Üzleti tippek

Brit elemzők szerint a bővítés kis haszonnal jár

Elhanyagolható gazdasági hatása lesz az EU egészére a nyolc új kelet-európai tagország csatlakozásának, a brit gazdaság azonban – kellő mértékű munkaerő-bevándorlás esetén – valamelyes érezhető hasznot húzhat a bővítésből hosszú távon – áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház most kiadott előrejelzésében. Az elemzés szerint nem várható tömeges bevándorlás az új tagországokból.

Az Ernst and Young könyvvizsgáló csoport gazdasági modellezésre szakosodott érdekeltsége, az ITEM Club azt írta a bővítés hozadékát főleg a brit gazdaság szempontjából vizsgáló elemzésében, hogy a kelet-európai csatlakozó országok összesített évi nemzeti összterméke (GNP) 331 milliárd dollár, ami a jelenlegi EU összkibocsátási értékének 4 százaléka. Ez hozzávetőleg Belgium gazdasági teljesítményének felel meg.

Az ITEM Club megjegyzi, hogy a csatlakozó országok kibocsátási értékének 80 százalékát Magyarország, Lengyelország és Csehország termeli meg, ami “jelzi, hogy a többi kis kelet-európai csatlakozó államnak milyen csekély a gazdasági súlya”.

A cég szerint mindez nem teszi sokkal vonzóbbá a kibővített EU-piacot a brit exportőrök szemében, főleg annak ismeretében, hogy a brit exportban eddig is elhanyagolható súlya volt a csatlakozó térségnek.
Nagy-Britannia 2002-ben – amikor az EU-piacokra 142 milliárd font értékben exportált – a nyolc kelet-európai csatlakozó országban összesen 4,6 milliárd fontnyi árut és szolgáltatást értékesített; az országcsoport ezzel az értékkel együttesen is mindössze 1,7 százalékát vette fel a teljes brit exportnak. Igaz, ez az érték a 3,5-szerese volt a tíz évvel korábbinak – áll az Ernst and Young elemző részlegének londoni tanulmányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik