Gazdaság

Milliókat takaríthatunk meg, ha jókor és jó helyen veszünk lakást

Metrodom
Metrodom
Sokaknak élete legnagyobb beruházása egy új lakás megvásárlása, érdemes hát alaposan átgondolni a részleteket. Mindenekelőtt, hogy az új lakásnak milyen igényeket kell kielégítenie hosszabb távon, mi fér bele a pénzügyi keretünkbe, és milyen feltételeket kínál az ingatlanfejlesztő.

A fővárosban az átlagos négyzetméterár 1,5 millió forint körül van – derül ki a Magyar Nemzeti Bank hivatalos statisztikából az első negyedév végén. Ezek szerint egy 40 négyzetméteres, átlagosnak mondható ingatlanért megközelítőleg 60 millió forintot kell leszurkolni, és 100 millió forintból jöhet ki egy 66 négyzetméteres, kisebb családnak megfelelő otthon. Ilyen összegeknél már nagyon nem mindegy, hogy az ingatlanfejlesztők milyen fizetési konstrukciót kínálnak, illetve milyen kedvezményeket lehet igénybe venni a vásárláshoz. Néhány százalék kedvezmény, esetleg kedvező fizetési ütemezés milliókat érhet a vevőnek.

Az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő, a Metrodom például az épülő Metrodom Green lakóparkjában úgy hirdeti a várhatóan 2025 áprilisában beköltözhető lakásait, hogy azok akár már 6 millió forint induló befizetéssel elérhetőek. Arról van szó, hogy a szerződéskötéskor csak a vételár 10%-át kérik el, 90%-ot pedig közvetlenül a birtokba adás előtt, azaz a műszaki átadás és a jogerős használatbavételi engedély kiadása után kell teljesíteni. A Metrodomnál ezt a lehetőséget azzal magyarázzák, hogy a beruházást saját erőből, illetve bankhitelből finanszírozzák, így nincs szükség arra, hogy a vevők előfinanszírozzák a lakásépítést. Ez a fizetési konstrukció a hazai piacon különösen kedvezőnek számít, mert egyszerű és kényelmes, ugyanakkor biztonságos is, a vevőnek nem kell azon aggódnia, hogy az ingatlanfejlesztő mit fog csinálni a pénzével.

A 10%-os kezdőbefizetési lehetőség különösen vonzó lehet azoknak, akik első lakásukat vásárolják meg. A még jelentős megtakarítást felhalmozni nem tudó, de a családalapítás miatt önálló lakást igénylő fiatalok számára lehet a konstrukció könnyebbség. A lakáspiacra befektetési céllal érkezők számára sem közömbös, hogy mekkora összeget és milyen ütemezéssel kell mozgósítaniuk a lakás megvásárlásához, amit aztán kiadásra szánnak.

5% áfa visszajár

A kormány 2023 decemberében nyilvánította úgynevezett rozsdaövezeti akcióterületté a Metrodom Green lakópark területét, az ilyen helyen épített lakások vásárlóinak pedig az idevágó rendelkezés értelmében visszajár az új lakások esetében fizetendő 5%-os áfa. Ez azt jelenti, hogy például egy nettó 60 millió forintos lakás esetében a vevő 63 millió forintot fizet ki, majd 3 millió forintot visszaigényel, vagyis nettó áron jut a lakáshoz. A fejlesztő számára a teljes vételárat meg kell fizetni, de az áfarészt a társasház megalapítását és a vevő tulajdonjogának a tulajdoni lapra történő bejegyzését követően azonnal vissza lehet igényelni. A visszatérítési kérelmet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, viszont nem akármeddig tehető ez meg: a kérelem benyújtására a használatbavételi engedély véglegessé válását követő év szeptember 30-ig van lehetőség.

A rozsdaövezet klasszikusan olyan elhagyott ipari terület, amelyet időközben körbe nőtt a város, és mivel közműellátása és közlekedési kapcsolatai rendben vannak, érdemes fejlesztéssel újrahasznosítani, lakóövezetté alakítani. Ilyen Budapesten a Millenniumi Városközpont, amely az egykori Duna-part Teherpályaudvar helyén az elmúlt bő negyedszázad alatt épült ki.

Ha visszatekintünk 100-150 évet, a Boráros tér és a Rákóczi híd közötti területen valaha hatalmas logisztikai központ épült ki a közeli gyárak, iparterületek áruforgalmának kezelésére. A vasúti központ a rendszerváltás után azonban elvesztette a jelentőségét, sőt feleslegessé vált. Hasznosítására az 1995-ös világkiállítás ötlete merült fel, de végül Magyarország visszalépett a megrendezéstől. A terület azután mégis nagyszabású beruházások színhelye lett: a Rákóczi híd közelében épült meg a Nemzeti Színház, a szomszédságában pedig a Művészetek Palotája. Az emblematikus épületeken kívül szoborpark, magánkórház, irodaházak és lakóingatlanok sora épült az elmúlt évtizedekben, a funkcióját vesztett terület teljesen átalakult, és mára a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő területévé vált.

A Millenniumi Városközpont fejlesztéseinek sorába illik a Metrodom Green lakópark a Vaskapu és a Vágóhíd utca sarkán. Zöld homlokzat, negyed hektáros belső park, tetőteraszok – néhány elem az 513 lakásos lakóparkból, amely a prémium kategóriás otthont keresőket célozza. A fejlesztők szerint a megjelenése, a felhasznált anyagok minősége és az alkalmazott műszaki megoldások mind erre predesztinálják. Energiatakarékos és időtállóan korszerű – valahogy így lehet összefoglalni a Metrodom ajánlatát a potenciális vevőknek. A műszaki megoldásokról úgy tartják, hogy ezek a lakásvásárlás után még évtizedekkel is ki fogják elégíteni a kor aktuális igényeit. A modern hőszigetelés, a prémium szaniterek és csaptelepek, a Metrodom harmadik generációs okosotthon-rendszere, illetve az abba integrált elektromos mozgatású alumínium redőnyök, a világítás, a hűtés és a fűtés mind egy applikáción keresztül lesznek szabályozhatóak.

Ami a jövőbeni rezsiszámlát illeti, annak leszorítására mindent bevetettek:

  • a társasházra napelemet telepítenek, amely a közösségi energiaigényt szolgálja,
  • az ingatlanok energetikai besorolása pedig az AA – Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél is jobb.
Kapcsolódó
Lakáspiac: nagy a kínálat, most válogathatnak a vevők, és még az árak sem szálltak el
A gyengébben teljesítő tavalyi év után az ingatlanosok egyöntetűen élénkülést várnak a lakáspiacon. A vevők számára pozitív fejlemény, hogy a kínálat nagy, az áremelkedés pedig visszafogott volt az év eddig eltelt részében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik