Üzleti tippek

Nehéz idők várnak az evázókra

Nehezedik az egyszerűsített vállalkozási adót fizető vállalkozások helyzete a következő időszakban: ez év második felében legalább háromszor anynyi evás vállalkozót fog ellenőrizni az adóhatóság, mint az első hat hónapban. A jövő év pedig az adóterhek növekedése miatt lesz nehezebb e vállalkozói körben.

Az adórendszerben jövőre tervezett változások egyébként kedvezőtlenül érintik az evaalanyokat, hiszen önmagában a normál áfakulcs 25 százalékról 20 százalékra való csökkentése százezer forintonként 3 ezerrel csökkenti az eva megfizetése után maradó bevételt, amelyből még meg kell fizetni az iparűzési adót, illetve legalább a minimálbér után a járulékokat. Az iparűzési adó mértéke érdemben várhatóan nem változik, ám a háromfokozatú – szakképzettség nélküliek, középfokú és a felsőfokú végzettségűek számára megállapított – minimálbér bevezetése emeli a járulékterheket. Az evás cégek többnyire szellemi tevékenységet végeznek, vagyis a vélhetően a legmagasabb (77 ezer forint) minimálbér után kell majd a járulékokat megfizetniük: ez annyit jelent, hogy a minimálbér utáni jelenlegi minimális közteher (csaknem 26 ezer forint) helyett jövőre közel 35 ezer lesz a havi fizetendő járulék, amelyet 1500 forinttal mérsékel az egészségügyi hozzájárulás csökkentése. De a minimálbér-emelés a diplomás” evás cégeknél így is havonta több mint 7 ezer forint többletkiadást okoz, amelyhez jön még az említett, százezer forintonként háromezer forint bevételcsökkenés.

Nehezebb időszak köszönt az evázókra abból a szempontból is, hogy az adóhatóság ígérete szerint a második fél évben “rászállnak” ezen adózói körre, vagyis az eddigieknél több ellenőrzést végeznek, ráadásul nem csupán utólagos kontrollt, hanem más típusú számla- és nyugtaellenőrzésre is számíthatnak az evázók.

Tavaly egyébként egész évben 300 ellenőrzést zártak le az egyszerűsített vállalkozási adó alanyainál, s az idén is hasonló számú vizsgálatot terveznek a több mint százezres adózói körben. A május végéig feltárt hiányosságok az evásoknál eddig főleg abból adódtak, hogy az adóalanyok a bejelentés évében beszerzett tárgyi eszközökre nem végezték el az arányosítást. Nem vették figyelembe, hogy tárgyi eszköz beszerzése esetén az előzetesen felszámított áfa levonható ugyan, de az áfát az arányosítás szabályai szerint meg kell bontani áfás és evás időszakokra, és az evás időszakra jutó áfát fizetendő adóként be kell vallaniuk az év utolsó időszakáról benyújtott bevallásukban. Az evakörbe tartozó vállalkozásoknál típushiba az is, hogy a negyedéves adóelőlegeiknek az alapját levonják az összes bevételből, és így számolják ki az éves kötelezettséget, holott a vállalkozó akkor csökkentheti az összes bevételét, ha rendelkezik olyan, az adóévben megszerzett bevétellel, amelyet a vállalkozói személyi jövedelemadó vagy az átalányadó alapjának a megállapításánál már figyelembe kellett vennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik