Pénzügy

Keleten hosszabb a munkahét

Többet dolgoznak az új uniós tagállamokban, mint a régiekben. A ténylegesen teljesített munkaórákat tekintve azonban már sokkal vegyesebb képet kapunk: a 12 új tagországban papíron 39,6 óra volt tavaly a heti átlagos munkaidő, míg a 15 régiben 37,9. Ehhez képest a tényleges heti munkaidő átlaga az előbbieknél 40,6, az utóbbiaknál pedig 39,5 órát tett ki – derül ki egy friss tanulmányból.

Az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) által készített felmérés szerint az elmúlt éveket tekintve viszonylag csekély változás figyelhető meg a kollektív szerződésekben megállapított munkaidőben.

A régi tagállamok esetén 1999 és 2007 között 38,6-ről 37,9-re csökkent a heti átlag. A rövidítésben Franciaország járt az élen, ahol a törvényi szabályozás megváltozása miatt papíron néggyel csökkent a heti munkaórák száma, ezt a kedvezményt azonban időközben megszüntette Nicolas Sarkozy elnök – írja a Világgazdaság.

Az új tagállamokban a kollektív szerződések megkötése előtti alkukban ritkán merül fel olyan szándék a munkavállaló fél részéről, hogy rövidítsenek az általánosan elfogadott 40 órás munkahéten. A tizenkettőből csupán három új tagországban, Cipruson, Csehországban és Szlovákiában nem éri el a 40 órát a megállapodásokban szereplő munkahét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik