Közélet

Tarlóst felkérte Orbán a folytatásra

A főpolgármester szerint több pénzt kell a kormánynak Budapestre szánnia, ha azt akarják, hogy a Fidesz nyerjen.

Orbán Viktor bekérette és felkérte Tarlós Istvánt, hogy induljon újra a 2019-es főpolgármesteri választáson – derül ki abból az interjúból, amit az Indexnek adott Budapest első embere. Tarlós még nem döntött, azt mondta, nagyon meg kell fontolnia, hetven évesen vállal-e, és milyen feltételek mellett egy hat és fél évre szóló elkötelezettséget.

Kijelentette: „a logika és az életszerűség” azt diktálja számára, hogy a kormánynak az eddiginél is több pénzt kell szánnia a fővárosra, ha az a cél, hogy Budapesten erősödjön a Fidesz. Ezt ki is használná, ezért azt javasolja a közgyűlésnek, hogy csak jövő ősszel lássanak hozzá a Lánchíd és az Alagút rekonstrukciójának, így érkezhet annyi kormányzati forrás, hogy egy ütemben végezzék el a kivitelezést, ami így „nem fog tovább tartani három évnél”.

Az interjúban szóba kerül, hogy több olyan kormányzati döntés született, ami a főváros kompetenciája lett volna, ilyen a margitszigeti kilencemeletes teniszstadion építése is. Tarlós István elárulta: a Tenisz Szövetség elnökének azt tanácsolta, ne próbálkozzon megint „suttyomban elfogadtatni valamilyen törvényt a parlamentben, amit aztán se a főpolgármester, se a miniszterelnök, se a köztársasági elnök nem támogat, mert ennek semmi értelme nincsen”.

Hozzátette: a Margitsziget a főváros tulajdona, a hatósági jogosítványokat is ők gyakorolják. Arról, hogy a beruházás során engedély nélkül vágtak ki fákat, a főpolgármester közölte, ennek meglesznek a jogi következményei, nagyon komoly pénzbírságról lehet szó.

A Római-parti gátról június első felében, rendkívüli közgyűlésen döntenek. Tarlós számol azzal a lehetőséggel is, hogy a legvitatottabb, parttal párhuzamos szakasz ne épüljön meg. Mint mondta, a Csatornázási Művek menedzsmentje írásban nyilatkozott, hogy a patakok levédésével és a Nánási úti földmű ideiglenes megerősítésével is képes védekezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik