Üzleti tippek

Minden tizedik felnőttnek van adóssága

admin
admin

2004. 04. 02. 00:00

Minden tizedik magyar felnőtt törleszt valamilyen hitelt. Ez a szám ugyanannyi, mint hat évvel ezelőtt. Amíg viszont korábban a személyi kölcsön dominált, addig most sokan élnek a bankok kiszélesedett hitelkínálatával. Lakásra és autóra többen vettek fel kölcsönt, és a folyószámlájuk hitelkeretét is többen használják ki – derül ki a GfK Piackutató Intézet negyedévenkénti kutatása a lakossági pénzpiacról.

Kevesebb személyi kölcsön

A személyi kölcsönnel rendelkezők aránya kilenc százalékról háromra csökkent hat év alatt. Ugyanakkor nőtt viszont a folyószámlás hitelkeretet használók aránya egyről három százalékra, a lakáshitelt igénybe vevőké szintén egyről négyre. A hitelre autót vásárlók aránya korábban a statisztikailag érzékelhető határ alatt maradt, múlt évben viszont elérte a két százalékot.

A lakossági hitelek szerkezete tükrözi azt a változást is, hogy alacsonyabb az általában rövidebb időre szóló személyi kölcsönt, de főleg folyószámla hitelkeretet igénybe vevők aránya. Viszont többen választják a hosszabb távú törlesztést lakás, illetve autó vásárlására.

Fiataloké a lakáshitel

Lakáshitelt előszeretettel vesznek fel a 20-40 évesek. Ez a korosztály teszi ki a lakáshitellel rendelkezők 61 százalékát. Jövedelem szerint nem a legmagasabb kategóriába tartozók, hanem a 100 ezer és 200 ezer forint közötti havi nettó jövedelemmel rendelkező háztartásban élők vesznek fel leggyakrabban lakáshitelt. Az országos átlagtól regionálisan Közép- és Dél-Dunántúl, valamint Budapest marad el.

A hitel-helyzet egyik érdekessége, hogy amíg 1998-ban egy felnőtt legtöbbször egy áruvásárlási kölcsönt vett igénybe, addig 2003-ban egy személyre már átlagosan 1,3 áruvásárlási kölcsön jut. A személyi kölcsön csökkenése közvetlenül a folyószámla hitelkeret terjedése nyomán bekövetkezett növekedéssel függ össze.

A lakáshitel főleg az állami támogatás miatt növekedett. Az autóhitelt és az áruvásárlási kölcsönt első sorban a piac befolyásolja. A jövőben a bankok szolgáltatásai közül az ügyfelek legnagyobb része forint számlát bankkártyával és hitelt szándékozik igénybe venni. Az adatokat a felnőtt lakosságot fontos szempontok szerint reprezentáló 4 000 fő személyes megkérdezésével, évenként négy hullámban tárja fel a GfK Piackutató Intézet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.