Üzleti tippek

Konkrét beruházáshoz keresnek forrást

A minimumpontszám elérése ugyan nem garancia a sikerre, bizonyos pályázatoknál mégis kiszámíthatók a pályázó esélyei – mondja Bognár Mihály, a K&H Csoport Pályázati Igazgatóságának vezetője.

– A kkv-k harmincnyolc százaléka szerint nagyon nehéz uniós pályázati pénzt nyerni. Túl szigorúak a feltételek?

Bár az elmúlt másfél évben számos adminisztratív terhet enyhítettek, még mindig bonyolult és nehézkes egy megfelelő színvonalú pályázati anyag összeállítása. A változtatások híre gyakran nem jut el a vállalatvezetőkhöz. Például most is vannak a pályázásból kizárt beszerzések – ilyen a rendszámos jármű, az ingatlanvásárlás –, amelyeket még mindig próbálnak megpályázni a cégek. Mi abban is segíteni szeretnénk, hogy pontosan felmérjük, mire van szüksége egy cégnek, és ehhez milyen uniós pályázati lehetőségeket tudna felhasználni.

– Ön szerint kiszámítható, hogy melyik pályázat nyer?

Bognár Mihály

1974-ben született Keszthelyen. Zalaegerszegen érettségizett angol két tannyelvű osztályban. Rövid szegedi kitérő után az ELTE-n szerzett diplomát terület- és településfejlesztő geográfusként. Okleveles geográfusi végzettségét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA-diplomájával és közbeszerzési referensi oklevéllel is megfejelte. Kinevezése előtt a K&H Csoport szenior EU-projektmenedzsere volt, előtte a Pannon Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójaként, korábban a Leonhard Weiss Kft. üzletágvezetőjeként tevékenykedett. Feleségével egy második kerületi lakásban él. Hobbija a kerékpározás, a kirándulás.

Bizonyos pályázatoknál kiszámítható. Ilyen például az automatikus pályázat a mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítésére. Ez azért automatikus, mert aki megfelel a formai és jogosultsági feltételeknek, az biztos lehet benne, hogy kap támogatást. Emellett a legtöbb vállalkozásfejlesztési támogatáshoz pontrendszer is kapcsolódik. A minimumpontszám elérése ugyan nem garancia a sikerre, mégis elég jól kiszámíthatók a pályázó esélyei.

– Milyen pályázatok futnak most, amelyek kifejezetten a kkv-knak szólnak?

Tipikusan ilyen a mikro- és kisvállalkozások számára kiírt, technológiafejlesztésre felhasználható GOP-2.1.1/A és KMOP-1.2.1/A pályázat. Ezek kis értékű eszközbeszerzésre használhatók fel. A beszerezhető gépeket tízoldalas listából lehet kiválasztani – a nyomdagépektől az orvosi műszerekig. A közép-magyarországi régióban maximum tízmillió forintig, az ország többi részén húszmillió forintig lehet támogatást igényelni. A pályázatok intenzitása a közép-magyarországi régióban maximum 25–30 százalék, az összes többi térségben maximum 30–50 százalék. Külön pályázatot írtak ki az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások fejlesztésére, valamint a vállalatokon belüli folyamatmenedzsment támogatására. Elsősorban a mezőgazdaság területén működő vállalkozásoknak szólnak az EMVA-pályázatok, ilyen a mezőgazdasági értéknövelő beruházásokra szóló felhívás, vagy a kertészeti gépek beszerzésére, valamint a növénytermesztési és a kertészeti infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó pályázatok.

– Induló vállalkozások hogyan tudnak idén pályázni?

A GOP-pályázat keretében pályázhatnak komplex beruházásokra. De kizárólag a hátrányos helyzetű kistérségekben megvalósuló beruházásokra lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni. Mivel a 174 kistérségből 94 hátrányos helyzetű, a célterületek nagysága jelentős.
– Pályázhat-e egy budapesti cég, amely kifejezetten a támogatás megszerzése érdekében nyit telephelyet, mondjuk, Bugacpusztaházán?
Igen. Mivel az számít, hogy hol valósul meg a beruházás, ennek nincs elvi akadálya.

– Szokás-e a cégeknél a pályázati kiíráshoz igazítani a projektet?

Ez régen volt nagyon gyakori. Úgy kerestek meg bennünket a cégek, hogy támogatást szeretnének, de legfeljebb halvány elképzelésük volt arról, hogy mire. Most már megfordult a helyzet. Általában konkrét beruházáshoz keresnek pályázati lehetőséget.

– A tervezet alapján van-e olyan pályázat, amely még nem jelent meg, de népszerű lehet?

Igen. Ilyenek lehetnek a vidékies településeken működő mikrovállalkozások részére kiírandó pályázatok. A várhatóan július–augusztus folyamán megjelenő pályázatokon azok a 10 fő alatti cégek pályázhatnak majd, amelyek ötezer fő alatti lakosságszámú vagy 100 fő/négyzetkilométer népsűrűség alatti településeken működnek, és a GOP-programokból kiszorultak.

– Ahhoz, hogy valaki pályázati pénzhez jusson, rendelkeznie kell az önerő mellett a támogatás megelőlegezésére vonatkozó finanszírozással is. Milyen termékeket kínál a bank a kkv-k számára?

A hiteltermékeink alkalmazkodtak a pályázati konstrukciókhoz, ugyanakkor a pályázattól függetlenül is igénybe vehetők. Jelenleg hét, a pályázatokhoz is kapcsolódó finanszírozást kínálunk kis- és középvállalkozói ügyfeleinknek. Ilyenek a vállalkozóigyorshitel-rendszer, a folyószámlahitel, a beruházási hitelek, a forgóeszközhitelek, a szabad felhasználású hitelek, a támogatott hitelek, valamint a bankgarancia. A beruházási és a vállalkozásfejlesztési hitelek például kiválóan alkalmasak a pályázati önerő finanszírozására, a forgóeszközhitelek pedig az utólag lehívható támogatások előfinanszírozására.

– A K&H Csoportnál januártól külön igazgatóság foglalkozik az uniós pályázatokkal. Miért alakult meg, és mivel foglalkoznak pontosan?

Azért jött létre a korábbi főosztály funkcionális kibővítésével a pályázati igazgatóság, hogy levegye a vállalkozók válláról a pályázatok megtalálásának, elkészítésének és a támogatás lehívásához kapcsolódó adminisztráció terhét. Teljes körű szolgáltatást nyújtunk: a tanácsadás magában foglalja a teljes pályázati folyamat támogatását a pályázatok elkészítésétől a fejlesztési projektek előkészítésén át azok pénzügyi lezárásáig. Az igazgatóság munkatársai minden vállalkozásra és projektre szabottan összegyűjtik az elérhető forráslehetőségeket, előzetes pályázati és hitelképességi vizsgálatot végeznek. Ezen kívül a pályázás érdemi részét is elintézik, összeállítják magát a pályázatot, és szakértői dokumentációkat készítenek. Beleértve az üzleti tervet és a megvalósíthatósági tanulmányt is.

– Ha külső szakértőt kell a pályázathoz igénybe venni, akkor az általában elviszi a remélt források egy részét. A K&H Csoportnál mennyi a sikerdíj?

Alkalmazkodtunk a piaci árakhoz és konstrukciókhoz. Általában kétváltozatú ajánlatot szoktunk tenni: alapdíjat és sikerdíjat, vagy csak sikerdíjat. Ha nyer a pályázat, akkor a lehíváshoz kapcsolódó projektmenedzsment-munkát napidíjas alapú elszámolásban tudjuk biztosítani.

– Kérem, mondjon egy konkrét példát!

Ha az igényelt támogatás nem ér el egy bizonyos mértéket, akkor csak sikerdíjas konstrukciót javaslunk. Ez maximum hat százalék. Minél magasabb a megítélt támogatás, annál alacsonyabb a sikerdíj.

– Mi az, amit díjmentesen végeznek?

Az ingyenes szolgáltatási csomagba tartozik a folyamatos pályázati információs tájékoztatás e-mailben, illetve telefonos vagy személyes konzultációs lehetőség. Emellett van egy kiadványunk, amely havi rendszerességgel számol be a legfrissebb uniós pályázatokról. A csomagot egy ingyenes pályázatképességi vizsgálat zárja, amit tulajdonképpen előszűrésnek is hívhatnánk.

– Az ön karrieríve meglehetősen szokatlan. Sikeres uniós pályázatíró cégéből ült át egy bank kötelékébe. Miért?

A jelenlegi gazdasági környezet nem igazán kedvez a vállalkozásoknak. Úgy éreztem, itt az ideje a váltásnak. Annál is inkább, mert a saját szakmámban maradhatok. A K&H Bank uniós pályázatiüzletág-vezetőjeként ráadásul új kihívások várnak rám.

– Ha önt olyan helyzetbe, akár olyan pozícióba hoznák, hogy tehessen a magyar gazdaságért, mit tenne?

Szerintem a növekedés, a foglalkoztatás bővítése végett az adórendszer struktúráját úgy kell átalakítani, hogy a változtatás a versenyképesség növelését, a foglalkoztatás bővítését eredményezze az egyensúly megtartása mellett. Túlságosan kevesen fizetnek adót, az adóterhek viszont magasak.

– Hároméves csúcson van a forint. Mit szól hozzá?

A közelmúltban kijött első negyedéves makrogazdasági adatok sajnos nem adnak sok okot az optimizmusra, ami a forinterősödést indokolhatná. Úgy gondolom, hogy inkább a kelet-közép-európai és a felzárkózó piaci régió világgazdasághoz viszonyított, relatív kedvező állapota befolyásolhatja pozitív irányba a forint árfolyamát is.

– Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként mennyire tudja majd az uniós pályázatokat összefogni?

Nem várok változást. Már az elmúlt egy évben is a Mag Zrt. fogta össze a gazdaságélénkítési pályázatokat. Ennek köszönhetően hatékonyabbá vált a szervezet, gyorsabb lett az elbírálás, és a menedzsment is szakértőbb lett.

– Mi lehet a világban megfigyelhető élelmiszerár-emelkedés oka?

Növekszik az élelmiszer iránti igény a feltörekvő országokban, Kínában, Indiában, Brazíliában. Több húst esznek, a hús előállításához pedig gabona kell. Másrészt a globális klímaváltozást is az egyik lehetséges oknak tartom. Biztos vagyok benne, hogy a szélsőséges időjárás nem tesz jót a terményeknek. Harmadrészt a bioetanol-programok árfelhajtó hatásúak. Mindemellett a piaci spekulációnak is szerepe lehet.

– Ön szerint Magyarország számára lehet-e kitörési pont az élelmiszerár-emelkedés, illetve a mezőgazdasági konjunktúra?

Kevéssé, mivel a mezőgazdaság csak a GDP négy százalékát adja. Ha húsz évvel ezelőtt lennénk, azt mondanám, hogy talán igen. Persze ha idén jó lesz a termés, néhány tizedszázalékkal fel tudja húzni a GDP-t, de komoly várakozásaink ne legyenek ezzel kapcsolatban.

– Életrajzában olvastam, hogy egyik hobbija a biciklizés. A munkahelyére is biciklivel jár?

Nem. Öltönyben például nehezen tudnám elképzelni magam, amint munkába kerekezek. Bár a K&H Csoport egyre fontosabbnak tartja a környezettudatos működést, a biciklizéshez számos feltétel kell, ami a mai magyar valóságban egyszerűen kivitelezhetetlen. Ezért nem látom, hogy a bicikli rövid távon felválthatná az autót. Ugyanakkor egyre többen bicikliznek, ami talán tiltakozásként is felfogható az egyre kaotikusabb budapesti közlekedési állapotokkal szemben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.