Tech

Áldását adta a Twitterre a pápa

XVI. Benedek kiemelte a közösségi oldalak hasznosságát, de arra is figyelmeztetett, hogy az internetből is megárt a sok.

A jelenlegi pápa és az információs technológia kapcsolata nem újdonság. XVI. Benedek alapvetően támogatja a modern kor vívmányait: tavaly karácsonykor egy androidos tablettel kapcsolta fel a világ legnagyobb “karácsonyfájának” égőit, azonban ha technológiáról van szó, a kütyük és szolgáltatások hasznossága mellett mindig óvatosságra int.

A katolikus egyház kommunikációs világnapja alkalmából közzétett üzenetében tavaly is a közösségi oldalakról – és azok esetleges veszélyeiről – beszélt, a pápa idei állásfoglalása viszont mintha kifejezetten a Twitterre fókuszált volna.

Miután felhívja a figyelmet “a különböző weboldalakra, alkalmazásokra és közösségi hálókra, melyek segíthetik az embert abban, hogy időt találjon az elmélkedésre […], ahogy a csendre és az időnkénti imára is“, azzal folytatja, hogy “mély gondolatokat is lehet közölni olyan tömör mondatokkal, melyek gyakran nem hosszabbak, mint egy vers a Bibliából“.

Közösségi oldalak és tömör megfogalmazás? Mi ez, ha nem a Twitter 140 karakteres közlési küszöbe? Ráadásul a pápának teljesen igaza van, a legrövidebb vers a Tízparancsolatban található és megfelelő központozással 17-szer is elférne: “Ne ölj!

Persze őszentsége üzenetének nem az a tanulsága, hogy érdemes a Twitterre regisztrálni – “A szó és a csend: a kommunikáció elsajátítása legalább annyira egyet jelent a hallgatás és az elmélkedés, mint a beszéd elsajátításával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik