolásával részben megváltoznak, de céljai nem.

Ezek között továbbra is kiemelt fontosságú lesz az MTA doktora címmel garanciát adni a kutatói teljesítményre, az MTA Kiválósági intézet címmel fémjelezni az intézményi teljesítményt, hozzájárulni a kutatói utánpótlás neveléséhez, kapcsolatot tartani a határon túli magyar kutatókkal, képviselni a magyar tudományt nemzetközi fórumokon, szakmai, jogi fórumokon kiállni a tudományos szabadságért, népszerűsíteni a tudományt és a tudományos gondolkodást.

Lovász László úgy látja, a magyar tudomány képviselőit az elmúlt egy év összekovácsolta, a külső nyomás alatt kialakult egységet az új intézményi keretek sem feszítik szét. Abban biztos, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Irányító Testületébe általa felkért tagok garanciái lesznek a tudományos szabadság fenntartásának és szerinte nem lehet más céljuk azoknak sem, akiket Palkovics László miniszter kért fel.

Azt, hogy mi történt az elmúlt egy esztendőben a magyar tudományos életben, mindannyian tudjuk. Azt viszont még mindig sokan nem értik – köztük én sem –, hogy pontosan miért.

Most még csak bízni tud abban, hogy az intézethálózat elcsatolása értelmet kap, egy olyan nagyobb átalakítás része lesz, amely után egy több pénzből és hatékonyabban gazdálkodó rendszer jön létre. Reméli, néhány év múlva kutatónak lenni anyagi és társadalmi megbecsüléssel járó, a fiataloknak is vonzó  hivatás lesz. Az MTA elnökeként és akadémikusként ő mindent megtesz ezért a jövőben is.

Az MTA elnöke az Alkotmánybírósághoz fordul
A kutatóhálózatok kiszervezéséről szóló törvény sérti az Alaptörvényt Lovász szerint.

Kiemelt kép: mta.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik