Közélet
charles gati (charles gati, )

Ha Orbán marad, mindegy, ki lesz Trump nagykövete

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 14. 15:09

Charles Gati szerint nincs döntő jelentősége, ki a főnök a Szabadság téren.

A Népszavában a magyar származású amerikai politológus a kétoldalú magyar-amerikai kapcsolatokat elemzi. Charles Gati visszaidézi, hogy a New York Timest Amerikában – hat dolláros ára ellenére – vasárnap több mint egymillióan veszik meg, a digitális kiadásnak pedig csaknem két és fél millió előfizetője van. Legutóbb ennyien olvasták az első oldal közepén a nagybetűs címet Orbán Viktorról.

Miközben Európa zavartan fészkelődik, baltát emel a demokráciára.

A professzor ismerősei nem értették, miért csak a magyar kormány szóvivője állt szóba a Times tudósítójával, miért nem akarták legalább befolyásolni.

Lehet, hogy valójában örülnek a rossz kapcsolatoknak?

Charles Gati szerint ez a magyarázat csak akkor áll meg, ha a magyar kormány annyira bízik a putyini Oroszországban, hogy azt hiszi, nem is lesz szüksége Amerikára. Csak így érthető, ha a kormány nem áll szóba a New York Times tudósítójával és durván támadja az amerikai ügyvivőt, David Kostelancikot.

Nevetséges állítás, hogy az egyébként magyarul is értő, tapasztalt diplomata „tájékozatlan”, előadása a sajtószabadságról, transzparenciáról saját nézeteit tükrözte. Washingtonban az ilyen előadásokat több olvasatban hagyják jóvá,  Kostelancik már nem lenne ügyvivő, ha nem kormánya álláspontját képviselné.

A professzor szerint a helyzet egyszerű. Idén új nagykövet jön Budapestre,  Kostelancik második ember lesz. 

NEW YORK, NY - APRIL 10: Sheila Cornstein (L) and David Cornstein attend the Spring Celebration at Le Cirque on April 10, 2014 in New York City.   Andrew Toth/Getty Images for Circa/AFP
Őt küldi Trump budapesti nagykövetnek
Az amerikai elnök David B. Cornstein New York-i üzletembert készül az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének jelölni.

Az új nagykövet minden bizonnyal rá fog támaszkodni, mert ha azt is hiszi egy ideig, hogy jelenléte változtat a lényegen, utána rájön, hogy nem.

Döntő jelentősége nincs annak, hogy éppen ki a főnök, vagy ki mit mond a Szabadság téren.

A lényeg ugyanis az, hogy a magyar kormány (1) külpolitikájában nem alkalmazkodik állítólagos szövetségesei – az Európai Unió és a NATO – legfőbb eszméihez és gyakorlatához, és (2) belpolitikájában nem vállalja a demokrácia alapvető eszméit és gyakorlatát.

A professzor szerint ezért a kapcsolatok a jövőben vagy rosszabbodnak, vagy marad a mostani amerikai „aggódás”, „baráti kritika” és a sületlen magyar támadás a tengerentúli diplomaták, újságok, Soros György ellen, miközben a magyarok többsége változatlanul Amerika-barát.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Kormány: az amerikaiak beavatkoznak a magyar választásokba
Bekérették az amerikai ügyvivőt a külügyminisztériumba.

Kiemelt kép: MTI / Kollányi Péter

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.