Közélet

Ha lecigányoznak, az nem rasszizmus. Ha arcon ütnek, az nem pofon

Szerdai bejegyzésünkben számoltunk be arról a rasszista inzultusról, amelyet a BKK egyik szolgáltatója, a T&J Busz Projekt Kft. részeg emberek veszekedésének titulált. Az eset május elsején, késő este történt. Egy szemtanú arról számolt be, hogy heves cigányozás közepette lerángattak egy fiút a 7-es buszról a belvárosban. 

A panaszlevelet megmutattuk a BKK-nak, akik rögtön kivizsgáltatták az esetet a buszt üzemeltető céggel. A féloldalasra sikerült vizsgálat leszögezte, az esetnek nem volt rasszista jellege, de a cigányozást meg sem említette. Rossz színben tüntette fel a sértettet és a bántalmazást kifogásoló szemtanút, a bántalmazókról alig szólt. 

Fotó: BKK
Fotó: BKK

Mivel a szemtanú levele és az üzemeltető vizsgálata között óriási szakadék tátongott, további kérdéseket tettünk fel a T&J Busz Projekt Kft.-nek. Megdöbbentő válaszokat kaptunk. Kiderült: a cég azért nem tartja az incidenst rasszistának, mert a bántalmazók részéről elhangzó cigányozás nem párosult becsmérlő vagy megalázó kifejezéssel.

Nem ez volt azonban az egyetlen furcsa válasz. Hosszas elemzés helyett az a legegyszerűbb, ha változtatás nélkül közöljük a T&J Busz Projekt Kft.-nek küldött kérdéseket és az azokra adott válaszokat. 

 

BKV-Figyelő: A panaszlevél írója cigányozásról számolt be, a vizsgálat szerint azonban nem volt rasszista háttere az inzultusnak. Volt cigányozás a buszon, illetve a megállóban?

T&J Busz Projekt Kft.: Az autóbuszon az inzultusnak nem volt véleményünk szerint rasszista vonulata. A “cigány” kifejezés semmilyen becsmérlő és megalázó kifejezéssel nem párosult. Továbbra is fenntartjuk a korábban leírtakat, hogy a tevékenységnek semmilyen rasszista jellege nem volt.

BKVF: Mi volt az a mozdulat a sértett felébresztésekor, amit a sértett nehezményezett?

T&J: Egy enyhe arcon ütés, ami aligha nevezhető pofonnak. Abban az esetben, ha valakit ébreszteni kell, és nem lehet tudni, hogy, alszik, vagy ténylegesen rosszul van, esetleg a testhelyzetéből következtethető ájult állapotban van, abban az esetben – mint ahogyan például az orvosok- enyhe ütést mérnek az illető arcára.

BKVF: Hogyan kell érteni, hogy a bántalmazó a sértett leszállását erős rántással segítette meg?

T&J: Sértettet leszállása közben a vélt “bántalmazó” a felkarját megfogva egy erős rántással segítette meg és az ajtó felé irányította.

BKVF: Ha lerángatása után a sértett elhagyta a megállót, honnan lehet tudni, hogy a vita tovább folytatódott?

T&J: Nem lerángatásról volt szó, hanem mint az előbbi kérdésre adott válaszban és a korábbi levélben megírtak alapján “erős rántás”. Azt, hogy a vita tovább folytatódott, azt a videóanyag hangfelvételei igazolják! Mivel az autóbuszon felszerelt kamerák nem csak képi, hanem hanganyagot is rögzítenek. Az autóbusz álló helyzetben volt, és az autóbusz sajátossága miatt nincs motorhang álló helyzetben, ezért a külső zajokat is lehet hallani a felvételen. A vita a megállón kívül hangosan történt!

BKVF: A lerángatáson túl volt-e fizikai inzultus az eset szereplői közt?

T&J: Mint az előbbi válaszban is jeleztem, nem lerángatás történt, hanem erős rántás a vélt bántalmazó részéről. Fizikai inzultus nem látható, mivel a további vitatkozás az autóbusz utasterén kívül történt. Az autóbusz külső környezetét csak a front és tolatókamerával tudjuk nyomon követni. Az elhelyezkedéséből adódóan az autóbusz oldalát nem látjuk ezekkel a kamerákkal.

BKVF: Mit értenek azalatt, hogy a vita feltételezhetően nem a buszon teljesedett ki? (Előzménye nem lehetett, hiszen a bántalmazók és a sértett nem ugyanabban a megállóban szálltak fel.)

T&J: Az előzménye a vitatkozásnak az autóbuszon alakult ki, és a korábbi válaszlevelünkben és kettővel korábbi kérdésnél is leírásra került, a hanganyag alapján feltételezhető a vita kiteljesedése az autóbuszon kívül.

BKVF: Van-e lehetőség megtekinteni a busz kamerája által rögzített felvételt?

T&J: A kamerafelvételek megtekinthetőségére vonatkozó kérdésére az alábbi tájékoztatást adom, bár az újságírói tevékenység gyakorlásával kapcsolatban nyilván Ön tisztában van az adatkezelési lehetőségekkel, kötelezettségekkel és korlátozásokkal.

A kamerafelvételek megőrzésével, illetve azok megismerhetőségével kapcsolatos szabályokat a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. CXII. törvény tartalmazza. Ezen jogszabályok nem teszik lehetővé társaságunk számára, hogy a felvételeket az Önök részére kiadjuk, vagy azok megtekintését az Önök részére biztosítsuk, erre kizárólag bírósági vagy hatósági megkeresés alapján van mód.

Amennyiben az Ön véleménye szerint feltételezhetően bűncselekmény történt, kérem, szíveskedjen erre a feltételezésre hivatkozva írásban kérni társaságunktól, hogy az eseményeket rögzítő felvétel hivatalos célú felhasználásra történő letöltését, mentését kérjük az arra feljogosított társaságtól, kérésével egyidejűleg viszont kérem, forduljon az illetékes rendőrhatósághoz is.

Amennyiben a hatóság hivatalosan kéri tőlünk – az alább idézett jogszabályi szövegezésben foglaltak betartásával – az Ön bejelentése alapján a fentiek szerint mentett felvételeket, azt mi átadjuk a hatóságnak, ezért kérem, szíveskedjen hozzájuk fordulni a felvételek megtekintése végett, a vonatkozó jogszabályi rendelkezések ezen intézkedésnél többet számunkra nem tesznek lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik