Üzleti tippek

Uniós döntéssel sem nyerő az OMV?

Ha az OMV által kért uniós versenyjogi vizsgálat zöld utat adna is a Mol felvásárlásához, még mindig maradnának akadályok az osztrák olajtársaság által áhított fúzió előtt.

Új szakaszba lépett a modern idők egyik legkitartóbb leánykérése, amikor az OMV január 31-én hivatalosan értesítette az Európai Bizottságot arról, hogy többségi tulajdont kíván szerezni magyar versenytársában, a Molban. Az osztrák energiaipari nagyvállalat az után döntött az előzetes fúziós normakontroll kezdeményezéséről, hogy titokban konzultált a brüsszeli versenyhatósággal.

Jonathan Todd, Neelie Kroes versenyjogi biztos szóvivője közölte: a bizottság március 6-ig kívánja kivizsgálni, hogy a két közép-európai olaj- és gázipari társaság összeolvadása korlátozná-e a versenyt az uniós belső piacon. Ha a versenypolitikai főigazgatóság erre utaló jeleket találna, akkor mindenre kiterjedő vizsgálat indulna, amelynek lefolytatására 90–105 nap áll rendelkezésre. A vizsgálat pontot tehet az arról zajló szócsata végére, hogy az egyesüléssel létrejövő cégnek a jóváhagyás fejében vajon meg kell-e válnia bizonyos üzletrészeitől, és ha igen, melyek lesznek ezek. A Mol egyik érve a fúzióval szemben, hogy a százhalombattai kőolaj-finomítón is túl kellene adni, amit osztrák részről nem így látnak.

Nem elégséges

Az Európai Bizottság áldása csak szükséges, ámde nem elégséges feltétele a frigy létrejöttének, amit a magyar energiaipar zászlóshajója és a kormány továbbra is ellenez. Ahhoz ugyanis, hogy az OMV – amely jelenleg a magyar vállalat részvényeinek 20,2 százalékával rendelkezik – többségi tulajdonossá tornássza fel magát, minimum két feltételnek még teljesülnie kell. Az egyik annak a 10 százalékos szavazati korlátnak az eltörlése, amely még állami rendelkezésre került be a Mol alapító okiratába, és az osztrák kérőt képviselő szakértők szerint éppen ezért jogszerűtlen.

Egy, a Figyelőnek inkognitóban nyilatkozó elemző szerint ugyanakkor a részvényesek addig nem léphetnek, ameddig a szavazati korlátot az Európai Bizottság nem nyilvánítja jogszerűtlennek. Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy Brüsszelt a 10 százalékos szavazati korlát túlzottan foglalkoztatná. Erre az aspektusra ugyanis, legalábbis direkt módon sem az aranyrészvények, sem pedig az úgynevezett lex Mol ügyében Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás nem terjed ki, a fúzióengedélyezési eljárásnak pedig egyszerűen „nem az asztala”.

Fokozódó nyomás

A Mol fölötti irányítás megszerzésének másik akadálya a cégvezetés kezében lévő sajátrészvény-állomány, továbbá az OTP-hez, a BNP Paribas-hoz és más baráti intézményekhez „kihelyezett” kvázi sajátrészvények nagy aránya, amit az OMV-nél együttesen körülbelül 42 százalékra becsülnek. Az ilyen jellegű részvényvásárlások jelenleg is folynak. Márpedig ahhoz, hogy az OMV elérje célját, és a szavazatok legalább 50 százalékát megszerezze a Molban, ezt a sajátos részvényeloszlást is fel kellene számolni. Az Európai Bizottságtól kért előzetes versenyjogi vizsgálat a lex Mol kapcsán indult eljárással együtt mindenesetre fokozza a nyomást a cég menedzsmentjére és a részvényesekre annak érdekében, hogy minél hamarabb dűlőre vigyék az ügyet. Ebből a szempontból nagy jelentősége lesz a Mol éves közgyűlésének, amelyet április 24-re hívtak össze.

„A Mol üdvözli annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottság alapos vizsgálatot folytasson a két cég OMV által szorgalmazott összefonódása ügyében” – reagált a hírre Somlyai Dóra kommunikációs igazgató, hozzátéve: az osztrák társaság már korábban is megtehette volna, hogy Brüsszelhez fordul. A magyar olajtársaság azonban kitart korábbi álláspontja mellett, hogy nem az értékteremtés, hanem az egyetlen potenciális versenytárs kiiktatása állhat egy ilyen felvásárlás hátterében.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.